שתף קטע נבחר

מחקר: בתקופת הברונזה הגברים נשארו בבית, הנשים נדדו

חוקרים מגרמניה בחנו את שרידיהם של 84 בני אדם שנקברו בין השנים 2500-1650 לפני הספירה, וגילו כי בסוף תקופת האבן ובתחילת תקופת הברונזה, משפחות רבות הורכבו מגברים מקומיים ונשים "מרחוק"

 

 

הרעיון שגברים נשארים בבית בעוד הנשים עצמאיות ויוצאות לגלות את העולם לצערנו נחשב תופעה מודרנית למדי, אבל לפי מחקר חדש נראה דווקא שמדובר בפרקטיקה שהונחלה כבר בתקופת הברונזה לפני אלפי שנים, והנשים של התקופה אף היו המפתח להפצת תרבויות ורעיונות.

 

ארכיאולוגים גרמנים חשפו במחקרם, שפורסם לאחרונה בכתב העת PNAS, כי במהלך תקופה של 800 שנה, נשים מאירופה טיילו למרחקים של 500-300 קילומטרים מהכפרים שבהם נולדו וגדלו כדי להקים משפחות חדשות, בעוד הגברים דווקא נטו להישאר במקום שבו נולדו.

 

ב"טלגרף" דווח כי החוקרים בחנו את שרידיהם של 84 אנשים שנקברו בין השנים 2500-1650 לפני הספירה, וגילו כי בסוף תקופת האבן ובתחילת תקופת הברונזה, משפחות רבות הורכבו מגברים מקומיים ונשים "מרחוק". החוקרים טוענים כי הדפוס ה"פטרילוקאלי" בשילוב ניידות אינדיבידואלית של הנשים לא היה עניין זמני, אלא תופעה ארוכת-טווח שנמשכה לכל אורך המעבר מהתקופה הנאוליתית לתחילת תקופת הברונזה.

 

 (צילום: Stadtarchäologie Augsburg) (צילום: Stadtarchäologie Augsburg)
(צילום: Stadtarchäologie Augsburg)

 

פרופסור פיליפ שטוקהאמר מאוניברסיטת לודוויג-מקסימיליאנס במינכן, שעמד בראש המחקר, מסר בהודעה רשמית: "כולנו מכירים את הסיפורים על הגברים שיוצאים להילחם וחוזרים הביתה עם אוכל בעוד הנשים והילדים נשארו בבית, אבל נראה שלא כך היו הדברים. המחקר שלנו מציע שהגברים כמעט כלל לא הגיעו למקומות אחרים, בעוד שני שלישים מהנשים כן עשו זאת".

 

בנוסף לחפירה הארכיאולוגית, החוקרים גם ערכו ניתוח איזוטופים ו-DNA בממצאיהם. "יש לנו שלושה סוגים שונים של שיניים טוחנות בפה שלנו והן הופכות למינרלים בגילאים שונים", הסביר הפרופסור שטוקהאמר. "לכל אדמה יש מאפיינים שונים כמו גיר או חמר, והמים שנשתים מהאדמות השונות משפיעים בצורה שונה על השיניים, וכך הייתה לנו אינדיקציה היכן טיילו אותם אנשים".

 

החוקר הוסיף כי ניידות פרטית הייתה "תכונה מרכזית" שאפיינה את חייהם של אנשים במרכז אירופה באלף השני והשלישי שלפני הספירה. החוקרים טוענים כי העובדה הזו גם שיחקה תפקיד מרכזי בהחלפת פריטים תרבותיים ורעיונות - עניין שצמח רבות בתקופת הברונזה, וכך עזרה לפתח טכנולוגיות חדשות.

 

המחקר התמקד בהתיישבות בעמק לך, דרומית לעיר אאוגסבורג שבדרום גרמניה. פרופסור שטוקהאמר הוסיף כי מנקודת מבט ארכיאולוגית, הממצאים החדשים מוכיחים את חשיבות התנועה של הנשים בחילופי תרבויות בתקופת הברונזה.

 

למחקר: http://www.pnas.org/content/early/2017/08/29/1706355114.abstract

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Stadtarchäologie Augsburg
אחד השלדים שנבדקו
צילום: Stadtarchäologie Augsburg
מומלצים