שתף קטע נבחר

מעורבות המלך, בדיקה סלקטיבית במגנומטר: הניסיונות לפתור את משבר הר הבית

פרסום ראשון: ישראל מנהלת מגעים אינטנסיביים עם ירדן כדי להביא לסיום המשבר לפני יום שישי מחשש למהומות. שליחו של נתניהו, עו"ד מולכו, וראש השב"כ פועלים מול הירדנים, אצלם מעורב גם המלך עבדאללה באופן אישי. בין היתר נבדק אם לערוך בדיקה סלקטיבית לפי גיל או מגדר כדי לרכך את הצבת המגנומטרים. בישראל מתגבשת המלצה: למנוע מערביי ישראל להגיע לירושלים בשישי

פרסום ראשון: ישראל מנהלת מגעים אינטנסיביים עם ירדן במטרה להביא לסיום משבר מתחם הר הבית לפני יום שישי, אז צפוי המשבר להגיע לנקודת רתיחה נפיצה בשל תפילות הצהריים ההמוניות שמתוכננות סביב המתחם. את המגעים המדיניים מטעם ישראל מנהל, בין היתר, שליחו של ראש הממשלה, עו"ד יצחק מולכו, ומסביבו פועלים מעגלים נוספים במגעים ובהם גם ראש השב"כ ומתאם פעולות הממשלה בשטחים.

 

עבדאללה מלך ירדן. מעורב אישית בניסיונות ההרגעה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עבדאללה מלך ירדן. מעורב אישית בניסיונות ההרגעה(צילום: AFP)

מקורות פלסטיניים וישראלים מסרו ל-ynet כי ירדן מעורבת מאוד בניסיונות להביא להרגעת השטח וכי המלך עבדאללה מעורב במגעים באופן אישי כמו גם שר החוץ הירדני איימן א-ספדי.

 

על אף שראש הממשלה בנימין נתניהו נמצא בביקור רשמי בהונגריה, הוא עוסק בנושא הזה גם משם. מוקדם יותר היום (ד') התקיימה הערכת מצב בשיחת ועידה עם נתניהו בהשתתפות כל גורמי הביטחון והיא נגעה בסוגיית הר הבית. בהערכת המצב הזאת לא התקבלו החלטות סופיות והערכת מצב נוספת שאותה יוזם ראש הממשלה תתקיים בהמשך היום.

 

סוכנות הידיעות הרשמית של הרשות הפלסטינית דיווחה כי הנשיא הפלסטיני אבו-מאזן החליט לקצר את סבב ביקורי החוץ שלו, ולשוב לרמאללה כדי לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות הקשורות למסגד אל-אקצא. דוברו, אבו רודיינה, ציין כי אבו-מאזן יכנס דיון דחוף של הנהגת הרשות בעניין "הפגיעות בירושלים ובמסגד".

 

שני הצדדים - ישראל והווקף (באמצעות ירדן) – מבינים כי הם ייאלצו לרדת כמה שלבים בסולם, אם הם רוצים להגיע לפשרה. בהערכת המצב ומחוצה לה נבחנות גם אפשרויות שכוללות ריכוך של ההחלטה הישראלית להציב מכשירי מגנומטר בשערים של מתחם ההר.

 

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

עימותים עם המשטרה סמוך להר הבית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עימותים עם המשטרה סמוך להר הבית(צילום: רויטרס)

על פי גורמים שונים, ההצעות שעולות הן בדיקה אלקטרונית סלקטיבית של הנכנסים למתחם לפי קריטריון של גיל או מגדר – וכך לדוגמא גברים מגיל מסוים לא יבדקו במגנומטר ואילו צעירים יותר כן או/ו נשים (וילדים עד גיל מסוים) שלא יצטרכו להיבדק.

 

אפשרות אחרת שנבדקת היא שהבדיקה במכשירי המגנומטר תיעשה על ידי גורמים בינלאומיים או בהשתתפותם. אפשרות נוספת שעלתה, על פי אחד המקורות, היא שתיבחן האפשרות להסיר את מכשירי המגנומטר בתמורה לחזרה למתווה הצבת מצלמות בתוך מתחם ההר – כפי שהיה אמור להיעשות בעקבות ההסלמה הביטחונית על פי הסכם ישראלי-ירדני אשר סוכל בעקבות לחץ של הווקף. המקורות הדגישו כי ההצעות הללו הן בגדר אפשרות לדיון בלבד וכי לא התקבלה עדיין החלטה סופית לגבי פתרון מוסכם שיהיה מקובל שני הצדדים.

גלאי המתכות בכניסה להר הבית. הוצע שגורמים בינלאומיים יערכו את הבדיקות (צילום: מתי עמר/TPS) (צילום: מתי עמר/TPS)
גלאי המתכות בכניסה להר הבית. הוצע שגורמים בינלאומיים יערכו את הבדיקות(צילום: מתי עמר/TPS)

בניגוד לחלק מהגורמים שמציגים עמדות מרוככות יותר, גורמים בכירים במשטרת ישראל מביעים בשיחות סגורות התנגדות להסרת מכשירי המגנומטר. למרות המתיחות והחשש מעימותים, המלצת המשטרה היא להשאיר את המכשירים במקומם ואף להרחיב את פריסתם לשאר השערים שמובילים למתחם הר הבית שבשלב זה עודם סגורים מאז הפיגוע ביום שישי. אותם בכירים ציינו בשיחות הסגורות כי זו תהיה טעות מצד ישראל לחזור בה מההחלטה משום שההסלמה הביטחונית שהחלה בשנת 2015 לוותה בגל של חקיינים ששאבו השראה אחד מהשני. החשש המשטרה הוא שהפיגוע בשבוע שעבר יעודד גורמים נוספים לבצע פיגוע באותו מתווה בדיוק.

 

מתפללים מוסלמים מחוץ להר הבית. גם בהמשך השבוע התפילות יהיו בחוץ ()
מתפללים מוסלמים מחוץ להר הבית. גם בהמשך השבוע התפילות יהיו בחוץ

בינתיים, הווקף מנסה להפעיל מנופי לחץ על ישראל ולכן אנשיו החליטו היום כי כל המסגדים בירושלים יהיו סגורים ביום שישי וכי התפילה תתקיים סביב השערים של מתחם הר הבית. מטרת הווקף היא לוודא שתהיה כמות גדולה ככל האפשר של פלסטינים ממזרח ירושלים אשר יגיעו לאזור העיר העתיקה – דבר שיגביר את הסיכוי לעימותים רחבי היקף מול כוחות הביטחון בסיום התפילות. בווקף מצפים גם לכמות גדולה מאוד של ערביי ישראל שיגיעו מהצפון ומהדרום להשתתף בתפילות, אלא שמתגבשת המלצה של גורמי הביטחון למנוע מערביי ישראל להגיע לירושלים ביום שישי כדי להשתתף בתפילה ההמונית המתוכננת.

 

בתוך כך, שר החוץ הירדני, איימן א-ספדי, אמר בפגישות עם שגרירי הגוש האירופי והגוש האסייתי כי המפתח להחזרת השקט למקומות הקדושים הוא שישראל תכבד את הסטטוס קוו ההיסטורי והמשפטי שקיים במסגד אל אקצה ותבטל את כל הצעדים שמנסים לכפות עובדות חדשות בשטח ושמהווים הפרה במחויבויות המשפטיות והבינלאומיות שלה מתוקף היותה כוח כובש.

 

הבכיר הירדני הוסיף כי הפגת המתיחות שעלולה להתפתח למשבר, שיהיה קשה להכיל אותו, נמצאת בידיים של ישראל שצריכה לפתוח את מסגד אל-אקצה לחלוטין באופן מיידי ובלי שום מכשולים.

 

שר החינוך ויו"ר מפלגת הבית היהודי, נפתלי בנט, אמר: "חייבים לעמוד חזק בעניין קיום הביטחון בהר הבית. לפני כמה ימים נרצחו שני שוטרים בהר בשל פירצה בטחונית. במכה יש מגנומטר, בכנסת יש מגנומטר, בכותל יש מגנומטר. דרישת הוואקף שדווקא בהר הבית לא יהיה מגמומטר היא דרישה צבועה. התקפלות עכשיו בפני הלחצים הפלסטיניים תפגע בכוח ההרתעה של מדינת ישראל, ותסכן את חיי המבקרים, המתפללים והשוטרים שבהר הבית".

 

בהכנת הידיעה השתתפו רועי קייס, ליעד אוסמו ומורן אזולאי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתי עמר/TPS
גלאי מתכות בכניסה להר הבית. בדיקה סלקטיבית או מעורבות גורמים בינלאומים
צילום: מתי עמר/TPS
מומלצים