שתף קטע נבחר

"מונופול קסאמים" ותוכנית פינוי: בעוטף עזה מוכנים לסבב הבא

3 שנים לצוק איתן: בעוטף עזה נהנים מהשקט - אבל יודעים שהסלמה היא רק עניין של זמן. הילדים משחקים ב"מקום בטוח" במרכזי חוסן, "סיירות הכוננות" מתאמנות מול האיום המרכזי - המנהרות. ynet מפרסם: כמה תושבים יפונו מכל יישוב, אם הדבר יידרש

 

 

 

תושבי עוטף עזה והדרום נהנים בתקופה האחרונה משקט יחסי. שלוש שנים חלפו מתחילת מבצע צוק איתן וההרתעה מול חמאס נשמרת. אבל כולם מעריכים כי הסלמה נוספת היא רק עניין של זמן. כדי להתכונן לאותו תרחיש ביישובי עוטף עזה נערכים בהתאם - הן בהיבט הביטחוני, הן מבחינת חוסן האוכלוסייה. צפו בכתבה המתארת את ההכנות לימים שבעוטף עזה מקווים שלא יחזרו.

 

למרות כל ההיערכויות, יש מהלך אחד שהוא כנראה המשמעותי ביותר עבור התושבים המתגוררים בצמוד לגדר: פינוי מהבתים בשעת חירום. בעבר נמתחה ביקורת חריפה על אופן הפינוי, וכחלק מהפקת לקחי צוק איתן רשות החירום הלאומית (רח"ל) בנתה תוכנית פינוי אוכלוסייה - יישוב מתפנה אל מול יישוב קולט. ynet מפרסם כמה תושבים יפונו מכל יישוב, אם חלילה הדבר יידרש.

אנשי כיתות הכוננות מתאמנים בבסיסים צבאיים (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
אנשי כיתות הכוננות מתאמנים בבסיסים צבאיים(צילום: רועי עידן)


הציוד לכיתות הכוננות חודש ושודרג (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
הציוד לכיתות הכוננות חודש ושודרג(צילום: רועי עידן)

פיקוד הדרום אחראי להוצאת התוכנית לפועל. אורי בן יהודה, האחראי על הביטחון והחירום במועצות האזוריות, אומר כי "הדבר המשמעותי הוא שהמדינה הכירה בצורך לפנות תושבים ולהכין תוכניות. יש עדיין כמה פערים, אבל גם המוכנות וגם ההבנה יותר טובה".

 

בינתיים, צה"ל עוקב בדריכות אחרי מהלכי חמאס, ולמרות שהערכות מדברות על כך שאין בכוונת הארגון השולט בעזה להבעיר את השטח בטווח הזמן הנראה לעין, אין זה מבטיח שקט לטווח ארוך. גם ביישובי עוטף עזה מבינים זאת ונערכים לאיומים הידועים - הרבה יותר פצצות מרגמה ורקטות קצרות טווח, לצד חדירה ממנהרות חוצות גדר.

 

לכן, מאז סיום צוק איתן נעשתה הכשרה מעמיקה יותר לכיתות הכוננות שאפשר להגדירם כ"סיירת היישוב" ונרכש ציוד לחימה חדש ליישובים צמודי הגדר. "אין ספק שהמוכנות גבוהה יותר", אומר אילן אייזיקסון, קב"ט מועצת אשכול. "גם מבחינת הצח"י, צוות החירום היישובי, גם מבחינת כיתות הכוננות והרבש"צים. אנחנו חיים את זה וצריכים להיות ערניים ומוכנים לכל תרחיש".

האיום הגדול: המנהרות (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
האיום הגדול: המנהרות(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

ההערכה: הסבב הבא הוא רק עניין של זמן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ההערכה: הסבב הבא הוא רק עניין של זמן(צילום: AFP)

לצד זאת, מתבצעת עבודה אינטנסיבית במרכזי החוסן במטרה להכשיר נפשית את התושבים ככל שניתן להתמודדות עם טראומה. הילה גונן-ברזילי, מנהלת מרכז חוסן בשדרות, מציינת כי כ-1,000 איש מטופלים במרכז השנה. בחדר הטיפול של הילדים היא מספרת על המשחק "מקום בטוח", אחד מאלו שמשמשים את המטפלים בעבודה עם הדור הצעיר.

 

"הילדים קוראים לו 'מונופול קסאמים'. אנחנו מסבירים שהאזעקה היא חברה, שצבע אדום שומר עלינו ומזכיר לנו שאנחנו לא צריכים לפחד ולא צריכים לקפוא במקום", היא אומרת. "לפעמים כל מה שצריך לעשות זה להזכיר לילד שיש לו כוח. אנחנו מכשירים אנשים לעזור - גם לעצמם וגם לאחרים. ברגע שלאדם יש תפקיד, הסיכוי שהוא ייכנס לפוסט-טראומה הוא קטן יותר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
מתאמנים במטווח
צילום: רועי עידן
מומלצים