שתף קטע נבחר

בשב"ס מרוצים: השביתה נגמרה בלי הישג לברגותי

אחרי 40 יום החליטו הבוקר האסירים הפלסטינים לחדול משביתת הרעב. התמורה: שני ביקורים בכלא בכל חודש, כפי שהיה בעבר, במקום אחד. בשירות בתי הסוהר מדגישים: "שאר דרישותיהם לא נענו. האסירים לא הבינו על מה הם שובתים - ורצו לסיים את השביתה לפני הרמדאן. לא היה משא ומתן"

בשירות בתי הסוהר טענו הבוקר (שבת) כי האסירים הפלסטינים קיוו לרשום הישג כלשהו שיוכלו להציג לעמם עם ההכרזה על סיום שביתת הרעב שלהם, אך בפועל שום דרישה מהדרישות שהציב מנהיגם השובת מרואן ברגותי לא נענתה. הבוקר הודיע שב"ס כי האסירים הפלסטינים החליטו להפסיק את השביתה.

 

בשב"ס אומרים כי רוב האסירים ששבתו בכלא כלל לא הבינו על מה הם שובתים, וכי לאורך כל השביתה לא התנהל משא ומתן על הפסקתה: מנהיגי השובתים בוּדדו, אסירים הועברו בין בתי כלא – והשובתים לא היו מסוגלים לקבל מידע מסודר ואמין על התנהלות השביתה. לפי גורמים בשב"ס האסירים השובתים תהו מדוע לא פותחים איתם במשא ומתן כפי שקרה בעבר, ובסופו של דבר זה מה שגרם להם להישבר ולחדול מהשביתה.

 

כ-6,200 אסירים ביטחוניים פלסטינים כלואים בבתי הכלא בישראל, אבל לפי שב"ס רק 1,200 הצטרפו לשביתה בתחילתה, ובשיאה הגיע מספר השובתים ל-1,300 בלבד. שירות בתי הסוהר אומר כי עם הזמן רבים מהאסירים חזרו לאכול, וכי נכון להבוקר רק כ-830 אסירים שבתו רעב.

 

פירוש הדבר, אומרים בשב"ס, שברגותי לא הצליח לסחוף את כל האסירים לשביתת רעב, ובסופו של דבר האסירים לא רצו להמשיך את השביתה לתוך חודש הרמדאן, שמתחיל היו ושבמהלכו הם צמים במהלך היום. לכן הם הסתפקו ב"הישג" קטן יחסית – מתן האפשרות לאסירים לקבל ביקורים פעמיים בחודש, דבר שהיה נהוג עד לפני שנה אך הופסק בגלל היעדר מימון. הרשות הפלסטינית התחייבה לממן את הביקור השני שיתקיים מעתה בכל חודש.

 

את ההודעה על הפסקת שביתת הרעב, אחרי 40 ימים, מסר שב"ס הבוקר. גורמים פלסטינים טענו כי ביממה האחרונה התנהל משא ומתן מרתוני בין שירות בתי הסוהר לבין מרואן ברגותי ושאר מנהיגי השביתה, אבל בשב"ס הכחישו שהתנהל משא ומתן. לפי שירות בתי הסוהר, נפגשו הלילה מנהיגי השובתים, בהם ברגותי, בכלא שקמה באשקלון ובפגישה החליטו לסיים את השביתה.

 

סוגיית הביקור הנוסף הייתה אחת משתי הדרישות העיקריות של האסירים. הדרישה העיקרית השנייה, קבלת טלפון ציבורי ואישור להשתמש בו תחת מגבלות שונות, לא התקבלה.

 

ככלל, שביתת הרעב אמנם הניבה גל של הפגנות הזדהות ביהודה ושומרון ובקרב ערביי ישראל, אולם לא סחפה את הציבור הפלסטיני כפי שברגותי ציפה כנראה. בין הסיבות - מאבקי כוחות בין ברגותי לאנשיו של אבו מאזן ברשות ובפתח, והמאבקים בין הארגונים הפלסטיניים הגדולים פתח וחמאס.

 

ההערכה היא שהאסירים ששבתו יקבלו שוב תנאים שהיו להם לפני השביתה – בכלל זה טלוויזיות ומקלטי רדיו בתאים ואפשרות לקנות מוצרים בקנטינה של הכלא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מרואן ברגותי. הועבר לבידוד
צילום: רויטרס
מומלצים