שתף קטע נבחר

היומן האישי חשף: בת גרמה לאם הסנילית לערוך צוואה לטובתה

אישה שסבלה משיטיון הורישה את דירת היוקרה שלה לבתה הצעירה תוך נישול אחיה. בבית המשפט נחשפה ההשפעה של הבת והצוואה בוטלה

בית המשפט המחוזי בירושלים התיר לאחרונה לפרסם פסק דין שבמסגרתו נקבע כי בתה של אישה שסבלה משיטיון השפיעה עליה לחתום על צוואה המורישה לה בלעדית את דירתה היוקרתית בעיר, תוך נישול שלושת אחיה. ההליך המשפטי התנהל בשמונה השנים האחרונות מאז מות האם, ולאחרונה - אחרי דחיית הערעור של הבת – נקבע כי הצוואה מבוטלת.

 

אחרי מות האם ב-2009 תבעה בתה הצעירה לקיים את הצוואה מ-1994, אולם שלושת אחיה טענו שיש לבטלה מאחר שאחותם היא זאת שיזמה אותה והייתה מעורבת בניסוחה, תוך ניצול מצבה של אמם שסבלה מדמנציה (שיטיון).

 

הם הציגו מסמכים רפואיים רבים המוכיחים שבתקופת עריכת הצוואה היה מצבה הקוגניטיבי של האם רעוע, וכל אחד מהם שיתף את בית המשפט בזיכרונותיו מאותה עת. סיפורים עצובים אלה לימדו שכבר ב-1991 הייתה האם מבולבלת, שכחנית ולא מחוברת למציאות.

 

היו גם עדויות נוספות מצד קרובים ומכרים שמצאו אותה לא פעם משוטטת מבלי לדעת לאן, אולם האחות הצעירה הכחישה את כל הטענות הללו והתעקשה שמצבה של אמה היה טוב.

 

היא התעקשה שלא הייתה מעורבת בעריכת הצוואה ואמה החליטה כפי שהחליטה מאחר שדאגה לה והבינה שעליה לעזור לה יותר מאשר לאחיה, הנשואים והמסודרים. היא סיפרה כי בהיותה בת זקונים היה לה קשר מיוחד וקרוב עם אמה. לדבריה, בגיל צעיר היא לקתה בסרטן שאחריו חייה לא השתקמו והיא מעולם לא הקימה משפחה.

 

אך טענותיה "לא עמדו במבחן האמת", כלשונו של השופט שלמה אלבז, שציין כי זהו אחד המקרים הקיצוניים של חוסר מהימנות שנתקל בו. לדבריו, האמת צפה לאחר שיומניה האישיים של האחות נחשפו והעידו על מעורבות "אינטנסיבית, חמורה ובוטה" עד כדי "טשטוש הגבול בין עשיית הצוואה על ידי המנוחה לבין עשייתה על ידי התובעת".

 

השופט אלבז קבע כי המנוחה לא הייתה מעורבת בצוואה כיוון שבאותה תקופה היא סבלה מדמנציה ולא יכלה להפעיל שיקול דעת כלכלי או משפטי. מסקנות אלה נתמכו בקביעותיו של מומחה מטעם בית המשפט, בתיעוד רפואי ובראיות נוספות, כולל מסמכים והקלטות שבהן נשמעת התובעת מודה במצבה של אמה – הרבה לפני עריכת הצוואה.

 

"הוכח שהתובעת פעלה במשך תקופה ארוכה, הן לפני מועד חתימת הצוואה והן לאחר מכן, יזמה והניעה את הליכי עריכת הצוואה והפעילה השפעה מסיבית ומטרידה על אמה", נכתב בפסק הדין. "הוכחו גם מצב המנטלי והקוגניטיבי הקשים של המנוחה, אשר יכלו לשמש קרקע פורייה לניצול".

 

השופט מזרחי ביטל את הצוואה על סמך שלוש עילות: מעורבות בעריכת הצוואה, היעדר כשירות מנטלית של המצווה והשפעה בלתי הוגנת. התאחות הגישה ערעור לבית המשפט המחוזי, אולם הוא נדחה לפני כשלושה חודשים.

 

  • לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ התובעת: עו"ד נועם בן חורין
  • ב"כ הנתבעים: עו"ד דב בלום
  • עו"ד אילנה מליחי עוסקת בדיני משפחה
  • הכותבת לא ייצגה בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים