שתף קטע נבחר

הגבוה הסיני: התגלו עצמות ענק בן 5,000

בחפירות ארכיאולוגיות במחוז שנדונג, שגם כיום אנשיו גבוהים מהסיני הממוצע, התגלו עצמות "ענקים" - אחד מהם התנשא ל-1.90 מ'

 

הממצאים בשנדונג ()
הממצאים בשנדונג

הם חיו 2,000 שנה לפני גוליית, בצד השני של כדור הארץ, אבל יש להם מכנה משותף עם הלוחם התנ"כי הפלישתי - גם הם ענקים. ארכיאולוגים גילו עצמות בני אדם שחיו במזרח סין לפני 5,000 שנה ומצאו כי הם היו גבוהים וחזקים באופן יוצא דופן.

 

מדידת העצמות מקברים במחוז שנדונג הראתה כי אחד מהם התנשא לגובה של 1.90 מ' וגובהם של אחרים היה מעל 1.80 מ'. "זה מתבסס רק על מבנה העצם. אם הוא היה חי, הגובה שלו היה כנראה מגיע ל-1.90 מ'", אמר על הענק הסיני פאנג הוי, דיקאן הפקולטה להיסטוריה ותרבות באוניברסיטת שנדונג.

החפירות והממצאים בשנדונג, כפי שפורסמו בסוכנות הידיעות הסינית "שינואה" ()
החפירות והממצאים בשנדונג, כפי שפורסמו בסוכנות הידיעות הסינית "שינואה"

בסוכנות הידיעות הסינית "שינואה" נכתב כי החפירות החלו אשתקד וכי בסיומן מסרו הארכיאולוגים כי גילו שרידים של 104 בתים, 205 קברים ו-20 בורות ששימשו להעלאת קורבנות - כל זאת בכפר ג'יאוג'יה הסמוך לג'ינאן, בירת מחוז שנדונג. השרידים הם מתרבות לונגשאן, ציביליזציה מהתקופה הנאוליתית המאוחרת באזור הים הצהוב, שנקראה על שם הר לונגשאן בז'נקיו.

 

"באותה עת כבר הייתה באותו אזור חקלאות, והאנשים נהנו ממקורות אוכל מגוונים ועשירים ולכן הגוף שלהם השתנה", אמר פאנג. דוחן (דגן גבוה בעל זרע קטן) היה היבול העיקרי, ולפי פאנג אנשי התקופה גידלו חזירים. עצמות חזירים התגלו בקברים, לצד שיני חזיר.

 

עוד צוין ב"שינואה" כי לפי הממצאים, הגברים הגבוהים נקברו בקברים גדולים יותר. הסיבה, לפי החוקרים, היא שכנראה למתנשאים מעל הממוצע היה מעמד גבוה והם יכלו להשיג אוכל טוב יותר.

 

המקומיים בשנדונג מאמינים שגובה גבוה הוא אחד המאפיינים שמגדירים אותם. הפילוסוף המפורסם קונפוציוס, יליד האזור (חי בין השנים 551 ל-479 לפני הספירה), היה אף הוא גבוה - בערך 1.90 מ'. הסטטיסטיקות הרשמיות מגבות את טענת התושבים. ב-2015 הגובה הממוצע של גבר בן 18 ומעלה בשנדונג היה 1.75 מ', לעומת הממוצע הכלל-סיני, 1.72 מ'.

 

שרידי שורות בתים באזור מראים כי האנשים חיו ברווחה יחסית, עם חדרי שינה ומטבחים נפרדים. בחפירות נמצאו גם כלי חרס צבעוניים וחפצים שעוטרו באבני חן. האזור נחשב למרכז הפוליטי, הכלכלי והתרבותי של צפון שנדונג לפני 5,000 שנה.

 

לפי שבוע פורסם כי התגלתה עדות לשימוש בצמחי צביעה באריגים מתקופת מלך דוד - וגם מתקופת גוליית, אם תרצו. את חומרי הצבע שבהם השתמשו לצביעת אריגי תמנע בתקופת דוד ושלמה מצאו חוקרים ישראלים. זהו הממצא הקדום ביותר בארץ שבו נמצאו שרידי צבע שמקורם בצמחים. לדברי החוקרים, נראה כי חרשי המתכת זכו ללבוש בגדים צבעוניים כסימן למעמדם הגבוה בחברה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים