שתף קטע נבחר

כאלף ק"מ מישראל: תיעוד סטי"לים מול ספינות קרב פקיסטניות

במשך חודש וחצי הפליגו שתי ספינות טילים של חיל הים באזור שבין מצרי טיראן ועד למצר באב אל-מנדב, שמפריד בין אסיה לאפריקה. על רקע התפרקות תימן ועליית המורדים החות'ים, תומכי איראן, חוששים בישראל מהמשך ניסיונות הברחת נשקים לחמאס ולחיזבאללה: "יש מתח מבצעי גבוה כי האיומים יכולים להיות גם מטילי נ"ט מהחוף"

 

שתי ספינות טילים של חיל הים הישראלי חזרו לפני כמה שבועות מפעילות מבצעית ממושכת בים האדום. ההפלגה נמשכה כחודש וחצי, לפרקים במרחק של יותר מאלף קילומטרים מחופי ישראל, ובמהלכה חלפו כלי השיט סמוך לספינות קרב פקיסטניות ומצריות.

 

בעוד איראן וחיזבאללה מנסות להגדיל את אחיזתן בסוריה המתפרקת, וחמאס משקם את כוחו הצבאי מאז צוק איתן, צירי הברחות אמצעי הלחימה הימיים ממשיכים להעסיק את חיל הים ואגף המודיעין.

 

אלא שהפעם, למרות השקט היחסי בגזרה זו, החשש הוא שניסיונות ההברחה לא ייפסקו ואף יתחזקו מהצד המזרחי לצד המערבי של הים האדום. זאת בשל התפוררות תימן ושליטת החות'ים, נאמני טהרן, בחלקים מרצועת החוף בדרום מערב המדינה המוסלמית.  

ספינה של חיל הים הפקיסטני על הכוונת של סטי"ל ישראלי (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
ספינה של חיל הים הפקיסטני על הכוונת של סטי"ל ישראלי(צילום: דובר צה"ל)

פעילות חיל הים באזור לא נפסקת לרגע, בדיוק במרחבים שבהם סוכלו הברחות הנשק על הקארין איי והקלוז סי בעבר. ספינות חיל הים מצאו עצמן לאחרונה גם מפליגות בלב הים האדום, המתפרס לאורך כ-1,900 קילומטרים, ממצרי טיראן ועד למצרי באב אל-מנדב, ובכל רגע נתון שטות לצידן מאות אוניות אזרחיות וצבאיות - ספינות קרב, פריגטות, נושאות גייסות ומשחתות מהצי הפקיסטני, מהצי המצרי ומציים של מדינות ערביות מוסלמיות אחרות.

 

מלבד אוניות המלחמה שטות בים האדום סירות דיג קטנות, ובכל אחת מהן עשויים להיות מחבלים מתאבדים. לפני כחצי שנה, למשל, התפוצצה סירת מחבלים חות'ים על ספינת קרב סעודית.

פגיעה של ספינת תופת בספינה סעודית ()
פגיעה של ספינת תופת בספינה סעודית
 

"20% מהסחורה העולמית עוברים בים באדום, כך שיש במים האלה הרבה אינטרסים בינלאומיים. הסרט 'קפטן פיליפס' עם טום הנקס מתאר לא רע את מה שהולך שם", הסביר ל-ynet מפקד שייטת הסטיל"ים היוצא, אל"מ זיו רום, שחזר לאחרונה מההפלגה בים האדום. "המרחב שם מאוד מעניין אותנו בגלל שיש שם עירוב של פעילות צבאית והפלגות אזרחיות. אנחנו נמצאים שם גם כדי שספינות שנושאות סחורות ישראליות יוכלו לשוט בבטחה לחיפה או לאילת, תלוי במשימה ומי שנמצא מולי.

 

"רוב כלי השיט הצבאיים שראינו היו גדולים מהסטי"לים שלנו, אבל אנחנו יודעים לפעול שם לבד, להסתדר ללא פינוי רפואי לחוף, ללא סיוע זר. יש כוננות אווירית של חיל האוויר לטובתנו, אבל היא תופעל רק במצב קטסטרופלי. הלוחמים שלנו פועלים עצמאית, נתקלנו בספינות בטווחים קצרים, היה מתח מבצעי גבוה כי האיומים יכולים להיות גם מטילי נ"ט מהחוף".  

לוחמים בגשר הפתוח משקיפים אל הים (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
לוחמים בגשר הפתוח משקיפים אל הים(צילום: דובר צה"ל)

מסוק נוחת על ספינת סער 5 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
מסוק נוחת על ספינת סער 5(צילום: דובר צה"ל)

 (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)
 

 

צפו בכתבות המיוחדות של רון בן ישי בהפלגה סביב סיני:

 

אחד האתגרים המרכזיים של כוחות חיל הים במרחב הוא "לדוג" את הספינה, שבדרך כלל נראית אזרחית ותמימה, שבה מסתתר משלוח הנשק המתקדם מאיראן לחמאס. "זה מבוסס על הכרת המרחב, הבנה מהי הברחה שאינה מסחרית, ולכך אתה מוסיף חיתוכי מודיעין ומקצוענות גבוהה מאוד של החיל", הוסיף הקצין.

טקס החלפת הפיקוד על שייטת הסטי"לים (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
טקס החלפת הפיקוד על שייטת הסטי"לים(צילום: דובר צה"ל)

 

 

בטקס החילופים שנערך בחיפה, שבמהלכו העביר אל"מ רום את הפיקוד על השייטת למחליפו אל"מ גיא גולדפרב, אמר מפקד זרוע הים אלוף אלי שרביט: "זיו, פעלת מהזירה הצפונית שבה קיימת נוכחות מעצמתית חריגה וחדשה במחוזותינו ועד לאתגרים בים האדום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דובר צה"ל
ספינה פקיסטנית על הכוונת
צילום: דובר צה"ל
מומלצים