שתף קטע נבחר

שליחי טראמפ בירושלים: "יש הזדמנות לשלום"

החתן קושנר, השליח גרינבלט והיועצת פאוול ייפגשו עם נתניהו יממה לאחר שאיים בפני פוטין כי ישראל תפעל כדי למנוע מאיראן לחזק את שליטתה בסוריה. "טראמפ סבור כי החזרת השקט אחרי משבר הר הבית יצרה הזדמנות להמשיך בשיחות לשלום", אמר גורם בבית הלבן. הפלסטינים פסימים

 

 

בוושינגטון מנסים להתניע מחדש את המשא ומתן, אבל בישראל וברמאללה לא תולים יותר מדי ציפיות: המשלחת האמריקנית בראשות שליחיו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הגיעה אמש (יום ד') לישראל ותעבור לרמאללה לפגישה עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן. המשלחת מורכבת מחתנו ויועצו של הנשיא ג'ארד קושנר, השליח למזרח התיכון ג'ייסון גרינבלט והמשנה לענייני אסטרטגיה של היועץ לביטחון לאומי דינה פאוול.

 

גורם בבית הלבן אמר ל"פוליטיקו" כי מטרת הביקור של קושנר ושותפיו היא "להתמקד בדרך להגעה לשיחות שלום ממשיות בין ישראל לפלסטינים, להילחם בקיצוניות ולדון במצב בעזה והמשבר ההומניטארי שם". הגורם אמר כי "הנשיא סבור כי החזרת השקט וייצוב הסיטואציה בירושלים אחרי המשבר האחרון בהר הבית יצרה הזדמנות להמשיך בשיחות לעבר השלום".

 

פגישת נתניהו והבכירים האמריקנים תיערך יממה לאחר ביקור הבזק שלו בסוצ'י, שם איים בפני נשיא רוסיה ולדימיר פוטין כי ישראל תמנע מאיראן לבסס עוד יותר את שליטתה בסוריה.

נשיא מצרים וקושנר בקהיר (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא מצרים וקושנר בקהיר(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

בשמונת החודשים הראשונים שלו כאיש של טראמפ למזרח התיכון, קושנר התבסס בעיקר על שליח אחד - גרינבלט, לשעבר עורך הדין של ארגון טראמפ. אבל לפני חודש, היועץ לביטחון לאומי ה.ר. מקמאסטר ערך פגישה במשרדו בבית הלבן עם גרינבלט כדי לדון בשינויים בפעילות הממשל מול ישראל - ובכלל זאת הענקת השפעה רבה יותר למועצה לביטחון לאומי. בעקבות הפגישה הוחלט כי תחת גרינבלט תעבוד ויקטוריה קואטס, לשעבר יועצת לסנאטור טד קרוז ועתה חברת המועצה לביטחון לאומי.

 

בביקור זה קואטס נשארה בארצות הברית ואילו למזרח התיכון המריאו ביום ראשון היהודים האורתודקסים קושנר וגרינבלט ואיתם פאוול, שנולדה במצרים ומדברת ערבית. לפני ההגעה לישראל הם פגשו מנהיגים מאיחוד האמירויות, ירדן, קטאר וסעודיה - ואתמול נועדו גם עם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי. זהו ביקורו השלישי של קושנר במזרח התיכון מאז שנכנס לתפקידו כיועצו של טראמפ.

  

בראיון שנערך עימה לאחרונה העניקה קואטס קרדיט לגרינבלט על הצלחתו לדבריה למנוע הסלמה, לאחר הפיגוע בהר הבית ומשבר המגנומטרים. "כל הזמן מותחים עליו ביקורת על כך שהוא לא דיפלומט מקצועי. אני לא יודעת אם דיפלומט מקצועי היה מטפל במצב טוב יותר. אנחנו כבר לא במצב משברי". אדם המקורב לקושנר אמר ל"ואניטי פייר" לפני ההגעה לישראל כי "קושנר חושב שהוא פשוט דן על עוד עסקת נדל"ן, בלי קשר להיסטוריה ולערכים, לטוב ולרע. עבורו זו פשוט עסקת נדל"ן".  

 

הגעת המשלחת מלווה באכזבה פלסטינית קשה מהאמריקנים מאז החל מסע הדילוגים של שליחי טראמפ במזרח התיכון במטרה לנסות ולחזור למסלול תהליך השלום. ברמאללה זועמים על כך שממשל טראמפ מנסה להביא את הצדדים לשולחן המשא ומתן מבלי להיענות עד כה לדרישותיהם - הכרזה על חזון שתי המדינות על בסיס גבולות 67' והקפאה של הבנייה בהתנחלויות במהלך המשא ומתן.

קושנר ואבו מאזן בפגישתם ביוני (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
קושנר ואבו מאזן בפגישתם ביוני(צילום: gettyimages)

הפלסטינים גם דורשים להגדיר מסגרת זמן ברורה להגעה להסכם כדי שלא להיכנס למשא ומתן רק לשם קיומו. "השאלה שנותרה היא מידת המוכנות של האמריקנים להגיע לעסקה האולטימטיבית - כפי שהציג אותה הנשיא טראמפ", אמר אתמול בדיפלומטיות בכיר פתח נביל שעת.

 

ואולם, בשיחות סגורות ההנהגה הפלסטינית מותחת ביקורת קשה על האמריקנים ועל יכולתם לשמש מתווך הוגן בין הצדדים, בשעה שהם נענים לדרישות הישראליות ומסרבים להצהיר בפומבי על חזון שתי המדינות. הפלסטינים מצפים לקבל על שתי הסוגיות שהעלו תשובות בפגישה הקרובה עם האמריקנים, אך הציפיות שלהם לפריצת דרך נמוכות עד קלושות.

 

בנוסף לכך, במוקטעה מביעים כעס רב מכך שארה"ב מתנגדת לסנקציות של אבו מאזן נגד חמאס בעזה אשר פוגעות בכלל האוכלוסייה הפלסטינית ברצועה. גם העובדה שהיחסים הביטחוניים בין הרשות הפלסטינית לישראל נמצאים בשפל אחרי ההכרזה של אבו מאזן על הפסקת התיאום הביטחוני לא תורמת לאווירה העכורה ממילא.

 

כיום היחסים הביטחוניים מוגבלים לשיחות עם הממונה על התיאום הרשות חוסיין א-שייח ועם מפקד הקישור הצבאי הפלסטיני במנגנונים. שאר הקשרים מוקפאים כבר יותר מחודש. בשל כך החלה ההנהגה הפלסטינית לפזר איומים מעורפלים על חזרה לצעדים חד-צדדיים, כמו ניסיון להשיג חברות מלאה באו"ם, שיבה למסלול התביעות בבית הדין הבינלאומי בהאג ואף איום (ולא בפעם הראשונה) לפרק את הרשות הפלסטינית ולהעביר את סמכויותיה לאש"ף. האיומים הללו אינם חדשים ולא יושמו מעולם, אך הם צצים אחרי תקופה שבה זנחו הפלסטינים את תוכניותיהם בזירה הדיפלומטית והבינלאומית כדי לתת לממשל טראמפ הזדמנות להתניע מהלך מדיני משמעותי.


פורסם לראשונה 23/08/2017 23:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הנשיא טראמפ וחתנו קושנר
צילום: רויטרס
מומלצים