שתף קטע נבחר

פרשת הצוללות: הוארך מעצרו של מפקד הקומנדו הימי לשעבר

מפקד שייטת 13 לשעבר שנעצר בחשד ללקיחת שוחד והפרת אמונים במסגרת פרשת הצוללות יישאר במעצר עד יום רביעי הקרוב. כך קבעה שופטת בית משפט השלום בראשון לציון בשל חשש לשיבוש הליכי חקירה. קודם לכן הוארך מעצרו של מנהל לשכת ראש הממשלה לשעבר דוד שרן

 

בין העצורים הבוקר (יום א') במסגרת פרשת הצוללות היה גם מפקד השייטת לשעבר, שהגיע לבית המשפט ללא ייצוג. לדבריו, אין לו צורך לקחת עו"ד פרטי. למרות זאת, בית המשפט מינה לו עו"ד מהסנגוריה הציבורית שטען כי אין לו כל קשר לפרשה וכי מדובר בספיח לפרשה בשל ניסיונו להקים עסק עם עד המדינה, מיקי גנור. בסוף הדיון בבית משפט השלום בראשון לציון האריכה השופטת עינת רון את מעצרו בארבעה ימים. היא עיכבה ביממה את פרסום שמו של החשוד שנעצר הבוקר יחד עם מנהל לשכת ראש הממשלה לשעבר דוד שרן ונחקרים נוספים.  

 

הסנגור שמונה למפקד השייטת לשעבר אמר כי אין לו קשר לפרשה וביקש צו איסור על שמו, אך נדחה. למרות זאת, הוחלט על עיכוב ביצוע באשר לפרסום למשך 24 שעות. "מדובר באירוע נקודתי. כל הקשר שלו לפרשה הוא שהוא חבר של מיקי גנור. מדובר בספיח של הפרשה שהוא נקלע אליו שלא בטובתו. הנזק שעלול להיגרם לאיש הזה עולה פי כמה על התועלת של הציבור. הוא איננו גורם מרכזי. מדובר באדם שעבר קריירה מפוארת בשירות הצבאי. היה מפקד השייטת, מעולם לא הסתבך בדבר. למה להכתים את שמו בשעה שסיכוי גדול מאוד שבסופו של יום לא יוגש כתב אישום?".

צוללת וסטי"לים של חיל הים (צילום: דובר צהל) (צילום: דובר צהל)
צוללת וסטי"לים של חיל הים(צילום: דובר צהל)

בדיון נחשף כי המשטרה החרימה מביתו של הבכיר מחשבים וטלפונים וגם אליו הגיעו השוטרים בשעה שש בבוקר. לדברי המשטרה, הוא מוסר גרסה. הסנגור אמר כי מפקד השייטת לשעבר ניסה להקים עסק עם מיקי גנור אך חזר בו בטענה כי הוא אינו ישר. "אתם מאשימים אותו בלקיחת שוחד אבל הוא לא פעל כעובד ציבור", טען. "הם ניסו להקים עסק והוא חש שאותו מיקי גנור עוקף אותו ולא ישר איתו, והוא ביקש לסיים את העסק ופנה אליו ואמר לו 'בוא נסגור את העסק'. הוא קיבל פיצוי מגנור על הנזק שנגרם לו במהלך הקמת העסק והם הכינו עסקה באמצעות דוד שמרון לפיצוי הלקוח שלי. אני מבקש לדעת בכמה מקרים מדובר".

 

במשטרה סירבו למסור מידע על כמות המפגשים, וקיבלו גיבוי לכך מהשופטת. נציגי המשטרה אמרו כי "כאשר העבירות מתבצעות בצוותא עם עובד ציבור הן מיוחסות גם למי שלא עובד ציבור. כנ"ל לגבי הפרת אמונים".

 

הסנגור תהה כיצד התקשורת ידעה על המעצר: "רק המשטרה או עורכי הדין יכולים להעביר מידע כזה". בתגובה אמרו נציגי המשטרה: "לצערנו התקשורת מעורבת יותר מדי בפרשה וזה מצער". הפרקליט הוסיף: "מדובר באדם עם קריירה צבאית מפוארת, שפיקד על היחידה המובחרת ביותר והשתחרר בדרגת תת אלוף. אני מאוד מכבד מישהו שנמצא במעמד כזה ורוצה שגם המשטרה תכבד. הוא לא עבריין, אנחנו לא מסוגלים לחשוב על זה שהוא יישאר לילה אחד במעצר, הוא לא עבריין. הגרסה שלו תמימה לחלוטין ואני מעריך שהיא מגובה בעדויות ומסמכים. הוא לא מעורב בצוללות, זה ספיח. ממש מפריע לי שכדבר שבשגרה יעצרו איש כזה. הכל כאילו מובן מאליו שהם יבקשו ויקבלו מעצר גם כשמדובר באדם כזה".

 

עד המדינה בפרשה מיקי גנור (צילום: רענן בן צור) (צילום: רענן בן צור)
עד המדינה בפרשה מיקי גנור(צילום: רענן בן צור)

עוד טען כי החשד נגד מרשו הוא ניסיון של גנור להצדיק את הסכם עד המדינה איתו: "פרטי הסכם עד המדינה עם גנור פורסמו בציבור. מדובר בהסכם שמאוד מקל איתו. עכשיו הוא צריך להצדיק את ההסכם הזה כדי שהוא לא יועמד לדין. אז הוא ממש יוצא מגדרו כדי להפליל גם חברים אפילו אם הם חפים מפשע".

 

השופטת ציינה כי "שלא כטענת סנגורו של החשוד הרי שחקירתו מתבצעת כחלק מהפרשה המכונה פרשת 3000. שהיא חקירה מסועפת ומורכבת המתבצעת על ידי המשטרה מזה זמן רב. אכן נחתם בפרשה זו הסכם עד מדינה אשר מוסר את דבריו בימים אלה. לטענת סנגורו של החשוד, הוא מפליל חברים שלו ביניהם החשוד כי הוא מעוניין לקיים את הסכם עד המדינה, והסנגור טוען שעל סמך זה אין לעצור את המופללים. הטענה כי מדובר בהפללה חסרת בסיס היא עצמה מחוסרת בסיס. מדובר בחומר ראיות המהווה חומר שיש בו ראיות לכאורה. יש לאפשר למשטרה לבצע פעולות חקירה ואין מקום לשקול חלופת מעצר או שחרור בתנאים כי יש חשש לשיבוש".

 

דוד שרן, היום בבית המשפט (צילום: עמית שעל) (צילום: עמית שעל)
דוד שרן, היום בבית המשפט(צילום: עמית שעל)

מדוברות המשטרה נמסר הבוקר כי הנחקרים חשודים בעבירות במישור הכלכלי וטוהר המידות. "השישה עוכבו הבוקר וכן נערך חיפוש בבתיהם ובמשרדים במטרה לתפוס מסמכים הרלוונטיים לחקירה", נכתב בהודעת המשטרה, שהודיעה כי תעדכן אם תביא את הנחקרים לבית המשפט לדיון בהארכת מעצרם.

 

באשר לפרסום השם, ציינה השופטת כי "בא כוחו של החשוד ציין כי אינו קשור לפרשה ועל כן לא ראוי שייקשר אליה. הוא גם טען שמדובר באדם נורמטיבי עם קריירה מפוארת". היא הוסיפה עם זאת כי "נדמה כי בפרשה זו יש חשיבות רבה לזכות הציבור לדעת. ,עניינו של חשוד זה אינו שונה מעניינם של חשודים אחרים ששמם פורסם". כאמור, בסופו של דבר עיכבה את פרסום השם ביממה.

 

גנור מסר לחוקריו עדות מפורטת על העבירות הפליליות שעבר במסגרת פרשת הצוללות ועסקאות נוספות שבהן תיווך מול מערכת הביטחון. תוכן העדויות אסור בפרסום, אך בכיר במשטרה אמר בחודש שעבר כי גנור סיפר לחוקרים גם הקלטות ומסרונים. "הוא מביא לנו חומרים מצוינים", הודו במשטרה.

 

גנור, שהיה נציג המספנה הגרמנית טיסנקרופ הבונה את צוללות חיל הים, אמר בעדותו כי עו"ד דוד שמרון, פרקליטו של ראש הממשלה, היה אמור לקבל עמלה הנאמדת ב-10 מיליון דולר בקירוב (כ-35 מיליון שקל) כדי לקדם את ההחלטה לרכישת הצוללות.

 

עורכי הדין יעקב וינרוט ועמית חדד מסרו לפני כחודש בשם עו"ד שמרון כי "הטענות המועלות על ידכם כל כך רחוקות מהמציאות עד שאין זה מתקבל על הדעת שעד המדינה מסר אותן במשטרה. מכל מקום, בכול התקופה שבה ייצג שמרון את מיקי גנור הוא פעל כעורך דין וכל פעולותיו היו כדין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הצוללת אחי רהב, ארכיון
צילום: AP
מומלצים