שתף קטע נבחר

הקשר בין שינוי האקלים להוריקנים / טור

מדעני האקלים המובילים בעולם חושבים שהגיע הזמן "להפסיק להעמיד פנים". "הארווי" ו"אירמה" צריכים להסיר את כל הספקות בנוגע לשאלה האם שינוי האקלים הוא אמיתי

ההוריקן "אירמה" גרם לנזק גדול בפלורידה. זהו הוריקן שמוגדר על ידי המרכז הלאומי להוריקנים בארה"ב (NHC) כהוריקן החזק ביותר שנמדד באוקיינוס האטלנטי אי פעם. שבועיים לפני "אירמה" הוצפה עיר גדולה נוספת בארה"ב, יוסטון שבטקסס, כתוצאה מהוריקן "הארווי" באירוע קטסטרופלי שבו נהרגו 70 בני אדם. שיקום טקסס ופלורידה יימשך שנים ובעלות חסרת תקדים.

 

 

זה הזמן להרים את הראש מעל פני המים, ולנסות להבין מה קורה כאן. האם זה מקרי שאירועי מזג אוויר אשר על פי החזאים מתרחשים "פעם באלף שנה" מתרחשים בתדירות כה גבוהה? ייתכן שזו מקריות מופלאה. אולם מדעני האקלים המובילים בעולם חושבים שהגיע הזמן "להפסיק להעמיד פנים" כפי שטוען פרופ' מייקל מאן, ראש המרכז לחקר מערכות כדור הארץ באוניברסיטת פנסילבניה ומבכירי מדעני האקלים בארה"ב. לטענתו, "הארווי" ו"אירמה" צריכים להסיר את כל הספקות בנוגע לשאלה האם שינוי האקלים הוא אמיתי.

 

קטרין היאו, חוקרת מאוניברסיטת טקסס, חיברה דו"ח המגבש את הממצאים של 13 מכוני מחקר פדרליים בארה"ב, שבודקים את הקשר בין הוריקנים לבין שינויי האקלים. ממצאי הדו"ח אינם מצביעים על עלייה במספר ההוריקנים, ואינם טוענים שההוריקנים עצמם הם תוצאה של שינוי האקלים. אולם, התוצאות ההרסניות שלהם נובעות משינוי האקלים. לטענתה, גם אם מספר ההוריקנים לא גדל כתוצאה משינוי האקלים, וייתכן אף כי מספרם יקטן, שינוי האקלים מוביל לכך שההוריקנים הקיימים הופכים לאינטנסיביים יותר.

 

הנשיא דונלד טראמפ לא רוצה שנדבר על זה, אבל בכל זאת אציג את הגורמים לכך, כפי שהקונצנזוס המדעי מכיר אותם. ניעזר כמקרה מבחן בהוריקן "הארווי", שבו מדענים זיהו שלושה גורמים הקשורים לשינוי האקלים אשר הביאו לתוצאות החמורות שראינו בטקסס.

 

נזקי ההוריקן הארווי בטקסס (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נזקי ההוריקן הארווי בטקסס(צילום: AFP)

 

1. אוקיינוסים חמים יותר וגורמים להוריקנים הרסניים יותר:

הטמפרטורה הממוצעת של המים בפני הים נעשית גבוהה יותר מדי שנה. המים החמים ואדי המים באוויר מהווים את ה"דלק" עבור ההוריקנים. במקרה של הוריקן "הארווי", העוצמה שלו נובעת מכך שטמפרטורת פני המים במפרץ מקסיקו עלתה ב-1.5- 4 מעלות מאז שנות ה-90.

 

2. מזג אוויר חם מביא לאידוי מים רב יותר, ולגשם עוצמתי יותר:

אדי מים מהאוקיינוסים ומגופי מים גדולים מצטברים והופכים לעננים. ככל שיש יותר אדי מים באוויר, מצטברים בענני הגשם יותר מים, הגשם יהיה רב ועוצמתי יותר, ובמקום גשמי ברכה נקבל גשמים חזקים אשר מובילים לשיטפונות. ערוץ מזג האוויר בארה"ב צופה שהוריקן "הארווי" עשוי להפוך לאחד מן השיטפונות החמורים בהיסטוריה של ארה"ב.

 

3. עליית פני הים מביאה להצפות גדולות יותר של ערי החוף בעקבות הוריקנים.

שינוי האקלים מביא לעליית פני הים, כתוצאה מהמסת קרחונים. כאשר מתרחש הוריקן, מי האוקיינוס נדחפים כלפי היבשה, וכאשר פני הים גבוהים יותר, כך מוצפים חלקים גדולים יותר של ערי החוף.

 

הוריקן הארווי הוביל להצפה החמישית בגודלה אשר נמדדה אי פעם בחופי ארה"ב.

