שתף קטע נבחר

מחקר: סופות שלגים משתוללת במאדים בלילה

אחד החוקרים מהמעבדה למטאורולוגיה דינמית בפריז אמר כי השלג עצמו כנראה לא מורכב מפתיתים עדינים וגבישיים, אלא מחתיכות קטנטנות של קרח שעוביין כנראה רק כמה מיקרומטרים. לדבריו, "הכמות הכללית של מים היא קטנה יחסית, אז אי אפשר לבנות איש שלג"

אם תכננתם להגיע בעתיד הקרוב למאדים, יכול להיות שתצטרכו לקחת אתכם מגפי שלג. לפי מחקר חדש שפורסם בכתב העת Nature Geoscience, מסתבר שכוכב הלכת נהנה מסופות שלגים בשעות הלילה, והתופעה הזו יכולה בעצם לעזור לשפוך אור על הדינמיקה של האקלים העתיק של כוכב הלכת האדום, ולחשוף את העובדה שגם היום, מאדים הוא עדיין עולם דינמי יותר ממה שמדענים ציפו לו.

 

שלג, לא דומה לזה שעל כדור הארץ (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
שלג, לא דומה לזה שעל כדור הארץ(צילום: נאס"א)

 

כיום, לפי החוקרים מהמעבדה למטאורולוגיה דינמית בפריז, מאדים נראה מאובק, חלוד ויבש, עם אטמוספרה דלה פי 100 מזו של כדור הארץ. אך לפי המדענים, בזמן מוקדם יותר בהיסטוריה שלו, כוכב הלכת כנראה נראה הרבה יותר דומה לכוכב הלכת שלנו, עם אטמוספרה עבה, עננים מנופחים ומים נוזליים. זו חלק מהסיבה שחוקרים את מאדים - כדי להבין למה לשכן שלנו יש גורל כל כך שונה מאשר לנו.

 

גם כיום יש למאדים כמה עננים דקים, כמו גם מאגרי מי-קרח על פני השטח ומתחתיו. הגשושית פיניקס של סוכנות החלל האמריקנית (נאס"א) הצליחה אפילו לתעד סימנים של שלג לפני כמה שנים, אבל מדענים רבים קבעו כי מדובר במשקע זניח ואיטי שאם בכלל ייערם - ייקח לו הרבה מאוד זמן.

 

ב-LA Times דווח כי העורך הראשי של המחקר הנוכחי, איימריק ספיגה, ועמיתיו ביקשו לבדוק אם מתקיימת תופעת אקלים כלשהי על כוכב הלכת. הודות למידע רב ששאבו מהגשושיות MRO ו-MGS של נאס"א, הם הבחינו בדפוסי טמפרטורות משונים מתחת לענני המי-קרח שרמזו על תנועת אוויר מפתיעה באטמוספרה.

 

 

"הפרופילים של הטמפרטורות הראו סימנים חזקים של התערבבות והציגו את קיומה של רוח חזקה מתחת לעננים, וזה קרה בלילה", הסביר ספיגה. ההבנה הרווחת כרגע, הוסיף החוקר, "היא שהעננים האלו על מאדים לא היו אמורים ליצור רוחות כה חזקות, במיוחד בלילה, ושהרוחות הליליות היו אמורות להיות רגועות מאוד".

 

לאחר שפיתחו סימולציות של דפוסי הטמפרטורות במאדים, ספיגה ועמיתיו הגיעו למסקנה שההסבר הטבעי לתופעה הוא סופות שלג קצרות אך חזקות, שמתרחשות בעקבות התקררות קרינתית בלילה.

 

 

ספיגה הסביר כי סופות השלג הללו שונות מאוד מאלו שאנחנו מכירים מכדור הארץ. ראשית, ה"שלג" עצמו כנראה לא מורכב מפתיתים עדינים וגבישיים, אלא מחתיכות קטנטנות של קרח שעוביין כנראה רק כמה מיקרומטרים. אבל השלג יורד מהר מאוד, בדומה לסופת ברקים מתונה יחסית על כוכב הלכת שלנו. "הכמות הכללית של מים היא קטנה יחסית, אז אי אפשר לבנות איש שלג", חידד החוקר.

 

העובדה שמים מעטים כל כך באטמוספרה כה דקיקה עדיין מצליחים לייצר תופעה כזו מראה עוד כמה נותר ללמוד על הדינמיקה של האטמוספרה במאדים, כך לפי החוקרים. הבנת ההשפעות שגוררות הסופות הללו יעזרו לחוקרים להבין טוב יותר את הדינמיקה שחלשה בכוכב הלכת גם לפני מיליוני שנים.

 

למחקר המלא: לחצו כאן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים