שתף קטע נבחר
צילום: אלכס קולומויסקי, EPA

מתארגנים בכפר ויוצאים לרצוח: גל הטרור עדיין כאן

דאעש וחמאס התקוטטו על קבלת האחריות לפיגוע בירושלים, אך כל הסימנים מראים כי מדובר בהתארגנות מקומית ספונטנית. בישראל מגיבים באופן מדוד כשהמטרה המרכזית היא לבודד את המחבלים ובני משפחותיהם ולא לפגוע באוכלוסייה. ישראל עדיין תחת גל טרור. פרשנות

 

 

לפי כל הסימנים וממצאי החקירה עד כה, גוברת הוודאות שהפיגוע בערב שישי בירושלים בוצע על ידי מה שמכונה התארגנות מקומית. דאעש אמנם לקח אחריות ישירה וחמאס לקח אחריות במרומז, אבל די ברור כבר כעת, לפי הממצאים בזירה ולפי אופן ועיתוי הפיגוע וזהות המחבלים, שמדובר בשלושה צעירים שיש להם, מה שמכונה, עבר ביטחוני "רך", ושהתארגנו ופעלו על דעת עצמם.

 

המחבלים קנו נשק ואחד מהם היה פעיל בהפצת תכנים לאומנים ודתיים באינטרנט. הם פעלו במזרח ירושלים ודקות לפני שבירת צום הרמדאן, בשעה שמוסלמים רבים נוהרים ברחוב לסעודה, קל היה להם להתערבב בהמון מבלי שכוחות הביטחון של ישראל ישימו אליהם לב. הם התארגנו באופן ספונטני ועשו הכנות חובבניות.

שלושת המחבלים בתמונה אחרונה לפני הפיגוע ()
שלושת המחבלים בתמונה אחרונה לפני הפיגוע
 

התנהלות זו מאפיינת את מרבית ניסיונות הפיגוע בשנה וחצי האחרונות. הדבר מעיד גם שגל הטרור שהחל בראש השנה ב-2015 עדיין לא הסתיים. השקט שאנחנו עדים לו בחודשים האחרונים לא נובע מפני שהצעירים הפלסטינים בגדה התייאשו מביצוע פיגועי טרור, אלא בגלל שלושה דברים: (1) סיכול מודיעני של צה"ל ושב''כ. (2) הפשיטות שמבצעים צה"ל ושב"כ על בתי מלאכה לייצור נשק ומחסני נשק מתוצרת עצמית בגדה. (3) סיכול בשיתוף פעולה בין השב''כ צה"ל ומנגנוני הביטחון הפלסטינים.

 

את המעצור בנשק של אחד מהמחבלים, שבגללו נמנע מספר רב יותר של נפגעים, אפשר בהחלט לייחס לעבודה שאיכות הנשק בייצור מקומי בגדה הולכת ויורדת כתוצאה מהפעילות הנמרצת של כוחות הביטחון להריסת תשתית הייצור.

האדרת המחבלים בעמוד הפייסבוק של הכפר: "השהידים של פעולת הגבורה הכפולה בירושלים" ()
האדרת המחבלים בעמוד הפייסבוק של הכפר: "השהידים של פעולת הגבורה הכפולה בירושלים"
 

בשנת 2016 היו 117 התארגנויות מקומיות בדיוק מהסוג שפעל אתמול בירושלים שסוכלו הודות לפעילות מודיעינית ושיתוף פעולה עם מנגנוני הביטחון הפלסטיני. המשמעות ברורה: המדיניות שצה"ל ושב''כ המליצו עליה ביהודה ושומרון לא הצליחה להביא לסיימו של גל הטרור, אלא למנוע את החרפתו לאינתיפאדה. מאמצי הסיכול ממזערים את הנזק, אבל הטרור הפלסטיני הספונטני קיים.

 

סוג זה של טרור מתחלק לשלוש: (1) טרור בודדים, או מה שמכונה זאבים בודדים, שפועלים ביוזמתם על פי דחף רגעי כתוצאה ממניעים שונים, כגון נקם, להט דתי ובעיות במשפחה ובחברה.

 

(2) התארגנויות מקומיות. צעירים מאותה משפחה ואותו יישוב שמחליטים לפעול ביחד, קונים נשק, מבצעים הכנות מודיעיניות די פשוטות ואז פועלים, כמו החוליה אמש.

 

(3) חוליות שפועלות בפקודה, בהובלה ובמימון של ארגוני טרור כמו חמאס, החזית העממית לשחרור פלסטין, דאעש ועוד. התארגנויות אלה הן המסוכנות ביותר וזרועת הביטחון מקדישות משאבים ומאמצים רבים כדי לסכל את פעילותן. אנשיהן מיומנים, יש ברשותן מטעני נפץ והן מכינות תוכניות מילוט לאחר הפיגוע.

 

די ברור, למשל, שחמאס מנסה להוציא לפעול פיגוע או כמה פיגועים ביהודה ושומרון - כנקמה על חיסל הפעיל הבכיר מוחמד פוקהא, חיסול שמיוחס לישראל. המטרה מבחינת ארגון הטרור היא פיגוע ראווה גדול. בינתיים מצליחים שב''כ וצה"ל לסכל את התוכניות.

 

 

גם חמאס וגם דאעש לקחו אחריות על הפיגוע שביצועו היה יחסית כושל. אולם נראה שלאף אחד מהארגונים אין קשר ישיר לפיגוע שמבצעיו מונעים מלהט דתי במהלך תקופת צום הרמדאן, וייאוש כללי של הצעירים הפלסטינים ביהודה ושומרון שרבים מהם מובטלים ומתקשים להתפרנס.

 

התגובה של ממשלת ישראל מעניינת. היא ביטלה כמה מההקלות שמתאם הפעולות בשטחים הכריז עליהן לרגל צום הרמדאן ואסרה על בני משפחותיהם של המחבלים להיכנס ולעבוד בישראל. אולם המתפללים יוכלו להמשיך בתפילות הרמדאן על הר הבית.

 

התגובה הישראלית מדודה והיא המשך למדיניות שבמסגרתה כוחות הביטחון משתדלים לא לפגוע במרקם החיים של רוב האזרחים הפלסטינים ביהודה ושומרון. המטרה היא לבודד את הטרוריסטים מכלל האוכלוסייה ומי שאינו מפגע יוכל להמשיך בשגרת חייו. מדיניות זו הוכיחה את עצמה בשנתיים האחרונות והיא תמשיך למרות הפיגועים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים