שתף קטע נבחר
צילום: אוהד צויגנברג

תגובה נפיצה ונחוצה: סגירת הר הבית מונעת התלקחות

הפיגוע אתמול במקום הנפיץ ביותר במזרח התיכון יכול להדליק את השטחים, את ישראל ואת העולם המוסלמי כולו - והצריך סדרת פעולות מדויקות מצד ישראל. אמנם גם סגירת המקום הקדוש לכשעצמה יכולה לגרור לזעם, אך מדובר במהלך נחוץ של כוחות הביטחון והממשלה שמנע השתוללות אלימה

 

 

 

כאשר מתרחש אירוע טרור, התגובה המיידית מתבצעת בשלושה שלבים. תחילה ישנו המאמץ לצמצם את הנזק ובעיקר למנוע נפגעים נוספים ופגיעות ברכוש. השלב השני הוא פינוי הפצועים לקבלת טיפול רפואי מציל חיים בשטח או בבתי החולים; ובשלב השלישי, אחרי שפונו הנפגעים, מתקיימת הערכת מצב ואז נוקטים על פיה בצעדי מניעה והרתעה מפני פיגועים עוקבים, כלומר כאלה שיבואו כתוצאה ישירה מהדבקה וחיקוי של הפיגוע שבוצע או פיגועים בעתיד. רק לאחר כל אלה מתבצעת החקירה לעומק במטרה להפיק לקחים ולהיערך טוב יותר למניעת פיגועים בעתיד.

 

המניע לפיגוע אתמול בירושלים, שבו נרצחו רס"מ האיל סתאוי ורס"מ כמיל שנאן, היה דתי, והוא התבצע במקום הנפיץ ביותר במזרח התיכון כרגע מבחינה דתית – הר הבית. מכאן שהיה צריך לפעול מהר לא רק כדי לעצור את המפגעים ולנטרלם כדי שלא ימשיכו לגרום לנפגעים ולנזק, אלא גם כדי למנוע תבערה רבתי בשטחים, בישראל ובעולם המוסלמי ככלל.

הכוחות בהר הבית (צילום: משטרת ישראל) (צילום: משטרת ישראל)
הכוחות בהר הבית(צילום: משטרת ישראל)

 (צילום: משטרת ישראל) (צילום: משטרת ישראל)
(צילום: משטרת ישראל)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

זה נעשה, ובצורה נכונה, על ידי כוחות הביטחון וממשלת ישראל. סגירת הר הבית לתפילות מוסלמים מנעה הסתה והשתוללות אלימה שהייתה עלולה להתפתח אם התפילות היו מתקיימות כסדרן. עצירת התפילה בהר הבית הייתה גם נחוצה כדי לסרוק את המתחם כדי לוודא שאין בו יותר אמצעי לחימה או מצבורי בקבוקי תבערה ואבנים שלעתים משמשים מתפללים מוסלמים כדי לפגוע ביהודים המתפללים בכותל שמתחתיהם.

 

בשב"כ ובמשטרה יודעים היטב שעצירת התפילה בהר הבית עלולה לכשעצמה להצית התפרעויות אלימות בקרב מוסלמים ולשלהב יצרים, אבל ההערכה הייתה שמאחר ומוסלמים הם אלה שביצעו את הפיגוע והפרו את קדושת ההר, התגובה לסגירת המתחם לצרכי תפילה לא תהיה כה חמורה. הערכה זו התאמתה במלואה – לפחות בינתיים. הערבים הפלסטינים ואזרחי ישראל שמרו על איפוק שנובע כנראה מרגשי אשם לא מבוטלים על שהמחבלים שפעלו בחסות המקום הקדוש יצאו משורותיהם.

 

 

 

 

סגירת העיר העתיקה לתנועה הייתה נחוצה גם כדי למנוע חיכוך בין מוסלמים ליהודים בסמטאות הצרות. החיכוך הזה, אחרי פיגוע בהר הבית והרג המחבלים שפורסם בכל הרשתות החברתיות, היה עלול כמעט בוודאות להביא לניסיונות רצח ולהתנגשויות אלימות. הפתרון היה לנטרל את הסכנה באמצעות הפיכת העיר העתיקה לשטח כמעט סטרילי.

 

הרחוב הערבי שקט, הנזק הבינ"ל נמנע ברובו

צריך לזכור שאם לא היו סוגרים את העיר העתיקה ביום שישי הייתה נשקפת סכנה חמורה לתיירים שעמדו לבקר בה. הפלסטינים כמובן טוענים שסגירת העיר העתיקה וסגירת הר הבית הם למעשה צעדי ענישה שנקטה ממשלת ישראל, כי הרי סוחרי מזרח ירושלים נפגעו מסגירת העיר העתיקה. אך הטענה הזאת, מידע אישי, איננה נכונה.

 

הצעד השלישי שממשלת ישראל נקטה במהירות ראויה לשבח היה למנוע שלהוב יצרים בעולם המוסלמי ופגיעה במעמדה הבינלאומי של ישראל כתוצאה מכך. הכרזת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בתום הערכת מצב כי הסטטוס קוו בהר הבית יישמר וכי התפילות בהר הבית יתחדשו ביום ראשון, וגם הראיון שנתן מתאם הפעולות בשטחים אלוף יואב (פולי) מרדכי היו הדבר הנכון במקום הנכון. גם הדברים שאמר השר לביטחון הפנים גלעד ארדן על הר הבית נאמרו בנימה המאופקת והעניינית שהתאימה לצרכי השעה ולהדיפת הטענות של גורמים ערביים, ובראשם ירדן.

השר ארדן במתחם הר הבית לאחר הפיגוע ()
השר ארדן במתחם הר הבית לאחר הפיגוע

המחבלים, תושבי אום אל פחם ()
המחבלים, תושבי אום אל פחם

שריפת דגלי ישראל באיסטנבול בעקבות הפיגוע (צילום: EPA) (צילום: EPA)
שריפת דגלי ישראל באיסטנבול בעקבות הפיגוע(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
התגובות של ירדן וקטאר לאירועים, כמו גם תגובת חמאס והג'יהאד האיסלמי שגינו את ההסתערות של ישראל על הר הבית, לא צריכה להפתיע. פוליטיקאים ערבים נהגו תמיד, בכל מה שנוגע למדינת ישראל, להעדיף "עובדות אלטרנטיביות" במקום את האמת. זה משרת אותם כהגנה מפני זעמם של אזרחי המדינות שלהם. למשל בירדן, רוב האוכלוסייה היא פלסטינית, והתנועות האיסלאמיסטיות חזקות מאוד בממלכה ההאשמית.

 

הנשיא הפלסטיני אבו מאזן, לעומת זאת, גינה את הפיגוע בהבינו שפרץ אלימות פלסטיני כתוצאה מהסתה יפגע בו באותה מידה שיפגע בישראל. ליבוי היצרים כרגע במזרח התיכון אינו באינטרס של אף אחד, ואפשר היה לראות זאת בהודעות שפרסמו טורקיה ומצרים כנראה אחרי הודעתו המרגיעה של נתניהו בדבר שמירת הסטטוס קוו.

 

הרוחות עדיין לא נרגעו לגמרי בשכונת סילוואן, וליד עטרות היו שני ניסיונות פיגוע ביממה האחרונה שכנראה בוצעו בהשראה לאירועים בהר הבית. אבל הרחוב הערבי בישראל וגם במזרח ירושלים שקט. אפשר להעריך גם שהנזק הבינלאומי נמנע ברובו, וישראל עדיין יכולה לטעון שהיא מגינה על המקומות הקדושים בהצלחה רבה יותר מכל קודמותיה, ולכן היא זכאית גם לטעון שהיא שומרת על חופש הפולחן לכל הדתות במקום הרגיש הזה.

 

נכנסים לשלב הבא: מניעה והרתעה לטווח ארוך

בשנות ה-90 היה פיגוע המוני במקום הקדוש ביותר לאיסלאם – בכעבה שבמכה. אנשי הביטחון הסעודים לא היססו לירות בטרוריסטים ואף לפוצץ מטענים, שהרסו חלק מהאתר הקדוש. האירוע נמשך כמה ימים – אבל העולם המוסלמי לא פצה פה. צריך להזכיר זאת לליגה הערבית ולגורמים איסלאמיים אחרים שתוקפים כעת בהודעותיהם את ישראל.

 

שלב המניעה ומזעור הנזקים של הפיגוע בהר הבית הולך ומסתיים כעת. ביום ראשון יצטרכו גורמי הביטחון בישראל לעבור לשלב הבא שהוא מניעה לטווח ארוך של פיגועים נוספים במקום הרגיש הזה. האמצעים שצריך לנקוט בהם הן מצלמות ומגנומטרים שיפוזרו בהר הבית ובמבואותיו, ובאמצעות הרתעה. 

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)

 (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
(צילום: אוהד צויגנברג)
  

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

צריך לזכור שכוחות הביטחון של ישראל, צה"ל, שב"כ ומשטרת ישראל, הצליחו לטפל ביעילות רבה מאוד בגל הטרור שהחל בספטמבר 2015. אחת העילות לגל הטרור הזה הייתה הקריאה לעלות להר הבית.

 

גל טרור הבודדים דוכא הודות למדיניות נכונה שהובילה מערכת הביטחון ששמה לה למטרה להפריד בין הטרוריסטים והמפגעים לבין האוכלוסייה שמנסה לחיות את חייה. סיבה נוספת הייתה כריית מידע מודיעיני יצירתית וטכנולוגית שאפשרה לסכל פיגועי בודדים. סיבה שלישית הייתה פעילותם הנחושה של מנגנוני הביטחון הפלסטיניים.

 

אבל גם כשהשטח נרגע בסוף 2016, הר הבית המשיך לייצר פיגועים, בעיקר של מה שמכונה "התארגנויות מקומיות" בקרב הפלסטינים. צריך לחשוב לא רק על אמצעי הגנה וסינון טובים יותר בשערי הר הבית, אלא גם על מהלכים רחבים יותר שירתיעו מפני ניסיונות חוזרים ונשנים לפגוע במקום הזה. בהקשר הזה עולה תמיהה מדוע ראש המסיתים בהקשר של הר הבית, ראש הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, השייח ראאד סלאח, עדיין חופשי ומסית בלי מגבלות. ייתכן מאוד שלשייח הזה יש אחריות שילוחית לפיגוע הרצחני בהר הבית ביום שישי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אזור הפיגוע, אתמול
צילום: AFP
מומלצים