שתף קטע נבחר

היועץ המשפטי לממשלה: "לכל נחקר זכות להליך הוגן, גם לראש הממשלה"

בנאום בטקס סיום שנת המשפט בלשכת עורכי הדין בירושלים הזכיר מנדלבליט את המפגינים נגדו, והבהיר כי "לא תהיה פשרה על המקצועיות שלנו. שום רעשים לא ישפיעו"

 

היועמ"ש מנדלבליט הערב, בטקס של לשכת עורכי הדין ()
היועמ"ש מנדלבליט הערב, בטקס של לשכת עורכי הדין

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אמר הערב (יום א') בנאום בטקס סיום שנת המשפט בלשכת עורכי הדין בירושלים כי "לכל נחקר יש זכות להליך הוגן, גם אם הנחקר הוא שר או אפילו ראש ממשלה. בניגוד לרושם שגורמים שונים מנסים ליצור, הרשות השופטת, הייעוץ המשפטי לממשלה, פרקליטות המדינה ומשטרת ישראל, אינם מקדמים אג'נדות פרטיות או אינטרסים פוליטיים. הם פועלים על פי חוק".

 

היועץ המשפטי ציין כי מטעמים של הגנה על שלטון החוק ועצמאותה החשובה של מערכת אכיפת החוק, "יש גם להביע התנגדות נחרצת לכל אותן קריאות להגיש כתבי אישום בעניינם של אישי ציבור, ללא קשר לחומר הראיות שנאסף לגביהם, עוד בטרם סיום החקירה". הוא אמר כי "בהפגנה שנערכה אתמול בפתח תקווה, כך הראו לי היום, נתלה שלט בזו הלשון: 'ביבי אשם - עד שתוכח חפותו!!!'. על החתום: 'המחנה הדמוקרטי - הדמוקרטים'. עוד דמוקרטיה כזו ואבדנו. כל מי ששלטון החוק יקר ללבו צריך להתנער מהם. לא תהיה פשרה על המקצועיות שלנו, שום רעשים לא ישפיעו. המהירות חשובה מאוד, אבל המקצועיות חשובה יותר. בסופו של יום, כל החלטה שאקבל תובא בפני הציבור, על נימוקיה". 

 

ההפגנה אמש בפ"ת. "מי ששלטון החוק יקר לו צריך להתנער מהם" (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
ההפגנה אמש בפ"ת. "מי ששלטון החוק יקר לו צריך להתנער מהם"(צילום: יובל חן)
 

מנדלבליט ציין כי יש יוזמות באחרונה שמבקשות להחליש את מערך שלטון החוק. "במאבק הבלתי מתפשר בשחיתות השלטונית אנחנו נתקלים ביוזמות שונות, בין השאר תוך התמקדות בעצמאות הפעולה של משטרת ישראל", אמר היועמ"ש. "יוזמה אחת מבקשת לקבוע כי כל קציני אגף החקירות והמודיעין במשטרה יהיו נתונים לבדיקות פוליגרף. יוזמה אחרת מבקשת להעביר את חשבות המשטרה מהמשטרה עצמה למשרד לביטחון פנים, באופן שעלול להעצים את השפעת הדרג הפוליטי. עלינו לשמור על גופי האכיפה שלנו נקיים מכל השפעה חיצונית. עלינו לשמור מכל משמר על עצמאות פעולתה של משטרת ישראל, בפרט בכל הנוגע לאגף החקירות והמודיעין, עצמאות המהווה ערובה לשמירה על שלטון החוק במדינת ישראל".

  

לדברי מנדלבליט, "אף אדם איננו חסין מחקירה, גם אם הוא ראש ממשלה. אולם, לכל נחקר יש זכות להליך הוגן, גם אם הנחקר הוא שר או אפילו ראש ממשלה. אותו דין, אותם כללים ואותו צדק יהיה לכולם, פשוטי עם כשועי ארץ. כך היה וכך יהיה. כפי שאמרתי מספר פעמים בעת האחרונה, אני מוצא לנכון לשוב ולציין: לא תהיה פשרה על המקצועיות שלנו. החלטותיי כידוע גם אינן חסינות מפני ביקורת שיפוטית, ואני מברך על כך. ההחלטה שתתקבל תתבסס אך ורק על הראיות ועל הדין. הא ותו לא".

 

"ההחלטה תובא לציבור על כל נימוקיה". נתניהו (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
"ההחלטה תובא לציבור על כל נימוקיה". נתניהו(צילום: אוהד צויגנברג)
 

היועץ הבהיר כי "איש לא יוכל להשפיע על תהליכי קבלת ההחלטות של המערכת שלנו, שהיא מקצועית וישרה. חוקרי המשטרה עושים עבודה מצוינת, ועובדים בשיתוף פעולה יוצא מן הכלל עם אנשי הפרקליטות, בראשות פרקליטת מיסוי וכלכלה ליאת בן-ארי. ביחד עם פרקליט המדינה, שי ניצן, אנו מפקחים על התקדמות הדברים, ואני יכול רק לספר שאנו עושים כל מה שאפשר כדי להגיע לתוצאות במהירות האפשרית. אנחנו ערים לעניין הציבורי, אבל כאמור לא ניתן לרעשי הרקע הללו, ובפרט לקריאות להעמיד לדין ולהרשיע אדם עוד בטרם הסתיימה החקירה בעניינו, להשפיע על עבודתנו המקצועית. החקירות ימשיכו להתנהל במקצועיות וביסודיות. ההחלטות שלנו יתקבלו אך ורק על סמך שיקולים משפטיים".

 

מנדלבליט הוסיף כי "בשנת המשפט החולפת אנחנו עדים לניסיונות חוזרים ונשנים לערער את מעמד היועץ המשפטי לממשלה, כך שלעצם הכרעתו של היועץ לא יהיה תוקף מעשי. הניסיונות הללו לא מוגבלים למוסד היועץ המשפטי לממשלה, אלא אנחנו רואים אותם חוזרים כחוט השני ביחס לגופים הנוספים שמרכיבים את מערכות המשפט ואכיפת החוק במדינה - בתי המשפט והמשטרה. לא הייתם רוצים שהיועצים המשפטיים של משרדי הממשלה, שאמורים להיות שומרי סף, ייבחרו כמשרות אמון של השרים שמינו אותם, ולכן יהיו תלויים ברצונו של השר. הצעת חוק פרטית שכזו הייתה אמורה לידון היום בוועדת השרים לחקיקה, וטוב שלעת הזו היא ירדה מהפרק. הצעות מהסוג הזה אינן מקדמות 'משילות', כפי שנטען לעתים, אלא שהן עלולות פרצות מסוכנות בשלטון החוק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט
מומלצים