שתף קטע נבחר

הרב הצבאי הראשי ב-2000: מתנגד לשירות מעורב של גברים ונשים

רבני "מרכז ליב"ה" המתנגדים לגיוס הצפוי של נשים לחיל השריון חשפו כי הרב הצבאי הראשי, תת-אלוף אייל קרים, חתם לפני שנים על מסמך הלכתי שקבע כי שירות מעורב בצבא הוא "איסור חמור ומוחלט". דובר צה"ל: "הרב קרים כבר הבהיר ערב בחירתו לתפקיד את תפיסתו בדבר שירות נשים בצה"ל"

 

הרבצ"ר, תא"ל אייל קרים ()
הרבצ"ר, תא"ל אייל קרים
הרב הצבאי הראשי תת-אלוף אייל קרים חתם לפני 17 שנים על נייר עמדה הלכתי שקבע כי עירוב בין המינים בצבא, לרבות במסגרת מקצועית בין מדריכה לחניכים, הוא "איסור חמור ומוחלט" העלול לפלג את צה"ל. מאחורי המסמך עמדו אז כ-20 רבנים בציונות הדתית. חשיפתו כעת, על ידי רבני "מרכז ליב"ה" המתנגדים לפקודת השירות המשותף, גורמת מבוכה בצמרת צה"ל וברבנות הצבאית.

 

המסמך ההלכתי שנחשף ()
המסמך ההלכתי שנחשף

לקראת גיוס אוגוסט הקרוב, שבמסגרתו תחל הכשרתן של טנקיסטיות נשים ראשונות בחיל השריון, מחדשים הרבנים ב"מרכז ליב"ה" את מאבקם במהלך. במסגרת המאמצים להביא לביטול הפקודה החדשה, מפרסמים הרבנים את חוות הדעת הישנה, ובכך מביכים דווקא את עמיתם ושותפם לעמדה השמרנית -  הרב קרים, שהוא כיום קצין בכיר המחויב לפקודות הצבא.

 

במסמך, שכותרתו "והיה מחניך קדוש", נכתב כי על צה"ל להיות "כשר" בענייני שבת, כשרות המזון וצניעות, ויש צורך מיידי בשיפור שלושת התחומים. הרבנים - ראשי ישיבות ומכינות קדם צבאיות - הדגישו: "הננו להודיע באופן חד משמעי: שיתוף בנים עם בנות באותה מחלקה, הן כחיילות, הן כמפקדות, הן כמדריכות ספורט וכדומה – הוא איסור חמור ומוחלט".

המכתב הנוסף ששלחו הרבנים קרים ואבינר נגד שירות נשים ()
המכתב הנוסף ששלחו הרבנים קרים ואבינר נגד שירות נשים
 

שניים מהחותמים - הרב קרים, אז ראש ישיבת "עטרת כהנים", והרב שלמה אבינר, מהרבנים הבולטים בציונות הדתית, לא הסתפקו בגילוי הדעת ופנו גם לרב הראשי לישראל דאז, אליהו בקשי דורון, בבקשה כי יפעל נגד "המגמה החדשנית של שילוב חיילות במסגרות מעורבות עם חיילים", מהלך שלדבריהם "מהווה פגיעה חמורה בסדרי הצניעות בצבא".

 

דובר צה"ל מסר הערב בתגובה לפרסום המסמך: "תכלית פקודת השירות המשותף היא הבטחת ייעודו של צה"ל תחת תפיסת צבא העם, לפיה משרתים בצה"ל חיילים בני כל המינים הדתות והעדות ובראייה ממלכתית המושתת על ערכי כבוד האדם ורוח צה"ל. המכתבים המוצגים הינם מכתבים ישנים מאוד והרב קרים כבר הבהיר ערב בחירתו לתפקיד את תפיסתו בדבר שירות נשים בצה"ל, כמו כן, היה שותף הרב גם בניסוח הפקודות בנושא שילוב נשים בצה"ל באופן מכבד ושויוני ומבלי לפגוע ברגשות המשרתים והמשרתות.

 

"באשר לסוגיית פקודת השירות המשותף", נמסר בנוסף, "הרי שהפקודה קובעת כי חייל או חיילת לא יישלחו לגדודים בהם משרתים לוחמים ולוחמות בניגוד לרצונם, כדי שיוכלו לשרת בהתאם לאמונתם".

 

בחודש יולי אשתקד החליט הרמטכ"ל גדי איזנקוט למנות את קרים לרב הצבאי הראשי. לאחר הודעת המינוי נודע כי קרים העלה תשובות לאתר האינטרנט "כיפה" לפני יותר מעשור ובהן אמירות בנוגע לשירות צבאי של נשים, מעמדם של בני מיעוטים ומעמדם של בני זוג מאותו מין.

 

כמו כן, תשובה נוספת עסקה בסוגיית "אשת יפת תואר", וממנה ניתן להבין כי הרב קרים מצדד באפשרות של חייל צה"ל לשאת לאישה שבויית מלחמה לא יהודיה בניגוד לרצונה.

 

דבריו הישנים של קרים עוררו סערה, וזו הובילה לעתירה שהגישו חברות הכנסת מסיעת מרצ לבג"ץ נגד מינויו. קרים הגיש תצהיר שבו הבהיר את דבריו וטען כי מעולם לא תמך באונס. "כל רב, מחנך או איש ציבור נדרש להיות בעל יכולת לחזור בו, ולהודות בטעות ובשגיאה. אף אני אינני נרתע לומר טעיתי: טעיתי בכך שהשבתי בקצרה ובתמצית על שאלות מורכבות, שיש בהן יותר מעמדה הלכתית אחת; וטעיתי בכך שלעיתים לא ניסחתי את דבריי באופן מדויק, והיו מי שנפגעו מהם. על פגיעה זו כבר כתבתי ואמרתי שהנני מתנצל בפה מלא", כתב. לבסוף, העתירה לבג"ץ נמחקה וקרים מונה לתפקיד.

 

גם בשנת 2011 עלה הרב קרים לכותרות, לאחר שקבע בחוות דעת הלכתית, שפורסמה לראשונה ב-ynet, כי בטקסים צבאיים ראוי שיופיעו זמרים ולא זמרות, אך חייל דתי לא צריך לעזוב טקס שבו יש שירת נשים אם הוא נמנע ממבט בזמרת ומהקשבה לקולה.

 

הרבנים ממשיכים במאבק בפקודת השירות המשותף

עוד במסגרת המאבק בפקודה החדשה, קיים אתמול "מרכז ליב"ה" וארגונים נוספים "כנס ציון וירושלים", שמטרתו "חיזוק הצביון היהודי במערכות הציבוריות במדינת ישראל ובצה"ל". הרב אבינר אמר באירוע כי "שירות נשים וגברים יחד ביחידות לוחמות הוא מטורף", והוסיף: "כל אחד מבין שלדחוף איש ואישה לטנק 24 שעות ברצף זה לא נורמלי".

 

הרב טוען כי "צבא צריך לתפקד, והוא בנוי על ארבעה יסודות: מבצעיות, מקצועיות, לכידות, מוטיבציה. נשים ביחידות לוחמות - מזיק לארבעת היסודות". על השאלה מדוע, אם כך, הקצינים הבכירים אינם נלחמים בפקודה, השיב: "יש שהצליחו לרמות אותם ויש שיודעים את האמת אבל מפחדים לדבר, כי אם

ידברו - יבולע להם. הרבנים צריכים לדבר. אי אפשר לאיים עליהם, צריך לומר את האמת".

 

הרב יעקב אריאל, מבכירי הציונות הדתית, הוסיף: "אני פמיניסט, אבל עוד יותר מזה אני פמיליסט, כלומר משפחתי. הרבנות הראשית קבעה שמסגרת צבאית של בנים ובנות יחד אינה מקום לבנות. טייסת חותמת שעשר שנים היא לא תלד, והרי המשפחה היא הערך החשוב ביותר. צריך לפתוח מסלולים לשירות לאומי משמעותי לבנות במודיעין ומקומות נוספים, ללא מסגרת צבאית מעורבת".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עיתון במחנה
הרב הצבאי בראשי, תא"ל קרים
צילום: עיתון במחנה
מומלצים