שתף קטע נבחר

המדינה לבג"ץ: אין פתרון מלבד השבת הרופאים להדסה

בתגובה לעתירת הורי הילדים מהמחלקה ההמטו-אונקולוגית בביה"ח בירושלים, הביעה המדינה את תקוותה לגישור ואת התנגדותה להדחת המנהל: "חילוקי דעות תמיד היו ויהיו". כמה הורים ישבתו רעב: "להוקיר תודה לרופאים הנפלאים שמטפלים בילדינו". נתניהו: "המשבר נמשך זמן רב מדי"

 

 

"אין פתרון מלבד השבת הרופאים להדסה". המדינה מסרה הבוקר (יום א') לבג"ץ את תגובתה לעתירת הורי הילדים חולי הסרטן מהמחלקה ההמטו-אונקולוגית בבית החולים הדסה בירושלים. "חייב להימצא פתרון ראוי למשבר ללא דיחוי", צוין בתגובה של המדינה לעתירה שהוגשה לפני כשבועיים על ידי עמותה שמייצגת את הורי הילדים.

 

בעתירה ביקשו הפונים מבג"ץ להורות על פתיחת מחלקה חדשה בשערי צדק, להורות על הדחת פרופ' זאב רוטשטיין מניהול בית החולים הדסה ולאסור על הפעלת המחלקה במתכונת החדשה שלה בבית החולים הדסה.

 

אלה הילדים שעל גבם מתנהל המשבר

 

אוהל המחאה של ההורים בגן סאקר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
אוהל המחאה של ההורים בגן סאקר(צילום: גיל יוחנן)

המדינה מסרה בתגובתה לעתירה כי היא מבקשת מהרופאים ומהורי הילדים וכן מכל הגורמים המעורבים להירתם להליך הגישור. "אין בכוונת משרד הבריאות למנוע את אפשרות קבלתם של הרופאים לבתי חולים אחרים. דומה כי כל שנותר הוא להתגבר על משבר האמון שנוצר, באופן שיאפשר למצוא את שביל הזהב לפתרון, בין היתר באמצעות שובם של הרופאים המתפטרים לעבודתם במחלקה בהדסה, או פתרון תעסוקתי הולם אחר שעליו יסכימו הצדדים. בדיוק לשם כך נועד הליך הגישור".

 

"תקוותם של המשיבים היא שיימצא פתרון למשבר והמשיבים ישובו לטפל במטופליהם בבית החולים הדסה. בצד זאת יובהר כי פרט לבית החולים הדסה אין כיום מחלקה להמטו-אונקולוגיה ילדים המסוגלת מבחינת צורכיה והיקף כוח האדם הקיים בה לקלוט תוספת של שישה רופאים מומחים ושלושה מתמחים. היום ברור לכל כי במחלוקת זו אין מקום לחלוקה של צודקים וטועים. כל אחד מן הצדדים נושא במידה של אחריות למצב הנוכחי. ברי, למשיבים כי זהו הזמן להפעיל את השכל הישר ולמצוא פתרון שייטיב עם הילדים, מבלי לבזבז אף רגע נוסף".

המדינה הגיבה, בג"ץ יחליט בעתירה ()
המדינה הגיבה, בג"ץ יחליט בעתירה

עוד ציינה המדינה בתגובתה כי היא עומדת מאחורי מנהל בית החולים פרופ' רוטשטיין. "משרד הבריאות סבור שהנסיבות אינן מביאות למסקנה שיש הצדקה להדיח את פרופ' רוטשטיין. חילוקי דעות מקצועיים וניהוליים ברפואה תמיד היו ותמיד יהיו". בתגובת המדינה נאמר כי משרד הבריאות סבור שהעותרים לא הוכיחו שום עילה משפטית לחייב או להורות על הקמת מחלקה חדשה בבית החולים שערי צדק.

 

בנוסף טענה המדינה בתגובתה לעתירה כי "לא יכולה להיות מחלוקת כי מזה שנים רבות, יותר מעשור וגם תחת ניהולו ואחריותו של פרופ' וינטראוב (מנהל המחלקה המתפטר. ת"י) בוצעו חלק מהשתלות מח העצם בילדים גם במכון שרת וזאת כאשר המיטות שהקצו לכך במחלקה להמטו-אונקולוגיית ילדים היו מלאות - ובעיקר בילדים מעל גיל 6". בכך התייחסה המדינה לטענה שלפיה הרופאים לא רוצים שיבוצעו השתלות מח עצם במכון שרת, אלא רק בתוך המחלקה.

שר הבריאות ליצמן ומנהל ביה"ח הדסה פרופ' רוטשטיין (צילום: אלכס קולומויסקי, ירון ברנר) (צילום: אלכס קולומויסקי, ירון ברנר)
שר הבריאות ליצמן ומנהל ביה"ח הדסה פרופ' רוטשטיין(צילום: אלכס קולומויסקי, ירון ברנר)

המדינה התייחסה גם לטענות שנוגעות לתיירות מרפא, וציינה כי לא ידוע לה על מקרה שבו טיפול במטופל נדחה מסיבות לא רפואיות בשל מתן קדימות לתיירי מרפא. עם זאת, צוין בתגובה כי "ברור הוא כי תיירות מרפא אינה צריכה לפגוע בשירות לישראלים אולם תיירות מרפא אינה מהווה 'רע מעיקרו'". המדינה גם התייחסה לטענות העותרים על כך שבהדסה מבקשים להגדיל את שירותי תיירות המרפא לצורכי רווח. המדינה ציינה כי בשנים 2015 ו-2016 היו רק שבעה תיירי מרפא במחלקה ואילו בארבעת החודשים הראשונים של 2017 נרשמה עלייה משמעותית והיו שמונה תיירי מרפא לעומת שישה ישראלים ושישה תושבי הרשות הפלסטינית שטופלו בה.

 

לפי המדינה, העלות של השתלת מח עצם בתייר מרפא יכולה לעלות כ-565 אלף שקלים ולזה, טוענת המדינה, יכולות להתווסף תוספות בשווי עשרות אלפי שקלים על בדיקות התאמה וימי אשפוז. למרות זאת, הם טוענים, זה לא מגיע לכדי עלות של חצי מיליון דולר לתייר מרפא כפי שטענו העותרים בעתירה. בהדסה, כך טוענת המדינה, נקבע מחיר מקסימלי לתייר מרפא לצורך השתלת מח עצם בסכום שעומד על 1.1 מיליון שקלים. "ממוצע הגבייה בפועל בבית החולים הדסה מתיירים בעבור השתלת מח עצם עומד על 670 אלף שקלים כולל הכול".

 

נתניהו: "להחזיר את המצב לקדמותו" 

בתוך כך, ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס בפתח ישיבת הממשלה למשבר. לדבריו, המשבר "נמשך זמן רב מדי. נעשו ניסיונות, גם על ידי, באמצעות שר הבריאות שפועל בעניין הזה ללא לאות, וגם על ידי אחרים – נשיא המדינה ואחרים, להגיע לפתרון המשבר. הניסיונות הללו לא צלחו. הוגשה עתירה לבג"ץ שיתכנס ביום רביעי וכולם מחכים לדיון".

 

נתניהו אמר עוד: "אני מבקש מהצדדים לעשות מאמץ אחרון והמאמץ הזה הוא פשוט – להחזיר את המצב לקדמותו ואז לתת תקופה של חצי שנה או אפילו שנה, לבחון את הדברים. להחזיר את המצב לקדמותו כדי שהילדים העייפים, המסכנים והחולים הללו לא ימשיכו לסבול. אם הדבר הזה לא ייפתר בהצעה הפשוטה הזו ומאחר שהילדים החולים נמצאים במאהל בגן סאקר אני פניתי לבית המשפט בבקשה להקדים את הדיון למחר, אין טעם לחכות עוד יומיים ולגרום לסבל מיותר לילדים".

 

שר הבריאות יעקב ליצמן קרא לרופאים שהתפטרו לחזור לעבודתם, "תוך אימוץ הצעתנו להחזרת המצב לקדמותו, לתקופת ניסיון כדי לבחון את הדברים, ולהביא לסיום סבלם של הילדים החולים. "זוהי שעת מבחן לכל הצדדים, לגלות אחריות לאומית לטובת הילדים וההורים. משרד הבריאות בראשותי יפעל ליישם את המתווה שסוכם באמצעות הנשיא ריבלין, הכולל היענות לכל דרישות ההורים והחזרת המצב לקדמותו כפי שהיה טרום המשבר". שר הבריאות תמך ביוזמה להקדים את הדיון בבג"ץ ככל שניתן.

 

שביתת רעב

במקביל, הורים לילדים במחלקה ההמטו-אונקולוגית בבית החולים הדסה הודיעו הבוקר כי הם פותחים החל מהשעה 17:00 בשביתת רעב לנוכח המשבר שמטלטל את מערכת הבריאות ומסרב להסתיים. "אנו שובתים רעב כדי להוקיר תודה לרופאים הנפלאים שמטפלים בילדינו במסירות אין קץ", ציינו ההורים.

 

נכון לעכשיו הודיעו שלושה הורים על כוונתם לשתף פעולה עם המחאה, אולם לדבריהם הורים נוספים יצטרפו אליהם. את שביתת הרעב הם יעשו באוהל בית החולים שדה המאולתר בגן סאקר בבירה.

 

שלמה בן דור, אביו של נחוניה (6), שטופל בעבר במחלקה אמר: "אנחנו פותחים בשביתת רעב כי איבדנו לחלוטין אמון במערכת הבריאות – שר הבריאות, מנכ"ל משרד הבריאות וכמובן מנכ"ל הדסה פרופ' רוטשטיין".

כמה מההורים המוחים ישבתו רעב (צילום: ישראל הדרי) (צילום: ישראל הדרי)
כמה מההורים המוחים ישבתו רעב(צילום: ישראל הדרי)

בן דור אמר עוד כי "אנו מרגישים כי כל הגורמים הללו אינם דוברים אמת, עושים פוליטיקה על גבנו, ולא באמת מנסים לפתור את הבעיה. כאשר הרופאים, היקרים לנו כל כך, עושים צעד אמיץ ובלית ברירה מתפטרים מתפקידם ואינם מסוגלים לחזור להדסה בגלל שהם חשים שפרופ' רוטשטיין מתעלל בהם שם. אין כל סיבה הגיונית לא לפתוח מחלקה בבית החולים שערי צדק – בית חולים שמחבק את הרופאים ומוכן לתת להם יחס אנושי ומקצועי, בניגוד ליחס שהם קיבלו ממנכ"ל הדסה, בגיבוי שר הבריאות".

 

הוא אמר עוד כי "במצב הנוכחי, ירושלים תישאר בלי מענה הולם לילדים חולי סרטן ושישה רופאים מומחים מהמעלה הראשונה ועוד שלושה רופאים מתמחים לא יעבדו יותר בטיפול בילדים חולי סרטן. זהו אובדן בלתי נסבל לילדים חולי הסרטן בישראל, שכן מספר המומחים בתחום הזה בכל המדינה מגיע לכ-40 רופאים בלבד".

 

לסיכום דבריו ציין בן דור כי "אנו נשבות רעב כדי שכולם, כולל שר הבריאות ליצמן, יירדו מהאגו שלהם ויעשו את המעשה הנכון - לאפשר לילדינו החולים בסרטן להיות מטופלים על ידי רופאיהם במקום שרוצה אותם".

 

אל שביתת הרעב מצטרפים גם הורים שילדיהם נפטרו. "בוודאי תשאלו אותי, בשביל מה לך? הרי אין לך כבר ילד להציל", כתב בפייסבוק משה בניטה, אביו של נועם ז"ל שהלך לעולמו בגיל 11. "כל מה שאני עושה מאז שנועם שלי הלך, אני עושה כשליחות שלו. זו המורשת שהוא השאיר לי. אבל אני לא לבד במצב הזה. גם ראומה מרון, אימא של תמיר ז"ל, מצטרפת".

 

בניטה ציין עוד כי "אנחנו שובתים כדי להוקיר תודה לרופאים הנפלאים שטיפלו בילדינו במסירות אין קץ. אנחנו שובתים כי אנחנו מבינים שהורים שיושבים ליד מיטות ילדיהם אינם פנויים נפשית להתפנות למאבק הזה. אנחנו שובתים כדי שלילדי ירושלים החולים יהיה פתרון ראוי בעיר הבירה של ישראל. אנחנו שובתים כי לאור ההתפתחויות מהשבוע שעבר, אין לנו יותר אמון במערכת הבריאות".


פורסם לראשונה 25/06/2017 10:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
מחאת ההורים בהדסה
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים