שתף קטע נבחר

מבט לשמיים - חג השבועות והבתולה

קבוצת הכוכבים המזוהה עם חג השבועות היא קבוצת בתולה, הבולטת בימים אלה בשמיים בזכות אורח בהיר במיוחד המתארח בתחומה - זהו כוכב הלכת צדק. וגם: איך התייחסו לפני אלפי שנים, בין היתר במיתולוגיה היוונית, לתקופה זו של השנה

היום חל חג השבועות או חג הקציר. בימים שבהם רוב מאכלי חג השבועות היו רק על טהרת תוצרת הארץ ולא על טהרת שלל הגבינות המיובאות, קראו לחג - חג הביכורים, וילדים עטויי זרים היו מגיעים לגני הילדים, לבושים בלבן, וסליהם על כתפיהם, עמוסים ממיטב תוצרת הארץ. חג השבועות הוא חג חקלאי ולכן חשיבותו הרבה. הוא מסמל את קציר החיטים, בסיס התזונה של האדם והוא אחד משלוש הרגלים. החג נחוג שבעה שבועות לאחר חג הפסח, שאף הוא חג חקלאי ומסמל את האביב ותחילת השנה המקראית.

 

חג שבועות שמח! (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חג שבועות שמח!(צילום: shutterstock)

 

קבוצת הכוכבים המזוהה עם חג השבועות היא קבוצת בתולה, הבולטת בימים אלה בשמיים בזכות אורח בהיר במיוחד המתארח בתחומה - זהו כוכב הלכת צדק. הבתולה, הנראית כתיבה מוארכת, מצויה בדיוק מעל האופק הדרומי עם רדת החשיכה, בימים של סוף ספירת העומר. קבוצת בתולה ידועה גם הודות לצביר הגלקסיות הענק המצוי בתחומה (על כך בכתבה הבאה).

 

הבתולה מציינת את קציר החיטים והיא מתארת את הבתולה, האוחזת שיבולת, או צרור שיבולים בידה. הקשר בין הקבוצה לבתולה האוחזת בפרי הקציר היה חובק עולם והיה מקובל אצל עמי הפרת, הסהר הפורה, אגן הים התיכון ואף מרכז אמריקה. הקשר לקציר החיטים, שנעשה בתחילת הקיץ, נעוץ כנראה כמה אלפי שנים אחורה, באגן הנילוס, בין האלף ה-6 לאלף ה-4 לפני הספירה. אז, שהתה השמש בתחומי קבוצת בתולה בדיוק בשיא הקיץ, סביב היום הארוך בשנה והייתה בשיא גובהה בשמים. היא סימלה את זמן הבשלת התבואה ועת הקציר. כיוון שהתבואה סימלה פריון, קבוצת הכוכבים שסימלה את הקציר נשאה שמות של אלות ונשים רבות הקשורות לאלת הקציר או לקציר עצמו כגון פרספונה ודמטר, עישתר, חוה, רות המואבייה ומרים הבתולה.

 

פסל של פרספונה (משמאל) (צילום: shuttertock) (צילום: shuttertock)
פסל של פרספונה (משמאל)(צילום: shuttertock)

 

כיוון שבכל רחבי העולם העתיק האישה, המביאה את הילדים לעולם סימלה את הפוריות, היא אוירה ברוב מפות הכוכבים הקדומות עם חיטה או עם אלומת חיטים בידה. לרוב נקראה הקבוצה בשם בתולה. הבתולה האוחזת אלומת חיטים בידה הייתה כנראה גם סמלו של שבט אשר שהתברך בתבואה רבה: "מאשר שמנה לחמו והוא יתן מעדני-מלך" (בראשית מ"ט כ').

 

בקרב עמי עמק הפרת סימלה קבוצת בתולה את דמותה של האלה עישתר, האלה החשובה ביותר, שעתידה להתגלגל מאוחר יותר בתרבויות השונות לעשתורת הכנענית וכן לאפרודיטה

 

עישתר, המסמלת את כוכבי השמיים, עשויה להיות המקור לשם העברי אסתר, שם עברי-יווני שהוא המקור לשורש הלטיני של המילה כוכב.

 

פרספונה והאדס 

בעיני היוונים סימלה קבוצת בתולה בדרך כלל את פרספונה, בתה של דמטר אלת התבואה, שנחטפה בידי אל השאול האדס. מרוב צער על חטיפתה של בתה האהובה, שסימלה את האביב ואת הפריחה - עצרה דמטר את האדמה מלתת את פריה והאדמה חרבה.

 

דמטר. עצרה את האדמה מלתת את פריה (צילום: shuttertock) (צילום: shuttertock)
דמטר. עצרה את האדמה מלתת את פריה(צילום: shuttertock)

 

בסופו של דבר, הסכים האדס, אל השאול, לשחרר את פרספונה, אולם לפי ההסכם תשהה פרספונה רק תשעה חודשים מחוץ לשאול ואילו במשך שלושה חודשים בכל שנה היא תשהה מתחת לאדמה. מרוב צער, בחודשים האלה שהם חודשי החורף, פקדה דמטר על האדמה לעצור את יבולה בחודשים אלו.

 

השיבולת בידה של הבתולה 

הכוכב הבהיר בקבוצת בתולה המסומן באות היוונית "אלפא" הוא כוכב כחול וחם הקרוי בשם "ספיקה", ומשמעותו - אגד שיבולים. שמו העברי של הכוכב הוא שיבולת ושני השמות, הלטיני והעברי, מסמלים את אגד השיבולים שהבתולה אוחזת בידיה בעת הקציר. קל לזהות את הכוכב בעזרת אחת מהאפליקציות של מפות הכוכבים וכן השנה בעזרתו של כוכב הלכת צדק המצוי מצפונו של ספיקה.

 

עישתר (צילום: shuttertock) (צילום: shuttertock)
עישתר(צילום: shuttertock)

 

אפשר למצוא את ספיקה, שהוא אחד מכוכבי הקיץ הבולטים גם בעזרת היצול של העגלה הגדולה. אם נמשיך אותו לכיוון דרום נגיע לכוכב כתום ובהיר - זהו ארקטורוס, בקבוצת רועה הדובים. אם נמשיך את הקשת נגיע לספיקה, שגונו הכחול מנוגד לגונו הכתום של ארקטורוס.

 

ספיקה הוא הכוכב הראשי במערכת בת חמישה כוכבים וארבעת מלוויו כה קרובים שאי אפשר להפריד ביניהם באמצעים אופטיים ישירים. מרחקה של המערכת המחומשת של ספיקה מהשמש הוא 262 שנות אור. קוטרו של ספיקה עומד על כ-11 מיליון ק"מ, כ-8.3 פעמים קוטר השמש, ועוצמת האור שלו משתווה לאורן של 40 שמשות.

 

אורח לחג: צדק

בימים אלה מתארח בקבוצת בתולה אורח - זהו כוכב הלכת הגדול צדק השוהה בה במשך כשנה. צדק הוא גרם השמים הבולט ביותר בשמי הלילה לאחר הירח והוא בולט בגונו הצהבהב-לבן. גם במשקפת שדה בסיסית אפשר לראות את ארבעת ירחיו הגדולים ואת שתי חגורות העננים הבולטות שלו.טלסקופ באיכות טובה גם יראה את התופעות ההדדיות בין צדק וירחיו - ליקויי המאורות במערכת של כוכב הלכת הגדול ביותר במערכת השמש.

 

צדק. תמונה שצילמה החללית ג'ונו (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
צדק. תמונה שצילמה החללית ג'ונו(צילום: נאס"א)
 

 

בקבוצת בתולה כוכבים בולטים נוספים, אחד מהם הוא הכוכב פורימה, המצוין באות היוונית גאמא.פורימה הוא כוכב שבת המצוי במרחק של 39 שנות אור מהשמש והוא למעשה מערכת של שני כוכבים הסובבים סביב מרכז כובד משותף. שני הכוכבים נראים בעין ככוכב בודד, אך טלסקופ קטן עשוי להפריד בין שני בני הזוג הצמודים, שכל אחד מהם גדול אך במעט מהשמש שלנו. ב-3 ביוני, בשעה 23:06, יכסה הירח, תוך כדי תנועתו על כיפת השמים, את פורימה. מחזה זה, של התכסות כוכב בהיר בירח, הוא מחזה יפה ואפשר לראותו היטב גם במשקפות שדה.

 

ברשימה הבאה - צביר הגלקסיות בבתולה

 

מפת כוכבים מסתובבת להורדה ומידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים הנראים מישראל אפשר למצוא בספר השנה עם כל האירועים האסטרונומיים ספר השנה האסטרונומי לשמי ישראל

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים, האגודה הישראלית לאסטרונומיה ואוניברסיטת בר-אילן

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים