שתף קטע נבחר

סעודיה נגד קטאר: הבידוד והקרב על התודעה

עיתונאי סעודי אמר ל-ynet כי "קטאר נותנת חסות לקיצוניים ומכשירה מלחמת אחים", בנסיכות ההאשטג הפופולרי היה "קטאר לא תומכת בטרור" - ודווקא איראן מצטיירת כעת כמבוגר האחראי. בין קריקטורות לציוצים: היום הסוער במפרץ

 

 

זה היה ללא ספק אחד מהימים הסוערים שידעו מדינות המפרץ בשנים האחרונות. היום הזה החל בהודעה בשעת בוקר מוקדמת על ניתוק מוחלט של היחסים עם קטאר מצד ארבע מדינות - סעודיה, מצרים, איחוד האמירויות ו בחריין ושתי הממשלות המוכרות בתימן וב לוב - המשיך בבידוד אווירי וימי ובקריסת הבורסה בקטאר ונגמר בטיסה האחרונה בין דוחא לדובאי, לפחות בינתיים.

 

ברשתות החברתיות המהלך המדובר הפך לשיחת היום ולווה בהאשטגים מכל צדי המתרס. "ניתוק_היחסים_עם_קטאר", היה אחד מהמובילים שדן בנושא בייחוד בהקשר החיובי של המהלך. "ההאשטג הזה הוא הפופולארי ביותר בעולם", בישרה רשת "סקיי ניוז" בשפה הערבית באתר האינטרנט שלה. מדובר ברשת חדשות שמשדרת באיחוד האמירויות ולקחה, מן הסתם, צד מובהק נגד הנסיכות. לטענת הרשת, עד לשעות הצהריים המאוחרות, 900 אלף בני אדם כבר הספיקו לצייץ תחת אותו האשטג.

 

"קטאר מגנה את הטרור ומזינה אותו בבקבוק". קריקטורה ב"אל-ווטן" ()
"קטאר מגנה את הטרור ומזינה אותו בבקבוק". קריקטורה ב"אל-ווטן"

קריקטורה המציגה את אל-ג'זירה כעקרב ארסי ()
קריקטורה המציגה את אל-ג'זירה כעקרב ארסי

"המחרימות מפנות אצבע מאשימה לקטאר כמדינת טרור, אבל דווקא להן יש דם על הידיים" ()
"המחרימות מפנות אצבע מאשימה לקטאר כמדינת טרור, אבל דווקא להן יש דם על הידיים"

 

עיתונאי סעודי שתומך בהחלטה סיפר בשיחת רשת עם ynet על תחושותיו ביום זה: "קטאר עדיין משתמשת בתפקידה וביכולותיה הכלכליות כדי להפיץ את רוח הפירוד וכדי לתמוך בארגוני הטרור באזור. היא נחשבת לאב שנותן חסות לארגונים הקיצוניים כמו האחים המוסלמים, חמאס, חיזבאללה ועוד, בזמן שמדינות המפרץ חפצות בידידות. קטאר שינתה בכל שלב את מסלולה המדיני בתמיכה בארגון כזה או אחר. זה הופך אותה למכשיר למלחמות אחים בתוך האזור, ובייחוד אחרי ההצהרה של האמיר שלה שצריך לתמוך באיראן ובאחים המוסלמים". הוא אף העלה אפשרות כי חילוקי דעות שהתגלעו עם קטאר בכינוס בבירת סעודיה, ריאד, שבו נאם נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, הם שהביאו להסלמה.

 

"סעודיה אומרת לקטאר: או שאת איתנו או שאת נגדנו"

אך למרות ההתעקשות של הקטארים כי הצהרותיו של אמיר קטאר, תמים בן חמד אל תאני, לא נאמרו, בסעודיה ובמדינות המפרץ בטוחים שהוא אמר את הדברים. במשך למעלה משבועיים ניהלו כלי התקשורת של סעודיה, איחוד האמירויות, מצרים ובחריין קמפיין מתוזמר וחריף מתמיד נגד קטאר בעקבות ההצהרות הללו. אזרח סעודי ששוחח עם ynet אמר בנושא: "קטאר תומכת מזה תקופה ארוכה בארגוני הטרור ולא מקשיבה לעצות שנותנים לה".

 

בתשובה לשאלה האם לא מדובר במהלך שיצא קצת מפרופורציה השיב: "לא. קטאר ממשיכה לתמוך בארגון האחים המוסלמים. סמלי התנועה נמצאים שם. אמיר קטאר אמר במסגרת הצהרותיו שחמאס היא הנציג הלגיטימי של העם הפלסטיני. הטענות שלהם שפרצו להם הם שקר. הם ממשיכים לשקר. ההחלטה של סעודיה, איחוד האמירויות, בחריין, תימן, מצרים ולוב לנתק את היחסים משמעותה שקטאר מתערבת בעניינים הפנימיים שלהם. ח'אלד משעל חי שם כמו מלך".

קטאר מבודדת (צילום: AP) (צילום: AP)
קטאר מבודדת(צילום: AP)

אוגרים מזון בקטאר. המדפים ריקים ()
אוגרים מזון בקטאר. המדפים ריקים

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)




 

מי שצפתה בעניין על המתרחש היום היא ד"ר מיכל יערי, מומחית למדיניות הסעודית, מאוניברסיטת תל אביב והאוניברסיטה הפתוחה. יערי ניסתה להסביר בשיחה עם ynet את הצד הסעודי: "סעודיה מצדיקה את המעמד שהוצמד לה בשנים האחרונות ופועלת כמעצמה אזורית בניגוד לשנים קודמות בהן המדיניות הסעודית הייתה פייסנית ושמרה על קו ניטרלי. סעודיה נוקטת במקרה הזה במדיניות אסרטיבית, אגרסיבית ובלתי מתפשרת ביחס לקטאר. הממלכה רואה כיעד ראשון במעלה לבלום את ההשפעה הגוברת של איראן ומצפה שכל מדינות ערב יצטרפו למאבק ויפעלו כחזית אחת. המדיניות הקטארית חותרת תחת האינטרסים הלאומיים והביטחוניים של הממלכה והסנקציות שהוטלו עליה היום נועדו להבהיר את מחיר הבגידה באחיותיה הערביות. סעודיה למעשה אומרת לקטאר בצורה נחרצת: 'או שאת איתנו או שאת נגדנו'".

 

"רוב הסעודים מאמינים שהצעד מוגזם"

מהצד השני של המתרס כלי התקשורת המזוהים עם קטאר ובראשם אל-ג'זירה ניסו להציג את הגרסה שלהם גם כן ברשתות החברתיות. "העם במפרץ מתנגד לחרם על קטאר", "קטאר לא תומכת בטרור", היו האשטגים נגדיים שהופצו וזכו גם הם להדים. אל-ג'זירה אפילו קידמה את ההאשטג הראשון. אזרח סעודי ששוחח עם ynet דרך האינטרנט הצטרף לעמדה הנ"ל: "היה צריך רק להחזיר את השגריר מבלי לסגור את הגבולות ולמנוע מהעם הקטארי להיכנס. לכל בני העם הקטארי יש קרובי משפחה ובני דודים בסעודיה. למשל הבנים של השבט שלי גם מפוזרים בקטאר. העמים לא צריכים להיות חלק מחילוקי הדעות האלה".

מחסור בחומרי בניין ובמזון יביא לעליית מחירים. שוק ההון בדוחא (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מחסור בחומרי בניין ובמזון יביא לעליית מחירים. שוק ההון בדוחא(צילום: רויטרס)

שני סוחרים בשוק ההון בדוחא (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שני סוחרים בשוק ההון בדוחא(צילום: רויטרס)

"ח'אלד משעל חי שם כמו מלך". אמיר קטאר ואיסמעיל הנייה (צילום: רויטרס, AFP) (צילום: רויטרס, AFP)
"ח'אלד משעל חי שם כמו מלך". אמיר קטאר ואיסמעיל הנייה(צילום: רויטרס, AFP)

אמיר קטאר בפגישתו עם נשיא ארה"ב, בחודש שעבר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אמיר קטאר בפגישתו עם נשיא ארה"ב, בחודש שעבר(צילום: רויטרס)

 

אותו סעודי אף טען כי לדעתו דעת הקהל בארצו בנושא מפולגת, והרוב מאמין בתוך תוכו שהצעד קצת מוגזם. הוא הוסיף וטען שאזרחי סעודיה לא כל כך אוהבים את בנו של המלך שנחשב לגורם המשפיע בממלכה, שר ההגנה ויורש העצר השני, מוחמד בן סלמאן. "איחוד האמירויות משחקת תפקיד רב ונראה שיש לה השפעה על ההחלטה. אין לנו כרגע מדיניות מאוזנת", סיכם.

 

במסגרת ההאשטג שמתנגד לחרם על קטאר נכתב בחשבון טוויטר סורי מוביל המזוהה עם האופוזיציה: "איחוד האמירויות, שמהווה את אחד מהשותפים הכלכליים הגדולים של איראן במפרץ, רוצה לסבך את סעודיה בסכסוכים שיפגעו בה וישחקו את כוחה. בקיצור החרם ייכשל בעזרת אללה, בני עמנו בקטאר. אללה היה לעזר לכם ואל אללה אנחנו חוזרים. אנחנו מייחלים שאללה ייתן השראה לסעודיה לנהוג בחוכמה רבה יותר ובמידה שמתאימה למעמדה, ושהיא תיסוג מההחלטה".

 

מי שדווקא עשויים להיות מרוצים מהמצב הוא הציר השיעי, שמורכב מאיראן, המשטר הסורי וחיזבאללה. איראן כבר מנסה להצטייר היום כ"מבוגר האחראי" באזור ולפשר בין הצדדים. "קטאר משלמת את המחיר. הקללה של 'אסד חייב ללכת" תרדוף את כל מי שלקח חלק בהריסתה של סוריה והרג את אנשיה'", צייץ אחד מהחשבונות הסוריים המזוהים עם המשטר. לבטח הוא משקף את תחושותיו של אסד ונסראללה ביום שבו הציר הסוני שנלחם נגדו באזור מראה בקיעים יותר מתמיד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים