שתף קטע נבחר

סקירה: הערים המובילות בעליית מחירי הדירות

מדד מחירי הדיור של יו"ר לשכת שמאי המקרקעין לשעבר אוהד דנוס, מגלה כי למרות מאמצי הממשלה, מחירי הדיור המשיכו לטפס ברבעון השני והשלימו עלייה שנתית של 4%. בכפר סבא, במודיעין ובראשל"צ נרשמו של 4%-6%. באלו ערים נרשמו ירידות ומה קרה בתל אביב?

למרות מאמצי הממשלה, מחירי הדיור ממשיכים לטפס: ברבעון השני של 2017 עלו מחירי הדירות ב-0.6% נוספים לאחר שברבעון הקודם נצפתה עלייה של 0.5% במחירי הדיור, והשלימו עלייה שנתית של 4% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. כך עולה מסקירת מדד מחירי הדיור, שמפרסם היום (ג') יו"ר לשכת שמאי המקרקעין לשעבר, אוהד דנוס.

 

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 

דנוס מפרסם את הסקירה בשיטה שנסקרה בעבר על ידי השמאי הממשלתי הראשי, עד שהלשכה הפסיקה לפרסם את הדו"ח לפני כחצי שנה. דנוס מציין כי העלייה בפועל משמעותית יותר, בהתחשב בכך שמדד המחירים הכללי ברבעון השני של 2017 ירד ב-0.4%. עם זאת הוא מסייג כי אינם מראים קו מגמה מובהק לאור העלויות הנמוכות ובעיקר מעידים על המשך הדשדוש בשוק הנדל"ן.

 

תוצאות הסקירה מעידות כי ברבעון השני נצפה כמעט שוויון במספר הערים בהן חלה עליה במחיר הדירה הממוצע לעומת מספר הערים בהן חלה ירידה במחיר הדירה הממוצע, ביחס לרבעון הקודם, כשרק בתל אביב לא היה שינוי.

 

 (נתונים: אוהד דנוס) (נתונים: אוהד דנוס)
(נתונים: אוהד דנוס)

בין הנתונים הבולטים כלולה עלייה חדה של 6% במחירי הדירות בכפר סבא, אותה דנוס מסביר בירידות מחירים שנצפו בעיר ברבעון הקודם כך שיתכן כי מדובר בתיקון. בנוסף נצפו עליות של 5% במודיעין, 4% בראשון לציון וברמלה, 2% ברחובות ו-1% בפתח תקווה. הערים הבולטות בירידות מחירים הן הרצליה ואילת – עם ירידות של 4% ו-3% בהתאמה, וירושלים עם 3%.

 

עוד עולה מהסקירה, כי נרשמה חירידה דרמטית של 22% בכמות העסקאות, כשהירידה המשמעותית ביותר בכמות העסקאות אובחנה בערים תל אביב, ירושלים והרצליה, שם ירדה כמות העסקאות בכ-50%. דנוס מציין כי מעבר לדשדוש, פילוח מחירי הדירות פי ערים מעיד, שיש ערים בהן המיתון בשוק הדיור חזק יותר. "באופן כללי כל השוק רושם ירידה בכמות העסקאות, כלומר קונים הרבה פחות דירות אבל ממשיכים לשלם מחירים גבוהים", מסביר דנוס.

 

 

בתוך הערים עצמן גם נצפתה שונות במחירי הדירות המבטאים את ההבדלים ברמות הביקוש באזורים השונים שבעיר ובמאפיינים הפיזיים בין הדירות בעיר. כך למשל, בירושלים ותל אביב נצפתה שונות גבוהה המצביעה על הפער בין אזורי היוקרה לבין אזורים זולים יותר באותה העיר, בעוד שבאשקלון, חולון, מודיעין ורחובות נצפו רמות שונות נמוכות בין חלקים שונים של העיר.

 

בצד נתונים אלו, קצב עליית מחירי הדירות השנתי הואט ברבעון  לכ-4% בשנה, ירידה של כ-33% לעומת הרבעון שלפניו ושל כ-50% לעומת הרבעון האחרון של שנת 2016. דנוס מוסיף כי היקף המשכנתאות שנטל הציבור בחודש יוני 2017 עמד על כ- 4.88 מיליארד שקל, נמוך בכ-14.9% יחסית לחודש יוני 2016, כתוצאה מההאטה הדרמטית בפעילות בענף.

 

"ניתן לומר כי הדשדוש בשוק הדיור נמשך, בלא קו מגמה ברור", אומר דנוס. "בנוסף, המגמה שוב התהפכה אך כמו ברבעון הקודם, בשיעור מינורי יחסית. עם זאת, שוק הדיור גילה עוצמה יחסית ברבעון השני, כשלמרות הירידה הדרמטית בכמות העסקאות, אי הוודאות בנושא חוק מיסוי דירה שלישית, עליית הריבית על המשכנתאות ותכנית מחיר למשתכן, עדיין שמר על רמות מחירים גבוהות שאף עלו במחצית מהישובים בסקירה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים