שתף קטע נבחר

מהנדס מהעירייה הרגיע את הדיירים לפני קריסת החניון: "אתם רגישים לתנודות"

דיירי הבניין שבו קרס החניון ברחוב שלמה המלך בתל אביב עשו את הלילה מחוץ לדירותיהם. מתברר כי הם מתריעים בפני העירייה כמעט שנה מפני אסון: "אם חס וחלילה יקרה משהו לבניין שלי בשנים הקרובות, דעו כי האחריות תהיה עליכם", כתבה אחת השכנות לעירייה

 

 

דיירי בניין ברחוב שלמה המלך בתל אביב שבו קרס חניון בגלל עבודות בפרויקט תמ"א 38 סמוך עושים את הלילה מחוץ לדירותיהם. הם פונו לאחר הקריסה, ויורשו לשוב לביתם רק לאחר שיסיימו למלא את הבור בחול, כנראה רק לפנות בוקר.

 

מאי, אחת השכנות, חששה מפרויקט הבנייה הרשלני לטענתה והתריעה בפני העירייה כמה פעמים, ללא הועיל. "זה התחיל בסתימה של צינור הביוב של כל הרחוב, דבר שגרם להחלפה של כל הצינור, ואז הרחוב נסגר לשבועיים וחצי. חוץ מזה פגעו פה בגדרות, הרסו מדרכות. הייתה פה התנהלות רשלנית ומזלזלת בנכס. לי מה שהיה הכי חשוב זה העניין הבטיחותי. מאז שהם התחילו לקדוח יש רעידות אדמה קטנות. פניתי באופן חוזר ונשנה לעירייה, וחלק מהפניות נענו".

 

לדבריה, "הגיע לפה פעמיים מהנדס מומחה למבנים מסוכנים מהעירייה, הפעם האחרונה הייתה ביולי. המהנדס אמר שהמבנה בסדר ושלא נשקפת סכנה. התעקשתי ואמרתי שיש לנו פה סדקים חדשים והוא אמר שאי שאפשר לדעת ממתי הם. הוא אמר שהתנודות זה דבר נורמלי והן לא מחלישות את הבניין. הוא אמר שאנחנו רגישים לתנודות".

 (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
(צילום: שאול גולן)

 

אחת מהפניות של מאי לעירייה ()
אחת מהפניות של מאי לעירייה
 

 

 

 

מאי פנתה לעירייה כבר בשנה שעברה, ב-20 באוקטובר 2016. "לא ייתכן שתהיה התעלמות מפניות של דיירים בענייני תמ"א 38 שמתרחש בבניין סמוך באופן רשלני", כתבה אז מאי. כשבוע לאחר מכן, ב-26 באוקטובר, כתבה: "זוהי פנייה רביעית (!) שלי במספר לעיריית תל אביב בנוגע להתנהלות השיפוץ בבניין הסמוך ושלושתן לא נענו על ידי גורם מהעירייה. העבודה בבניין עד עכשיו הספיקה לגרום לנזקים – הרס הביוב ברחוב והרס מדרכה שתוקנה בחלטורה. נותר לי רק לחשוש מדברים נוספים שקורים שם שעלולים לסכן בהמשך גם את המבנה שלנו. לא ייתכן שתהיה התעלמות מבקשה לגיטימית וחשובה זו".

 

ב-8 בינואר כתבה בפנייה נוספת לעירייה: "ברצוני להתריע כי האסכורית שהוצבה הינה רעועה ומסוכנת. בנוסף לכך, שברו הפועלים את גדר הבטון. קשה להיות רגועים ובטוחים שמקפידים על כל נוהלי הבטיחות הנדרשים מבחינת יציבות יסודות הבניין שלי. אלה דברים שיש לוודא כבר עכשיו, לפני שיהיה מאוחר מדי".

 

כשבועיים לאחר מכן כתבה: "דפוס ההתנהלות הרשלני עד כה של עבודות השיפוץ בבניין מדאיג ומערער קשות את הביטחון שלי ושל יתר דיירי שלמה המלך 89. לא ייתכן שהמצב יימשך". 

 

את אחת הפניות לעירייה חתמה מאי במילים: "אם חס וחלילה יקרה משהו לבניין שלי בשנים הקרובות, דעו כי האחריות תהיה עליכם".

 (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
(צילום: שאול גולן)

 

פנינה פארי, אחת השכנות, סיפרה: "בימים האחרונים הוציאו מכאן המון חול בשביל החניון התת-קרקעי וזה כנראה תרם להתמוטטות. המים בבניין הפסיקו כמה דקות לפני ההתמוטטות. השכנים שאלו מה קרה ואמרו להם שמסדרים את זה, ופתאום הייתה הקריסה. הוציאו פה את כולם, אמרו עד 23:00 בלילה. יש פה קשישים שצריכים לשירותים ואין להם לאן ללכת. ניתקו את הבניין מחשמל. הקבלן שעשה את התמ"א הוא כנראה חאפר".

 

שכנה נוספת אמרה: "צריך להעמיד לדין את הקבלנים האלה. הם פשוט עשו פה מה שהם רוצים. חסמו לנו את הרחוב, שפכו בטון, פוצצו מדרכות, כאילו בונים פה את מגדלי התאומים מחדש".

שכנה צילמה בחודשים האחרונים: "פועלים איבדו שליטה על מכונת בטון והחומר נשפך על רכב" (צילום: ולריה) (צילום: ולריה)
שכנה צילמה בחודשים האחרונים: "פועלים איבדו שליטה על מכונת בטון והחומר נשפך על רכב"(צילום: ולריה)
 

ולריה, שכנה נוספת, אמרה: "יש מכונה שמעלה בטון נוזלי למעלה ואני ראיתי פעם אחת שהפועלים איבדו עליה שליטה וחלק מהחומר נשפך על הרכב החונה, בדיוק באותו המקום שבו החניה קרסה הערב. שכנים אחרים סיפרו לי כי שזה קרה יותר מפעם אחת".

 

יוכבד קוסל, דיירת קשישה בבניין, סיפרה: "אחת השכנות באה להגיד לי שאין מים ואז בדיוק שמענו את הקריסה, רעש חזק מאוד. ירדנו וראינו מה קרה. אמרו לנו שנחזור לבניין בעוד שלוש שעות, אין לי מה לעשות בינתיים. אני סתם אעמוד פה בחוץ".

 

יונתן סלעי, אחד השכנים, אמר: "זה קרה ממש על סף עמודי התמיכה של הבניין. נמנע פה אסון הרבה יותר גדול".

סדק במקום שבו נפער הבור. השכן צילם ושלח לעירייה לפני 5 חודשים ()
סדק במקום שבו נפער הבור. השכן צילם ושלח לעירייה לפני 5 חודשים

צילם ושלח: אלתור נגד התמוטטות הקרקע ()
צילם ושלח: אלתור נגד התמוטטות הקרקע

צילם ושלח: המרחק בין פרויקט התמ"א לבין החניון שקרס ()
צילם ושלח: המרחק בין פרויקט התמ"א לבין החניון שקרס
 

בדיקת ynet העלתה כי חמישה חודשים לפני הקריסה הגיש שכן נוסף, ד"ר אברהם בלום, התנגדות לבנייה - על רקע רשלנות לכאורה. בלום אמר אמש כי "ההתמוטטות הזו הייתה צפויה". הוא אף שלח תמונה של סדק חדש שנפער בקרקע לעיריית תל אביב.

 

"צריך לקחת את הסיפור הזה לבית ספר להנדסה ולמשפט. השיפוצים בשלמה המלך 87 התנהלו כמו מערב פרוע", אמר. "הם שפכו בטון למערכת הביוב של העירייה וסתמו את קו הביוב מהבניין עד לרחוב בן גוריון. 'מי אביבים' פתחו את הכביש ושיפצו את הביוב במשך כמה ימים שבהם הרחוב היה סגור. הם גם פתחו את המדרכה כי היא שקעה בעקבות מה שקרה עם הביוב.

 

"העירייה שלחה הודעות למי שרוצה להתנגד. אמרו שרוצים לעשות חניה ובריכה על הגג. הגשתי התנגדות שמתריעה בדיוק על מה שקרה עכשיו, בדיוק על המקום שבו החניה קרסה. צילמתי את הסדק שנגרם ושלחתי להם. קיבלתי אישור שההתנגדות התקבלה אבל החפירות נמשכו. חפירות רציניות. היה צריך להפסיק את הבנייה לחלוטין".

 

בהתנגדות לבנייה ששלח ד"ר בלום לעירייה, הוא צירף תיעוד של כשלים וליקויים בבניין, וכתב בין השאר כי "עמודי התמיכה שנוצקו באתר לשם הגנה נגד התמוטטות החצר לא מגינים על הדופן, ולכן יש התמוטטות קרקע ורצפת החניה". הוא הוסיף: "ניסיונות הגנה על ידי הקבלן באתר נגד התמוטטות מרושלות והיו אמורות לעורר את פקחי העירייה בנידון. החפירות והקידוחים באתר לשם בניית החניה גרמו למפולת קרקע בחצר בבניין 89 ואף לסדקים בדירה בבניין 89 בצד דרום. ראו הוזהרתם: בניין שלמה המלך 89 יושב על פלטות ולא כלונסאות".

 

לחצו כאן לקריאת מכתב ההתנגדות שבו התריע השכן על ליקויים

 

השכן בלום התריע כי "העבודה המרושלת והפרועה בעליל גרמה ישירות לפגיעה ונזק חמור בקו הביוב השכונתי וכתוצאה נדרשו עבודות תיקון יסודיות על ידי 'מי אביבים'. לא נראה כי היזם סבל מסנקציה כלשהי בגין המחדל. עובדי האתר הרסו את כל המדרכה מול 87 ולכן שפכו זרם בטון פרוע על המדרכה לכיסוי על הנזק והפכו אותה למסוכנת להולכי רגל ובמיוחד לעגלות תינוקות ונכים". 

 

מנגד, ביקש היזם, חברת "נקש נעמן" שמבצעת את הפרויקט, בקשה להקלה שבמסגרתה תהיה תוספת בריכת שחייה בגג העליון וכן ביקש להעמיק את חניון הבניין, להוסיף מפלס חניה שלישי במתקן החניה האוטומטי התת-קרקעי.

היזם ביקש להעמיק את החניון ולהוסיף בריכה ()
היזם ביקש להעמיק את החניון ולהוסיף בריכה
 

העירייה: "עבודות חדשות שאינן קשורות לתלונות הביאו לבור"

עיריית תל אביב-יפו התייחסה לטענות הדיירים שהתריעו כאמור על הבנייה לפני חודשים: "מדובר על עבודות בנייה שבוצעו על פי היתר בשטח פרטי והן מצויות על פי החוק באחריות המלאה של מהנדס הפרויקט. תלונות השכנים שהתקבלו בעירייה לפני מספר חודשים נבדקו בצורה מקצועית על ידי מהנדס מבנים מסוכנים שנשלח למקום וקבע באותה עת כי לא נשקפת סכנה לבניין.

 

"מבדיקה ראשונית של המקרה עולה כי בשבועות האחרונים בוצעו עבודות חדשות במקום שאינן קשורות לתלונות או לעבודות הקודמות וככל הנראה הן אשר הביאו לפתיחת הבור. הנושא כמובן ייבדק על ידי העירייה לעומק ובמידת הצורך יופקו לקחים. לאחר המקרה התבצעו פעולות חיזוק בין הקורות לצורך מילוי הבור ובכל מקרה בשלב זה על פי בדיקת מהנדסי העירייה אין חשש להתמוטטות הבניין".

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)


מנוף בזירה (צילום: אמיר אלון) (צילום: אמיר אלון)
מנוף בזירה(צילום: אמיר אלון)
 

לא היו נפגעים בקריסה. לאחר שנפער הבור, כוחות משטרה הגיעו למקום ופינו דיירים מהבניין הסמוך, ומנוף הוזמן לפינוי הרכב. המשטרה מסרה: "לאחר סיום העבודות ואישור גורמי מקצוע שהמקום לא מהווה סכנה, יוחזרו הדיירים לבניין שממנו פונו. הדבר עלול לקחת זמן וציבור הדיירים שפונה מתבקש

להיערך בהתאם. הודעה על חזרה לבניין תימסר בהתאם. במקום נציגי עירייה ומהנדס העיר תל אביב. הציבור מתבקש שלא להגיע לאזור ולאפשר לשוטרים לבצע את מלאכתם".

  

מעיריית תל אביב-יפו נמסר בתגובה לקריסת הקרקע: "מדובר בעבודות בנייה בשטח פרטי. מהנדס מבנים מסוכנים מטעם העירייה נמצא במקום. כמו כן מתבצעות פעולות חיזוק בין הקורות לצורך מילוי הבור באתר. בשלב זה אין חשש להתמוטטות הבניין". העירייה התייחסה גם לפינוי הדיירים מהבניין הסמוך: "העירייה לא נתנה הוראה לפינוי הבניין, ככל הנראה מי שפינה את הדיירים זה הקבלן בעצמו וביוזמתו". 

 

יזם הפרויקט, חברת "נקש נעמן", והקבלנים טרם התייחסו לטענות השכנים.


פורסם לראשונה 21/08/2017 23:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
הדיירים התריעו בפני העירייה - אך הבור נפער
צילום: שאול גולן
מומלצים