שתף קטע נבחר

הטבח במוסול? נציב זכויות האדם של האו"ם תוקף את ישראל

הנציב זייד ראאד אל-חוסיין אמר בפתח כינוס שנתי של המועצה העוינת לישראל כי מלחמת ששת הימים שחווה כילד גיבשה בתוכו רצון ללמוד על "הסבל הפלסטיני" כתוצאה מהכיבוש הישראלי ובנשימה אחת הזכיר את סבל היהודים בשואה. לאחר מכן התפנה לדווח על זוועות דאעש בעיראק ורצח האזרחים

 

נציב המועצה זייד ראאד אל-חוסיין (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נציב המועצה זייד ראאד אל-חוסיין(צילום: רויטרס)
הכיבוש הישראלי והשואה שעיצבו את חזונו של נציב זכויות האדם של האו"ם: מועצת זכויות האדם של האו"ם ידועה בתור עוינת במיוחד לישראל. הבוקר (ג') נפתח כינוס בן שלושה שבועות של המועצה בז'נבה והנציב העליון של האו"ם לזכויות האדם, זייד ראאד אל-חוסיין, פתח את נאומו בקריאה לישראל "לסיים את הכיבוש שנמשך 50 שנה".

 

אל-חוסיין המשיך: "העם הפלסטיני מציין חצי מאה של חיים תחת סבל כבד של הכוח הצבאי של הכיבוש, ששולל רבות מהחירויות הבסיסיות שלהם". 

 

לדבריו, הישראלים והפלסטינים ירוויחו מסיום הכיבוש: "גם הישראלים ראויים לחיים חופשיים מאלימות. שימור הכיבוש רק תאריך את הסבל". רק לאחר מכן התפנה הנציב העליון לדבר על הנעשה בעיראק, וציין כי לפי דו"ח של צוות האו"ם, 163 אזרחים נרצחו בידי דאעש במוסול בשבוע שעבר.

 

בנאומו סיפר הנציב על מלחמת ששת הימים שעיצבה את דמותו. "לפני חמישים שנה שמעתי לראשונה קולה של מלחמה כשהייתי בן שלוש. אני עדיין זוכר אנשי צבא מסתובבים ליד ביתנו בעמאן שבירדן ורכבים משוריינים מוצבים ליד ביתי. גם את המטוסים שמעתי", הוא סיפר. "זו הייתה מלחמה שעיצבה את חיי ואחרי זה עלה בי הרצון להבין לעומק את הסבל של הפלסטינים, אך בו בזמן גם את הסבל היהודי בעקבות השואה".

 

הנציב אל-חוסיין כבר הכין את עצמו לביקורת שעשויה להישמע על כך שהשווה בין השואה לכיבוש הישראלי. "יהיו כאלה שיגיבו ויאמרו איך יכול להיות שהזכרתי את שני המקרים הללו באותה נשימה? השואה הייתה איומה ונוראה. אין דומה לה. עם זאת, אי אפשר להכחיש כי העם הפלסטיני מציין חצי מאה של סבל תחת כיבוש צבאי".

 

גם השגרירה האמריקנית באו"ם ניקי היילי, שנחשבת לפרו-ישראלית, צפויה לשאת דברים בכנס. במאמר שכתבה בשבוע שעבר עבור ה"וושינגטון פוסט" תקפה היילי את המועצה. "מועצת זכויות האדם צריכה להפסיק את התנהלותה כלפי ישראל. אם המועצה מעבירה יותר מ-70 החלטות נגד ישראל, מדינה עם עבר מוכח, לעומת שבע החלטות בלבד נגד איראן, שידועה בהפרה בוטה של זכויות אזרחיה, אפשר להבין שמשהו כאן ממש לא בסדר".

 

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש פרסם אמש הצהרה מיוחדת לציון 50 שנים למלחמת ששת הימים, וקרא לישראל ולפלסטינים לחיות יחד בשלום. באיגרת של גוטרש שפורסמה גם באתר האו"ם נכתב כי "כיבוש הגדה המערבית, מזרח ירושלים, רצועת עזה והגולן הסורי - גירש מאות אלפי פלסטינים וסורים, וגזר תנאים הומניטריים קשים על הפלסטינים".

תקפה בחריפות את המועצה ותנאם גם. השגרירה היילי (צילום: MCT) (צילום: MCT)
תקפה בחריפות את המועצה ותנאם גם. השגרירה היילי(צילום: MCT)

גוטרש הוסיף כי "בקרב הפלסטינים צמחו דורות על גבי דורות שנולדו במחנות פליטים צפופים, וחיים בעוני מחפיר ללא כל תקווה לחיים טובים יותר עבור ילדיהם". גוטרש קרא לישראל לסיים את שליטתה באזורים שנכבשו במלחמה ולהתחיל בדיונים על פתרון שתי מדינות, שלטענתו הוא גם הפתרון המדיני היחיד שישמור על האינטרסים הביטחוניים של ישראל ועל ריבונות הפלסטינים.

 

"עכשיו זה לא הזמן לוותר על המטרה - יש לפתור את כל הסכסוכים על בסיס החלטות האו"ם והחוקים הבינלאומיים", אמר המזכ"ל והדגיש כי בשנת 1947 העולם הכיר בשתי מדינות שיקומו יחד. "ב-14 במאי 1948 נולדה מדינת ישראל - אך כמעט שבעה עשורים לאחר מכן העולם עדיין מחכה להולדתה של המדינה הפלסטינית".

 

שגריר ישראל באו"ם דני דנון זעם על הצהרתו של המזכ"ל ותקף את דבריו: "במקום להפיץ שקרים מוטב שהאו"ם ידבוק בעובדות. שכנותיה של ישראל לא התחילו לתקוף אותה ב-1967, והאו"ם מנסה להשוות בין טרור ורצח של חפים מפה לבין בניית בתים". דנון הוסיף: "עוד יותר הזוי להאשים את הדמוקרטיה היחידה באזור באלימות ובטרור ששורר במזרח התיכון. ביום שבו ההנהגה הפלסטינית תנטוש את ההסתה והטרור - אז נוכל להתקדם לעבר השלום".

 

בתגובה לדברי נציב זכויות האדם של האו"ם, מסר דנון כי "הקשר בין הנציב זייד לדאגה לזכויות האדם הוא מקרי בהחלט ולא מפתיע שבחר להפיץ שקרים נגד ישראל לפני שהתייחס לטבח בסוריה. הנציב שכח שתפקידו הוא לדאוג לזכויות האדם בעולם ולא להסית נגד ישראל. המועצה בתקופת כהונתו הפכה את הפגיעה בישראל למטרת קיומה. אנו מצפים להוביל לשינוי אמיתי עם ארה"ב. הגיע העת לשים סוף לפרק ההזוי הזה בתולדות האו"ם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
זייד ראאד אל-חוסיין
צילום: AFP
מומלצים