שתף קטע נבחר

בועה? החוב בכרטיסי האשראי זינק ב-23% ל-17 מיליארד ש'

סך החוב של משקי הבית לחברות כרטיסי האשראי גדל ב-23% תוך שנה לכמעט 17 מיליארד שקל. נתח לא מבוטל מסכום זה הוא אשראי מתגלגל שנלקח בריבית גבוהה במיוחד. ובכמה גדלו הרכישות שלנו בחו"ל?

ממשיכים לגלגל את החוב: יתרת החוב של משקי הבית לחברות כרטיסי האשראי עמדה בסוף חודש מרס על כמעט 17 מיליארד שקל, זינוק של 23% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, כך עולה מנתוני בנק ישראל.

 

  • מלכודת ההלוואות של חברות האשראי בריבית של השוק האפור

 

יתרת החוב הזו כוללת הלוואות שנטלו מחזיקי הכרטיסים מחברות האשראי כמו גם הלוואות שנטלו משקי בית שאינם מחזיקי כרטיס. בנוסף כולל הסכום את סך החיובים בכרטיסי האשראי שטרם שולמו.

 

בדיקת ynet מעלה כי מתוך הלוואות שנטלו מחזיקי הכרטיסים מחברות האשראי שלהם, יותר משליש (37%) הן הלוואות המכונות אשראי מתגלגל, המתאפיין בריבית גבוהה במיוחד.

 

שיטת שיווק מצוינת להציע אשראי במחיר מופקע היא כאמור האשראי המתגלגל. התוכנית הזו מוצעת בצורות שונות, אך העיקרון בה זהה – בתאריך החודשי בו אמור לרדת מחשבונכם בבנק סכום הרכישות שביצעתם בכרטיס האשראי, יירד רק חלק מהחיוב – סכום קבוע שהגדרתם מראש. שאר החוב יתגלגל לחודש הבא ואף לחודשים אחריו. תמורת "הגלגול" הזה, תשלמו כאמור ריבית שתנוע בין כ-8% ועד 18% ויותר.

 

נתוני בנק ישראל מראים כי למרות הבעייתיות שבסוג אשראי זה, הוא ממשיך לגדול. בסוף שנת 2014 סך החוב של הלקוחות שנטלו אשראי מתגלגל הסתכם ב-2.32 מיליארד שקל. 3 שנים אחר כך, החוב הגיע ל-3.2 מיליארד שקל.

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

נציין בהקשר זה כי רק לאחרונה התריע הפיקוח על הבנקים על היקף ההלוואות ההולך וגדל שנוטלים משקי הבית והעליה בסיכון הנובעת מכך. לפני מספר ימים פרסם הבנק המרכזי את הסקירה הרבעונית על התפתחות החוב של משקי הבית בישראל ממנה עולה כי נכון לסוף חודש מרס, סך החוב של משקי הבית גדל ב-7 מיליארד שקל ברבעון ועמד על 511 מיליארד שקל (רוב הסכום – 343 מיליארד שקל, הוא חוב לדיור).

 

יותר עסקאות בסכומים קטנים

מריכוז נתוני חברות האשראי שפרסם בנק ישראל עולה עוד כי נמשכת מגמת העליה בהיקף העסקאות בכרטיסים בחו"ל.

 

מספר העסקאות שבוצעו בשלושת החודשים הראשונים של 2017 בחו"ל, עמד על כ-17 מיליון ובסכום כולל של 4.6 מיליארד שקל, זאת לעומת 14 מיליון עסקאות בסכום כולל של 4.2 מיליארד שקל ברבעון המקביל אשתקד.

 

מנגד, נמשכת מגמת הירידה בסכום העסקה הממוצעת באשראי. בחודשים ינואר-מרס השנה 36% מהעסקאות שנעשו באשראי, היו בסכום של 24 שקל בממוצע ו-58% מהעסקאות היו בסכום של 46 שקל בממוצע, כשני שקלים פחות לעומת הסכום הממוצע ברבעון המקביל אשתקד.

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים