שתף קטע נבחר

הסיבוב השני של ממציא האנדרואיד

אחרי שהמציא את מערכת ההפעלה הנפוצה בעולם, הגאון אנדי רובין חושף מיזם חדש: חברת Essential, שתייצר גאדג'טים מתקדמים במטרה להתחרות באפל ובסמסונג. ראשונים ברשימה: סמארטפון ורמקול חכם

הוא לא מפורסם כמו סטיב ג'ובס, ביל גייטס או מארק צוקרברג, אבל יש לו תרומה חשובה לא פחות לעיצוב עולם הטכנולוגיה של ימינו. זהו אנדי רובין (54) שהמציא את אנדרואיד, מערכת ההפעלה הנפוצה בעולם. בשבוע שעבר הוא חשף את המיזם החדש, השאפתני והמסקרן שלו: Essential, חברת טכנולוגיה חדשה, יצרנית גאדג'טים יומרנית, שקוראת תיגר על אפל, גוגל וסמסונג ואמזון, עם סמארטפון יוקרתי ושורת מוצרים נוספים. המטרה ה"צנועה": לפתור את כל הבעיות המציקות והחסרונות של הטכנולוגיה בימינו, ולהיות מעין אפל חדשה של המאה ה-21.

 

הקדים את זמנו

הגזמה? לא עבור מי שמכיר את הרקע של רובין. הוא גדל בצ'פקואה, ניו-יורק, וכבר בתיכון התמקד במחשבים, אלקטרוניקה ורובוטיקה. הרעיונות שלו תמיד הקדימו את זמנם, והתחנות השונות בקריירה שלו ליוו באופן צמוד את התפתחות הטכנולוגיה בעשורים האחרונים. 

 

אנדי רובין. אבי האנדרואיד (צילום: AP) (צילום: AP)
אנדי רובין. אבי האנדרואיד(צילום: AP)

 

בקולג' כבר פיתח רובין סוג של רשת חברתית, שנים לפני פייסבוק. אחרי סיום לימודיו עבד בחברת האופטיקה קארל צייס כמהנדס רובוטיקה. ב-1989 הכיר במקרה מהנדס באפל, שהציע לו להצטרף לחברה. הוא עבד בה שלוש שנים כמהנדס תוכנה. ב-1992 עבר רובין לחברת "ג'נרל מג'יק", שנולדה מתוך אפל וניסתה לפתח את אחד הדורות הראשונים של מחשבי כף יד אך כשלה. אחר-כך הקים עם שותפים את חברת WebTV, הפעם בניסיון ליצור טלוויזיה מחוברת לאינטרנט - שנים לפני עידן הטלוויזיות החכמות. אחרי שנמכרה למייקרוסופט, הקים רובין ב-1999 סטארט־אפ נוסף בשם "דיינג'ר" שפיתח את סמארטפון "סיידקיק" המיתולוגי, מהראשונים בעולם.

 

ב־2003 הגיעה גולת הכותרת. אז הקים רובין את "אנדרואיד". בחירת השם לא מקרית: הגאון הקודח תמיד היה חובב רובוטים. הרעיון המקורי של "אנדרואיד" היה ליצור מערכת הפעלה עבור מצלמות דיגיטליות, אך עד מהרה הבין רובין את הפוטנציאל של שוק הטלפונים הניידים, שהיה בתחילת דרכו. ב-2005 רכשה גוגל את הסטארט־אפ הקטן ב-50 מיליון דולר, במה שהוגדר בדיעבד כ"עסקה הטובה ביותר שנעשתה מעולם". הרכישה הזו שינתה לחלוטין את עולם הסלולר.

 

רובין, שעבר לגוגל עם החברה, המשיך להוביל בה את חטיבת האנדרואיד לאורך השנים. תחת שרביטו היא הפכה למערכת ההפעלה הנפוצה בעולם, והיא מותקנת כיום על כשני מיליארד מכשירים שונים: סמארטפונים, טאבלטים, שעונים חכמים, טלוויזיות, ממירים חכמים ואפילו מכוניות.

 

באמצע 2013 הוחלף רובין בתפקידו כממונה על חטיבת האנדואיד על-ידי סונדאר פיצ'אי (שבהמשך מונה למנכ"ל גוגל). רובין אמנם הסביר כי השינוי נבע מכך ש"אתגרי היסוד" של הסמארטפונים נפתרו והוא רצה לעבור לאתגר הבא - אך דיווחים אחרים טענו, שזו הייתה תוצאה של אי־הסכמה עמוקה עם אחד ממייסדי גוגל, לארי פייג', שדרש שילוב עמוק יותר של חטיבת האנדרואיד בתוך החברה.

 

רובין נשאר בגוגל ועבר להוביל מיזם רובוטים עתידני, שבמסגרתו רכשה גוגל שורה של חברות רובוטיקה. אך ההתלהבות בחברה הצטננה לאחר זמן אחרי שהתברר כי שנים ארוכות של מחקר יידרשו לפני שהמיזם יקרום עור וגידים. בהמשך גם צימצמה גוגל דרמטית את פעילות הרובוטיקה שלה. ב-2014 רובין החליט לעזוב אותה ולצאת לדרך חדשה.

 

אובססיבי וחסר סבלנות

בפרופילים שפורסמו ב-Wired וב"ניו-יורק טיימס" מתואר אנדי רובין כחובב מושבע של גאדג'טים, צעצועים טכנולוגיים ורובוטים. הוא חסר סבלנות, כמעט אובססיבי, ולא מהסס להשקיע כמות עצומה של משאבים ואנרגיה בכל שיגעון חדש - גם אם זה רעיון רגעי, תחביב או חזון עתידני. בכניסה לביתו מותקן סורק קשתית עין שהוא בנה בעצמו, והפעמון בכניסה הוא בעצם זרוע רובוטית שחובטת עם פטיש בגונג. לפני כמה שנים פתח עם אשתו מאפייה שמתמחה במאפים אירופיים מסורתיים, שכר לצורך כך שפים יפניים מומחים, וקנה תנור נדיר שעלה הון תועפות. הוא עצמו תיכנת את הקופה הרושמת בדלפק.

 

הסמארטפון החדש שהציג רובין ()
הסמארטפון החדש שהציג רובין

 

אחת האובססיות החדשות של רובין היא בינה מלאכותית. בראיון ל-Wired אמר, כי בעתיד כל מכשיר שנרכוש יהיה מצויד בבינה מלאכותית - דמיינו טלוויזיות שמתרגמות את השיחות על המסך בזמן אמת, מצלמות אבטחה ביתיות, שמבדילות בין שודד לבן משפחה, או תנורים שיודעים מתי האוכל מוכן.

 

הוא הקים חממת סטארטאפים בשם Playground, "מגרש משחקים", העוסקים בפיתוח חומרה ובינה מלאכותית. החממה משקיעה בחברות ומעמידה לרשותן צוותי מומחים שעימם עבד בעבר בגוגל ובאפל. החזון הוא "מפעל" שיוצר את אבני הבניין והתשתית לעתיד שצופה רובין, המבוסס על בינה מלאכותית.

 

אך רובין לא השאיר את עולם הסמארטפונים מאחור. בשבוע שעבר, אחרי תקופה ארוכה של רמזים מעורפלים, הוא חשף את המיזם החדש שלו: Essential.

 

פשוט ואישי

"הרעיון להקמת Essential נולד במהלך לילה שבו יצאתי לשתות עם חבר ותיק", כתב רובין בבלוג האישי שלו. "דיברנו על כל מה שאנחנו לא אוהבים במצב הנוכחי של הטכנולוגיה. בפני הצרכן יש מעט מדי אפשרויות בחירה, יותר מדי פיצ'רים לא חיוניים שמסבכים את החיים, ומוצרים שלא עובדים אחד עם השני. הבנתי שאני אחראי באופן חלקי לכל זה. לצד הדברים הטובים, מערכת האנדרואיד יצרה עולם מוזר, שבו אנשים נאבקים ללא הרף עם הטכנולוגיה, שדווקא אמורה לפשט את חיינו".

 

עם Essential, מסביר רובין, הוא מנסה לפתור את הבעיות שמפריעות לבני־אדם בשימוש היומיומי בטכנולוגיה. הוא רוצה שמכשירים יהיו פשוטים ואישיים, בלי ג'אנק ואפליקציות מיותרות. הוא מאמין שמכשירים צריכים לדעת להסתדר ולדבר זה עם זה, ולא לתפקד בתוך מערכת סגורה (רמז עבה לכיוון אפל).

 

מכשיר הדגל של החברה החדשה של רובין הוא סמארטפון שנקרא Essential Phone. זהו מכשיר עם מפרט רב עוצמה, מסך 5.7 אינץ' ללא שוליים (בדומה לגלקסי S8). המכשיר עשוי מטיטניום - העמיד יותר בפני נפילות, אבל לא עמיד במים. אין לו שקע אוזניות רגיל (בדומה לאייפון 7), יש לו שתי מצלמות ראשיות, והוא מריץ מערכת הפעלה אנדרואיד "נקייה", בלי תוספות מיותרות. הוא יושק בארה"ב בחודש הבא ב-700 דולר.

 

ה־Essential Phone הוא ניסיון נוסף ליצור טלפון מודולרי. בחלקו האחורי יש תפסים מגנטיים, שבאמצעותם ניתן לחבר אביזרים חיצוניים לפי בחירה. למשל: מצלמת 360 מעלות.

 

המכשיר השני שהציג רובין בשבוע שעבר יתחרה בקטגוריית המוצרים הכי חמה כיום: רמקולים ביתיים חכמים, הכוללים סייעת דיגיטלית שמופעלת באמצעות דיבור, נוסח Echo של אמזון ו־Google Home. קוראים לו Essential Home. הפרטים עדיין חלקיים, אך ידוע שהוא יאפשר להפעיל מוזיקה, לשאול שאלות, להפעיל טיימר ולשלוט במוצרי בית חכם - ויש לו מסך עגול וגדול. בהתאם לחזון של רובין, זה יהיה מכשיר בקוד פתוח: הוא יתמוך בכל תקני הטכנולוגיה וגם בסייעות הדיגיטליות של החברות המתחרות, כולל סירי, אלכסה וגוגל־אסיסטנט. מערכת ההפעלה שלו נקראת Ambient OS, שרובין שואף שתהפוך למערכת הפעלה סטנדרטית לבית החכם: היא תכיר את המבנה של הבית, את דייריו, את המכשירים החכמים שיש בו - ותאפשר לכולם לפעול זה עם זה בצורה חלקה, עם דגש על שמירה על פרטיות.

 

 

 

אגב, בחברה מצהירים ש־Essential תהיה, לפחות בשלב הראשון, יצרנית פרימיום, שלא תייצר מכשירים בכמויות גדולות. היא רוצה להיות חברת טכנולוגיה "בוטיקית", שלקוחותיה ירגישו חלק מקבוצה אקסקלוסיבית ואופנתית. מה שבהחלט סותר חלק מהעקרונות של רובין.

 

בלי חידושים

המיזם החדש של רובין נשמע שאפתני מאוד, אולי אפילו נאיבי. ברור שכדי להצליח בשוק הסמארטפונים הקשה, הצפוף והתחרותי במיוחד, לא מספיק רעיון מבריק, טכנולוגיה טובה ומכשירים מצויינים. צריך גם הרבה כסף, יכולות ייצור ועבודת שיווק אדירה. חברות עצמאיות רבות ניסו זאת בשנים האחרונות, אך לא הצליחו אפילו לדגדג את הדומיננטיות של אפל וסמסונג (מלבד חברות סיניות המתבססות על מכשירים פשוטים, שנמכרים בזול להמונים במדינות מתפתחות).

 

שני המכשירים שהשיק רובין עד כה לא כוללים רעיונות חדשניים שלא ראינו בעבר. ברור שהם יתקשו להתחרות במשאבים, ביידע ובניסיון של חברות כמו אפל, גוגל וסמסונג.

 

אין ספק שהרעיונות של אנדי רובין מרתקים ומעוררי התלהבות, אך עם כל הכבוד להיסטוריה ולרזומה המרשימים שלו - האיש יצטרך לעבוד קשה כדי לחולל מהפכה טכנולוגית נוספת.

 

הכתבה התפרסמה במוסף "ממון" ב"ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים