שתף קטע נבחר

הגרזן המסקרן של "אצי איש הקרח" שנרצח

התיאוריה הרווחת היא שאצי רכש את הגרזן היישר מסוחרים בנתיב הסחר - ממרכז איטליה לאזור הרי האלפים

לפני 25 שנה התגלתה בעמק אצטאל שבהרי האלפים גופתו החנוטה של "אצי איש הקרח" - שחי לפני 5,300 וככל הנראה מת או אף נרצח כתוצאה מחץ שנורה לעברו. מאז המחקרים עליו מספקים למדענים מידע יקר ערך על החיים בשנת 3,300 לפני הספירה, במהלך עידן הנחושת, וכעת מחקר חדש על הגרזן שנמצא לצד אצי חושף פרט נוסף ומסקרן על איש הקרח.

 

הניתוח שנערך על גרזן הנחושת של אצי, שפורסם לאחרונה במגזין המדעי PloS One, מצביע על כך שמקורו של הכלי הוא בכלל בדרום טוסקנה - מרחק של לפחות 555 קילומטרים ממקום מציאת גופתו של אצי. העובדה הזו יכולה להצביע על נתיב סחר נרחב בין מרכז איטליה לאזור האלפים לפני אלפי שנים.

 

 

המחקר סביב אצי איש הקרח כבר חשף לעולם המדע תובנות רבות על החיים של אותה תקופה וגם על חייו של אצי ספציפית. למשל, לפי אתר "גיזמודו", ידוע כי הוא מת ככל הנראה בשנות ה-40 לחייו, וכי הוא נורה כאמור על ידי חץ שפגע בכתפו השמאלית. הוא סבל מכאבי פרקים כרוניים, מחלת ליים, דלקת שיניים ואולקוס. גופו, שהיה מכוסה קעקועי פחם, גם היה מכוסה חבלות רבות, בהן חתכים מסכין ופגיעה קשה בפניו שככל הנראה התרחשה שעות ספורות לפני מותו.

 

אך כאמור, לא רק גופו של אצי מלמד על התקופה ועל חייו. גרזן הנחושת שלו הגיע ממרחק מאות קילומטרים מהמקום שבו מצא את מותו. אבל לא ברור בדיוק איזו סיבה הייתה "לייבא" לאזור נחושת, שכן גם באלפים היו מכרות נחושת ולא היה צריך בהכרח להביא את החומר ממקום אחר.

 

המומיה של אצי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המומיה של אצי(צילום: AFP)

 

ב"גרדיאן" הבריטי דווח כי לפי המדענים שערכו את המחקר, מאוניברסיטת פדובה, המתכת ככל הנראה עשתה את דרכה לאזור דרך נתיב סחר למרחקים ארוכים שמראה עד כמה מתוחכמת ומורכבת הייתה החברה האירופית שחיה בתקופת הנחושת לפני יותר מ-5,000 שנה.

 

כדי להסיק מהו המקור של הגרזן, הארכיאולוגים מדדו את יחסי האיזוטופים של העופרת בלהב. "התוצאות מראות באופן חד משמעי שמקור המתכת הוא במחצבים עשירי עופרת בדרום טוסקנה, חרף ראיות רבות שמקורות הנחושת באלפים היו ידועים ומנוצלים באותה התקופה", כתבו החוקרים במחקר.

 

עם זאת, החוקרים עדיין לא יודעים איך החומר הועבר או נסחר, ואם הגיע לידיו של אצי כבר "מגורזן" או שמא רק החומר הועבר אליו ועבודת העיצוב נעשתה במקום. התיאוריה הרווחת היא שאצי רכש את הגרזן היישר מסוחרים בנתיב הסחר. עם זאת ייתכן שהוא גם פשוט מצא את הגרזן זרוק או שאולי ירש אותו. תיאוריות נוספות הן שאצי היה מעין נווד שהיה מסוגל לטייל למרחקים ארוכים מאוד לבדו, או אולי גנב שפשוט לקח את הגרזן מידיו של מישהו אחר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים