טובות השתיים: 2 מתכונים לעוגות
גבינה משובחות שעוברים מדור לדור

האחת אפויה וקלה, השנייה קרה בתוספת פירורים ואוכמניות – ושתיהן נהדרות: אסנת לסטר עם שתי עוגות שבטוח יצליחו לכם

אסנת לסטרפורסם: 24.05.17 23:26
עוגת גבינה אפויה קלה (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
עוגת גבינה אפויה קלה (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

הייתי פוגשת אותו בדרכי הביתה מהבלט. בכל ערב, בפינה שליד גלידה ניצה בנתניה, עמד יצחק פדר מאחורי המכונה להכנת פופקורן. אותי זה תמיד הפליא איך הוא מכניס גרעינים וקצת שמן לתוך סיר עם סוג של מכסה, מסובב פה, מכופף שם והלבנים הטעימים האלה קופצים. מדי פעם היה פותח את קצה הסיר להציץ פנימה ושוב סוגר.

 

החלון השקוף של מכונת הפופקורן היה מתמלא בכדורי "צמר גפן", שהיו הפופקורן הכי מושלם שאני ראיתי. עמדתי מוקסמת והסתכלתי עליו כשהיה מכין עוד ועוד פופקורן, ממלא בשקיות קטנות ומוכר לעוברים ושבים. תמיד כשראה אותי היה מחייך ומיד ממלא שקית פופקורן ומושיט לי אותה. מעולם לא ביקש פרוטה. אולי כי זיהה אותי מהשכונה כחברה של בתו רותי ואולי כי ראה בעיני שאני ממש משתוקקת לפופקורן וברור לו שאין לי איך לשלם.

 

כשגדלתי, למדתי מרותי כי מכונת הפופקורן של אביה היתה הראשונה מסוגה בארץ, והוא קיבל אותה במתנה מדודתו ודודו שחיו ארצות הברית, כדי שיוכל להתפרנס.

 

היום, כשאני גרה בנתניה ומסתובבת בכל המקומות שהכרתי כילדה, אני עוברת שם, בפינה שכל כך השתנתה, ומצפה לראות אותו עומד ומחייך שם מאחורי מכונת הפופקורן. יצחק פדר היה בשבילי מתנה קטנה בדרך הביתה מהבלט.

 

מתנה קטנה בדרך מהבלט. יצחק פדר ודודתו ליד מכונת הפופקורן (צילום רפרודוקציה: אסנת לסטר)
    מתנה קטנה בדרך מהבלט. יצחק פדר ודודתו ליד מכונת הפופקורן(צילום רפרודוקציה: אסנת לסטר)

     

    עוגת גבינה אפויה קלה

    מתכון של אתי מארבל.

     

    מרכיבים

    תבנית בקוטר 26 ס"מ

     

    לתחתית
    • 1/3 1 כוסות (185 גרם) קמח תופח (או קמח רגיל + 1 שקית אבקת אפייה)
    • 1 שקית סוכר וניל
    • 1 ביצה
    • 100 גרם חמאה, רכה

     

    למלית הגבינה
    • 500 גרם גבינה לבנה 9%
    • 4 ביצים
    • 1 שקית סוכר וניל
    • 1/4 1 כוסות (250 גרם) סוכר

     

    לציפוי
    • 3 גביעים (600 גרם) שמנת חמוצה
    • 3 כפיות סוכר

     

    אופן ההכנה
    1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. משמנים את התבנית ומרפדים אותה בנייר אפייה.
    2. מתקינים במיקסר את וו הגיטרה או וו הלישה (אפשר גם לערבב ידנית, עם כף). שמים בקערת המיקסר את כל מרכיבי התחתית ומעבדים רק עד שמתקבל בצק אחיד ורך. משטחים את הבצק בתבנית.
    3. מערבבים בקערה את כל מרכיבי מלית הגבינה ויוצקים לתבנית.
    4. אופים כ-50 דקות, עד שעוגת הגבינה מתחילה להזהיב והמרכז שלה מתייצב.
    5. מערבבים את מרכיבי הציפוי ויוצקים על העוגה באיטיות – מתחילים מהשוליים ומתקדמים אל המרכז. אופים דקה וחצי נוספות.
    6. מקררים לטמפרטורת החדר ומעבירים למקרר ל-5 שעות לפחות לפני שמגישים.

     

    עוגת גבינה פירורים עם אוכמניות (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
      עוגת גבינה פירורים עם אוכמניות(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

       

      עוגת גבינה פירורים עם אוכמניות

      מתכון של אסתי גיל מחיפה.

       

      מרכיבים

      תבנית בקוטר 26 או 28 ס"מ

       

      לבצק
      • 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
      • 150 גרם חמאה, רכה
      • 1 ביצה
      • 1/2 שקית אבקת אפייה
      • 1 שקית סוכר וניל
      • 1/2 2 כוסות (350 גרם) קמח
      • 1 כף ברנדי

       

      למלית הגבינה
      • 750 גרם גבינה לבנה 5% או 9%
      • 100 גרם גבינת שמנת 30%
      • 2 מכלים (500 מ"ל) שמנת מתוקה
      • 1 כוס סוכר
      • 1 שקית אינסטנט פודינג וניל
      • 1 כפית תמצית וניל
      • 1 מכל (400 גרם) מלית אוכמניות או פירות יער
      • לקישוט: אבקת סוכר

       

      אופן ההכנה

       

      הבצק

      1. מתקינים במיקסר את וו הגיטרה או וו הלישה (אפשר גם לערבב ידנית, עם כף). שמים בקערת המיקסר את כל מרכיבי התחתית ומעבדים רק עד שמתקבל בצק אחיד. אוספים את הבצק לכדור, משטחים ועוטפים בניילון נצמד. מניחים במקרר 30 דקות.
      2. מחממים את התנור ל-180 מעלות במצב טורבו. מרפדים בנייר אפייה תבנית בקוטר 26 או 28 ס"מ וכן תבנית תנור.
      3. .מחלקים את הבצק ל-1/4 ו-3/4. מקמחים קלות את משטח העבודה, מרדדים את החלק הגדול לעיגול בקוטר התבנית העגולה ומרפדים בו את הבסיס שלה.
      4. מרדדים את חלק הבצק הקטן לעלה דק ומניחים בתבנית התנור.
      5. מכניסים את שתי התבניות לתנור ואופים 10 דקות. מוציאים את התבנית העגולה וממשיכים לאפות את התבנית השנייה עוד 4-3 דקות, עד להזהבה יפה. מקררים לטמפרטורת החדר
      6. מרסקים לפירורים את הבצק האפוי שבתבנית התנור.

       

      המלית

      1. מערבבים את הגבינה הלבנה, גבינת השמנת והשמנת המתוקה.
      2. מקציפים לקצפת את השמנת המתוקה עם הסוכר, אבקת הפודינג ותמצית הווניל. מקפלים את הקצפת לתוך תערובת הגבינות.
      3. יוצקים לתבנית מחצית ממלית הגבינה. משטחים עליה את מלית האוכמניות ומכסים ביתרת מלית הגבינה. מפזרים מעל את פירורי הבצק.
      4. מעבירים למקרר ל-3 שעות לפני ההגשה, להתייצבות. לפני ההגשה מפזרים על העוגה אבקת סוכר.

       

      • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

      וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

      בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

      כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

      עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

      (צילום: אסף אמברם)