שתף קטע נבחר

המחלה השקטה והלא מדוברת של הרווקים

כל מי שהיה רווק ליותר מכמה חודשים ברצף יודע עד כמה הבדידות יכולה להיות קשה ואף מייאשת, וכעת מסתבר שביכולתה לפגוע בבריאותנו הפיזית ואף להגדיל את הסיכוי למוות

 

 

כמה פעמים בחיים שמענו את המשפט "הבדידות הורגת" ולא התייחסנו אליו ברצינות? אנחנו רגילים הרי לחשוב על מחלות "מוגדרות" יותר כמו סרטן או בעיות לב ופחות מייחסים למצב נפשי סכנת חיים של ממש. אלא שכל מי שהיה רווק ליותר מכמה חודשים רצופים יודע בדיוק עד כמה הבדידות יכולה להיות קשה ואף מייאשת, וכעת מתברר שביכולתה לשתק אותנו עד כדי דיכאון.

 

אבל הבעיה הכי גדולה עם הבדידות היא שלא צריך באמת להיות לבד כדי להרגיש בודד. פעמים רבות אדם יכול להימצא בחדר עמוס באנשים שהוא אוהב - ועדיין להרגיש כמו האדם הכי בודד בעולם. מעבר לכך שהבדידות יכולה להיות מדכאת עד מאוד, מתברר שהיא גם יכולה להזיק לבריאות הפיזית שלנו ואפילו להוביל למוות. רופאים ופסיכולוגים חוקרים כבר שנים את הקשר בין בדידות לבין הבריאות, רמת החיים, רמת האושר וגיל התמותה, והמידע שנצבר עד כה בנושא אכן מאשש שאנשים בודדים עלולים למות צעירים יותר. רוב המחקרים בנושא נעשו ספציפית על אנשים בשכבת הגיל השלישי, מאחר וברבים מהמקרים מדובר בגיל שבו הבדידות נקשרת באופן ישיר לתמותה.

אנשים בודדים עלולים למות צעירים יותר (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
אנשים בודדים עלולים למות צעירים יותר(צילום: Shutterstock)
 

ב-2015, למשל, נערך מחקר באוניברסיטת בירגהאם ומצא שהבדידות יכולה להגדיל את הסיכוי למוות ב-30 עד 60 אחוזים בקרב אוכלוסייה זו. מטא-מחקר חדש שנעשה בתחום ופורסם לאחרונה ב-PLOS, הספרייה הציבורית למדע, שוב הוכיח עד כמה הבדידות יכולה להיות מסוכנת לבריאות שלנו. החוקרים גילו שהבדידות לא רק מזיקה לבריאות, אלא מסוכנת יותר מעישון סיגריות, מהשמנת יתר או ממצב גופני ירוד.

 

במחקר אספו מידע מ-148 מחקרים שונים, שסקרו 308,849 אנשים. החוקרים בחנו את מצבם הבריאותי, את הרגליהם המגונים כגון עישון סיגריות או שתיית אלכוהול מופרזת, את המחלות הרפואיות ואת סיבת המוות של הנחקרים - ביחס לתכונות אופי שונות ולטיב מערכות היחסים שהיו להם ולמשכן. ממצאי המחקר הראו שלאנשים בעלי קשרים חברתיים בריאים וחזקים יש 50% יותר סיכוי לשרוד ולחיות חיים בריאים ומלאים יותר מאלו שלא התברכו בכאלו.

 

הממצא הזה נכון לגבי כל המשתתפים במחקר ללא קשר לגיל, מין, מוצא או מצב בריאותי התחלתי. תוצאות המחקר גם רומזות לכך שההשפעה של בדידות על הבריאות שלנו שוות ערך לעישון סיגריות או צריכת אלכוהול מוגזמת, ובכלל לכך שקשרים חברתיים חשובים בהשפעתם על הבריאות שלנו, לעיתים אף יותר מהקפדה על כושר גופני קבוע.

 

ג'וליאן הולט-לנסטד (Julianne Holt-Lunstad), אחת החוקרות המרכזיות, הציגה ל"דיילי מייל" את ההסבר שלה לתוצאות המחקר: "כשמישהו מרגיש שהוא שייך לקבוצה חברתית מסוימת ומפתח אחריות ותחושת מחויבות אליה, הוא זוכה בתחושת משמעות גדולה יותר, אשר באה לידי ביטוי ברצון שלו לטפל בעצמו ובגוף שלו בצורה טובה יותר, ובהתאם לכך גם ברצון מופחת לקחת סיכונים מיותרים בחיים".

 

המחקרים הללו מעידים על כך שהבדידות יכולה להשפיע על הבריאות שלנו בכמה אופנים: ראשית, אצל אנשים בודדים שרואים את העולם כמקום מסוכן ומאיים, המערכת החיסונית לרוב בוחרת להתמקד בבקטריות במקום להגן על הגוף מפני איומים ויראליים, ולכן הם נוטים להיות חולים בתדירות גבוהה יותר. בנוסף לזה, הבדידות מעלה את רמות הורמון הקורטיזול הזורם בדם וכן את לחץ הדם שלנו, ויכולה להחריף את המצבר הבריאותי עד כדי התקף לב או שבץ.

 

"אין ספק שמדובר פה בגורם מסוכן שעלינו לקחת ברצינות רבה יותר", מסכמת ג'וליאן. "הנושא חייב להיות גבוה יותר בסדר העדיפויות הציבורי. אם רק נסביר לאנשים שעליהם ליצור יותר קשרים חברתיים כדי לחיות יותר זמן, זה עשוי להאריך את החיים שלהם בצורה משמעותית".

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
הבדידות יכולה לשתק עד כדי דיכאון
צילום: Shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים