שתף קטע נבחר

הושג הסדר: האוצר יממן את המענקים לניצולי שואה בסך 100 מיליון שקל בשנה

החל מ-2018 המדינה תממן את הגמלאות ל-9,000 ניצולי שואה שקיבלו עד היום את הסיוע מהחברה להשבת נכסים, זאת לקראת פירוקה בסוף השנה הנוכחית

המדינה מתחייבת לממן החל מ-2018 את הגמלאות ל-9,000 ניצולי שואה שקיבלו עד עכשיו את הסיוע מהחברה להשבת נכסים לניצולי השואה בהיקף של כ-100 מיליון שקלים לשנה. זאת, לקראת פירוק החברה בסוף השנה הנוכחית. במסגרת ההסכם בין המדינה לוועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת אישרה הוועדה היום (ג') את חוק פירוק החברה והעברת נכסיה לאפוטרופוס הכללי כהוראת שעה (חוק זמני) בלבד עד סוף השנה. זאת, כדי להבטיח שהאוצר לא יוכל לסגת בו מההתחייבות.

 

החברה להשבת נכסים של נכסי שואה מימנה בשנים האחרונות מענקים לניצולי השואה שמצבם הכלכלי הגרוע ביותר בנוסף לסיוע מהמדינה. מדובר במענקים רבעוניים של 2,750 שקל לכ-9,000 ניצולים, כלומר בסכום שנתי של כ-9,000 שקל לאדם ובעלות שנתית כוללת של כ-100מיליון שקלים. אפשר להעריך שהעלות הכוללת של המענק בשנים הקרובות תגיע לחצי מיליארד שקלים.

 

בשנה שעברה פרצו מספר משברים, משום שהחברה לא הניבה מספיק רווחים כדי לממן את המענק והמדינה נאלצה לספק מימון. בדו"ח מבקר המדינה האחרון בנושא ניצולי השואה הוא מתח ביקורת על כך שלמרות שפירוק החברה צפוי בסוף 2017, לא הושג עדיין הסכם לגבי המשך תשלום המענקים.

 

ועדת החוקה דנה בשבועות האחרונים בהצעת חוק ממשלתית שמבקשת להסדיר את פירוק את החברה להשבת נכסים ולהעביר את פעילותה לאפוטרופוס הכללי. זאת לנוכח המסקנה שהחברה מיצתה את עיקר הפוטנציאל של השבת נכסים ליורשים. קבוצת חברי כנסת בראשות מרכזת האופוזיציה מרב מיכאלי מהמחנה הציוני דרשו כתנאי להעברת החוק שהמדינה תיקח על עצמה את התשלומים.

 

מיכאלי אף הגישה הצעת חוק פרטית ברוח זו עם חברי הכנסת דוד ביטן ומשה גפני. בדברי הסבר להצעת החוק נאמר ש"נדרש פתרון קבע שימנע את הפגיעה בניצולי השואה הנזקקים ביותר הנמצאים בעוני שפוגע בכבודן ובכבודם כבני ובנות אדם".

 

במשא ומתן שניהלו מיכאלי ויו"ר ועדת החוקה ניסן סלומינסקי מהבית היהודי עם נציגי האוצר ומשרד המשפטים התחייב האוצר להביא הצעת חוק משלימה, שתבטיח את המשך תשלום התמיכה בניצולים מתקציב המדינה. עם זאת, טען האוצר שהוא אינו יכול לעשות זאת עכשיו משום שאין לו מקורות כספיים ויוכל לעשות זאת רק לאחר דיונים על עודפי תקציב השנה שיערכו בקיץ.

 

התוצאה היא שהושג הסדר שסלומינסקי עצמו מכנה אותו "הזוי" ו"מטורף". לפי ההסדר הוועדה העבירה הצעת החוק לפירוק החברה להשבת נכסים כהוראת שעה בלבד עד סוף השנה. המשמעות היא שנכסי החברה יועברו כבר עכשיו לכונס הנכסים, אבל אם האוצר לא יעמוד בהתחייבות, ועדת החוק לא תאריך את תוקף החוק ולאפוטרופוס לא תהיה סמכות לטפל בנכסים. מיכאלי אמרה ש"הגענו להצעה של הוראת שעה כרגע הכרחי. הממשלה הרוויחה את חוסר האמון כלפיו ביושר רב".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים