שתף קטע נבחר

בכוח המחשבה: הקסדה שמאפשרת למשותקים להניע ידיים

מדענים אמריקנים פיתחו קסדה שקולטת אותות מהמוח ומאפשרת למשותקים להניע את הידיים בכוח המחשבה. הנסיינים הצליחו לאחוז בחפצים וחלקם אף התלבשו בעצמם

חדשות טובות למחלימים משבץ מוחי: מדענים אמריקנים פיתחו קסדה שמאפשרת להניע את הגפיים באמצעות אותות חשמליים מהמוח - ללא צורך בהשתלת זרוע ביונית. הקסדה מכוונת לאזור המוחי שפוקד על תנועות כף היד. חלק מנסייני הקסדה החדשה, אנשים שעברו שבץ מוחי, הצליחו להניע את הידיים, ואחדים מהם אף הצליחו להתלבש בעצמם.

 

ממצאי המחקר על הקסדה, שפיתחו סטודנטים ומדענים מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס, פורסמו בכתב העת Stroke.

 

הקסדה קולטת אותות מהמוח ומשדרת אותם אל השרוול שממוקם על היד ()
הקסדה קולטת אותות מהמוח ומשדרת אותם אל השרוול שממוקם על היד

 

הטכנולוגיה החדשה, שמכונה Ipsihand, כוללת את הקסדה בעלת האלקטרודות שמזהות אותות חשמליים במוח וגם מחשב שמגביר את האותות הללו ושולח אותם לשרוול המורכב על היד. הקסדה מצליחה להבחין בכוונת המטופל להניע את כף היד - ומפעילה אותה.

 

במהלך הניסוי גייסו החוקרים 13 אנשים שעברו שבץ מוחי וסבלו משיתוק ברמה בינונית עד חמורה. הם הנחו אותם להשתמש במתקן בביתם לפחות חמש פעמים בשבוע במשך עשר דקות עד שעתיים ביממה.

 

אחד מהמפתחים מנסה את הקסדה. החוקרים יבדקו את היעילות לאורך זמן ()
אחד מהמפתחים מנסה את הקסדה. החוקרים יבדקו את היעילות לאורך זמן
 

שלושה נבדקים נשרו מהמחקר במהלכו בשל בעיות בריאות, ואילו אלה שנותרו הצליחו כעבור 12 שבועות של אימון לבצע משימות בדרגות קושי שונות - חלקם הצליחו להרים חפצים במשקלים שונים ואפילו להתלבש בעצמם, ללא כל עזרה. עשרת המשתתפים שנותרו במחקר ציינו כי יכולת האחיזה שלהם השתפרה ב-6.2 נקודות מתוך סולם של 57. השיפור אולי נדמה מזערי, אך עבור משותקים, שלא הצליחו להניע את גפיהם כלל לפני כן, מדובר בהישג משמעותי.

 

כעת מתכוונים החוקרים להמשיך ולבדוק את המכשיר בקרב מתנדבים נוספים על פני תקופה ממושכת. בין היתר יבדקו המדענים אם הפיתוח מצליח לשמר את היכולת המוטורית לאורך זמן, ואם הגברת האותות החשמליים מאפשרת לבצע פעולות מורכבות יותר במשקלים גדולים.

 

בחלק מהמקרים - אפשר למנוע שבץ

כ-130 אלף ישראלים לוקים מדי שנה בשבץ מוחי - גורם התמותה השלישי בשכיחותו בישראל שמוביל ל-3,000 מקרי מוות בשנה. הסיכון ללקות בשבץ מוחי מכפיל עצמו בכל עשור בחיי אדם החל בגיל 35.

 

חלק ממקרי השבץ ניתנים למניעה. שמירה על תזונה נכונה, פעילות גופנית סדירה, שימוש בתרופות מורידות לחץ דם ובקרה על רמות הכולסטרול והסוכר עשויים להפחית משמעותית את הסיכון.
 

צפו: כך נראה שבץ מוחי בדקות הראשונות

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הישג משמעותי עבור משותקים. הקסדה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים