שתף קטע נבחר

השגריר הערבי הצביע נגד ישראל ושלח הודעה: מצטער

שגריר ישראל באונסק"ו, כרמל שאמה הכהן, הגיע להבנות עם שגריר ממדינה ערבית על כך שיצביע נגד הבקשה להכיר במערת המכפלה כאתר מורשת פלסטיני. האחרון חזר בו כשהבין שההצבעה לא תהיה חשאית וכתב לעמיתו הישראלי: "לא הייתה לי ברירה". שאמה הכהן השיב: "בשבילי זה כאילו עשית את זה"

 

 

ההודעה ששלח השגריר הערבי לשאמה הכהן ()
ההודעה ששלח השגריר הערבי לשאמה הכהן

שגריר ישראל באונסק"ו, כרמל שאמה הכהן, הגיע להבנות עם שגריר ממדינה ערבית שאינה מקיימת קשרים דיפלומטיים עם ישראל על כך שיצביע נגד הבקשה הפלסטינית לרשום את מערת המכפלה והעיר חברון כאתר מורשת עולמית פלסטיני שנמצא בסיכון תחת הכיבוש הישראלי. ההצעה התקבלה ביום שישי ברוב של 12 מדינות, מול שלוש מתנגדות ושש נמנעות.

 

אותו שגריר התנה זאת באופן ברור בכך שההצבעה תהיה חשאית לחלוטין, וחזר בו כשהתברר שלא יהיה פרגוד. במסרון ששלח לשאמה הכהן כתב: "קשה לומר שזו הייתה הצבעה סודית. היה לוהט שם. לא הייתה לי ברירה". שאמה הכהן השיב לו: "אני יודע, ידידי. בשבילי זה כאילו עשית את זה".

מערת המכפלה (צילום: מדברים תקשורת) (צילום: מדברים תקשורת)
מערת המכפלה(צילום: מדברים תקשורת)
 

ההחלטה שהתקבלה ביום שישי קובעת כי מערת המכפלה היא אתר מורשת הנמצא בפלסטין. היא התקבלה על פי בקשה של מדינות ערביות בשם הפלסטינים, שהתייחסה למורשת האסלאמית במקום ללא איזכור לזיקה היהודית. המשמעויות של ההכרזה בעייתיות מאוד מבחינת ישראל: מקיבוע תודעה עולמית לפיה מדובר באתר פלסטיני, דרך הטלת מגבלות בנייה, שימור ופיתוח על ישראל ועד העובדה כי כל פעילות ישראלית במקום - כולל הצבת בודקה שמירה - תהווה עילה לתלונה נגד ישראל על פגיעה באתר מורשת עולמי.

 

בישראל ניסו לבלום את התבוסה באמצעות סיכום של שגריר ישראל באונסק"ו, שאמה הכהן, עם היו"ר הפולני של הועידה שההצבעה תהיה חשאית מאחורי פרגוד. ישראל הגיעה לקרב הזה כאשר באמתחתה הבטחות מחמש מדינות שיצביעו נגד: פולין, קרואטיה, ג'מייקה, בורקינה–פאסו וגם מדינה ערבית שהשגריר שלה היתנה את ההצבעה בחשאיות מוחלטת. אלא שבמקום פרגוד התברר בשעת ההצבעה כי מדובר בכתיבת פתקים בשולחן הדיונים והעברתם לתיבת קלפי, כך שההצבעה בפועל תהיה גלויה לעיני המצלמות הרבות במקום. שאמה הכהן התנגד בתוקף ובמקום התפתחה מהומה עד להצבעה הסוערת שבה ישראל הפסידה.

 

מאחר שההצבעה הייתה חשאית לא ברור כיצד הצביעה כל מדינה, אך ברור כי לא רק אותו שגריר ערבי לא הצביע עם ישראל אלא עוד מדינה התחרטה ועברה להימנעות. הרכב ועידת המורשת של אונסק"ו נחשב מראש "בעייתי" לישראל וכולל שבע מדינות מוסלמיות וכן מדינות שבאופן מסורתי מצביעות נגד ישראל כגון וייטנאם וקובה. נקודה נוספת שפעלה לרעתה של ישראל היא סירובה של ישראל לאפשר לגוף המקצועי של אונסק"ו - איקומוס - לבקר בחברון. על פי הדו"ח שחיבר איקומוס, הבקשה הפלסטינית מתעלמת מהעבר הנוצרי והיהודי של העיר אך מנגד הדו"ח ביקר את ישראל על כך שלא איפשרה ביקור בעיר והציג אותה ככוח הכובש במקום - מה שבוודאי לא סייע לישראל בהצבעה.

 

התוצאות עוררו מחיאות כפיים סוערות מצד הערבים, ומנגד שגריר ישראל באונסק"ו נשא בתגובה את מה שזכה לכינוי "נאום האינסטלטור" - הנאום כלל, בתרגיל מתוכנן מראש, שיחות בלתי פוסקות לטלפון הנייד של השגריר כרמל שאמה הכהן - שגרמו לו לסיים את דבריו במילים: "בשל הצורך לענות לאינסטלטור שנמצא אצלי בדירה בפריז לצורך טיפול בבעיה בשירותים, שעם כל הכבוד לאונסק"ו הרבה יותר חשובה ומעניינת מאשר ההחלטה שקיבלתם, אני נאלץ להפסיק ולעזוב". התרגיל היה מתוכנן, אך לא קיבל את אישור מטה משרד החוץ בירושלים וגרם להרמות גבה מצד דיפלומטים ותיקים. בתום ההצבעה אמר שאמה הכהן: "עשינו כל מה שיכולנו ומעבר לכך".

 

בישראל מיהרו להמעיט בחשיבות אונסק"ו מצד אחד, ולהפליג בגינויים מצד שני. שרים וחברי כנסת פרסמו תגובות חריפות, והעלו תמונות שלהם מבקרים במערת המכפלה. ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע כי החליט לקצץ עוד מיליון דולר מכספי החברות שישראל מעבירה לאו"ם, ולהעבירם להקמת "מוזיאון למורשת העם היהודי בקריית ארבע ובחברון", ולפרוייקטים נוספים.  

 

ההחלטה התקבלה לאחר התייעצות עם השר לענייני ירושלים ומורשת זאב אלקין. זהו הקיצוץ הרביעי בחודשים האחרונים בכספים שישראל מעבירה לאו"ם במחאה על החלטות אנטי–ישראליות. בכירים בישראל מעריכים כי יהיו תגובות נוספות. האפשרויות שעומדות על הפרק הן פרישה מאונסק"ו, הודעה על בנייה בחברון ובקריית–ארבע ועוד. שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי אמרה כי החלטת אונסק"ו היא עלבון להיסטוריה וכי היא "פוגעת עוד יותר באמינותו של הארגון, שגם כך מוטלת בספק גדול מאוד". נשיא המדינה ראובן ריבלין אמר: "ההחלטה של אונסק"ו מוכיחה שוב כי מדובר בגוף הנחוש להמשיך ולהפיץ שקרים אנטי-יהודיים בעודו דבק בשתיקתו בשעה שהמורשת האזורית נמחקת על ידי קיצוניים ברוטאליים".

 

במועצת יש"ע וביישוב היהודי בחברון קראו לממשלה להפסיק את תקצוב אונסק"ו ולהעביר את התקציב לחיזוק חברון, הקמת מרכז מידע לתיירים, טיולי תלמידים לחברון ועוד. מנגד, ברשות הפלסטינית הביעו שביעות רצון גדולה מההחלטה. שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל–מאלכי, ציין כי זהו כישלון מהדהד לישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההודעה ששלח השגריר הערבי לשאמה הכהן
מומלצים