 

אלה שלושת הגורמים אשר הופכים "סתם" הוריקן, להוריקן הרסני, והם תוצאה של שינוי האקלים.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

מדעני אקלים אוהבים להשתמש בדימוי של מגרש כדורסל שבו הוגבהה הרצפה. במגרש החדש, חוקי המשחק נותרו אותם החוקים. אותן זריקות משלוש נקודות, אותן הטבעות - הכל נשאר כפי שהיה. אולם מכיוון שהרצפה גבוהה יותר, התוצאות של אותם מהלכים משתנות לחלוטין. עכשיו ניתן להטביע חזק יותר, ולקלוע יותר משלוש נקודות.

 

גם במקרה של האקלים, החוקיות נשארה כפי שהייתה מאז ומתמיד. כאן לא הרמנו את גובה הרצפה, אלא הכנסנו לאטמוספרה כמויות חסרות תקדים של גזי חממה, וגרמנו לאוויר ולאוקיינוסים להתחמם. מכיוון שהאוויר חם ורווי מים, ההוריקנים ואירועי מזג האוויר הופכים לעוצמתיים יותר.

 

שינוי האקלים לא נעצר בחופי ארה"ב:

קיץ 2017 מאפשר לנו לזהות אקלים חדש ומדאיג, אשר בא לידי ביטוי בדרכים רבות שהן מעבר להוריקנים אשר מקבלים חשיפה תקשורתית רחבה.

 

בעיר לוס אנג'לס השתוללה בסוף אוגוסט שריפה המוגדרת "הגדולה בהיסטוריה". מכבי האש של קליפורניה הוקפצו חזרה מיוסטון, שם השתתפו במאמץ לחלץ את נפגעי הוריקן "הארווי".

 

מחוץ לארה"ב מתרחשים אסונות שאינם זוכים לסיקור תקשורתי.רב. בדרום אסיה, נהרגו יותר מ-1,000 איש במהלך הקיץ כתוצאה משיטפונות ואירועי מזג אוויר קיצוניים. מדי שנה בחודשים יוני- ספטמבר אזור זה סובל מגשמי "עונת המונסונים", אולם השנה האירועים הללו עוצמתיים יותר.

 

בקיץ הזה, שליש מבנגלדש מוצפת. השיטפונות במדינה זו הם החמורים ביותר ב-40 השנים האחרונות. בהודו, העיר מומביי משותקת מעומס הגשמים, וערים רבות בסביבתה מוצפות.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

  

אוקיי, אז פלורידה, טקסס ובנגלדש בבעיה, אבל מתי התרחשה בישראל סופת הוריקן בפעם האחרונה?

 

נראה שאירועי מזג האוויר הקיצוניים פוסחים עלינו, אולם זו אשליה. חם לנו, וזה לא מקרי.- חודש יולי מהחמים ביותר ב-30 השנים האחרונות.

אנחנו חיים באחד מהאזורים הפגיעים ביותר לשינוי האקלים. חום יולי-אוגוסט שכבר היה כבד מאוד, יהפוך לבלתי נסבל, עד שנמצא את עצמנו בלב מדבר.

 

לחבר בין הנקודות:

יש אנשים שמבקשים לחבר את הנקודות על מנת שנצליח לראות את התמונה השלמה. אחד מהם הוא סגן נשיא ארה"ב לשעבר, אל גור.

 

התחזיות שלו מלפני עשור, שהוצגו בסרט "אמת מטרידה", התקיימו ובמקרים רבים היו נמוכות מן המציאות. השנה אל גור הפיק סרט המשך. מה שמייחד את אל גור, מעבר להתמדה שלו, היא העברת המסר האופטימי ששינוי האקלים מהווה אתגר עצום, אבל כזה שאנחנו מסוגלים להתמודד עימו.

 

פרויקט Years of Living Dangerously בהובלת הבמאי ג'יימס קמרון מבקש גם הוא לחבר בין הנקודות. כאן הם מצביעים את הקשר בין הוריקנים "הארווי" ו"אירמה" לבין שינוי האקלים.

 

אז מה אפשר לעשות?

בדצמבר 2015 נפל דבר בוועידת האקלים בפריז. לראשונה הצליחו מדינות העולם הגיעו להסכם אשר נועד למנוע את הנזקים של שינוי האקלים, ולהעביר את העולם אל מסלול חדש, המתבסס על אנרגיה מתחדשת. גם ישראל הציגה התחייבות לעבור לייצור 17% מהחשמל ממקורות אנרגיה מתחדשת, עד לשנת 2030. זו התחלה, אך זה אינו מספיק. החדשות הטובות הן שניתן להגיע ל 100% ייצור אנרגיה מתחדשת בישראל, הידע קיים. השאלה היא האם יש לנו את הרצון.

 

ההתמודדות עם שינוי האקלים יקבע לא איזה עתיד יהיה לנו, אלא האם יהיה לנו עתיד.

 

מעבר למקורות אנרגיה מתחדשת, יצירת תשתית של תחבורה ציבורית נוחה ויעילה, וצעדים נוספים אשר יסייעו להתמודד עם שינוי האקלים צריכים לעמוד בראש סדר העדיפויות בישראל, ויחד עם מדינות העולם נוכל למנוע את ההוריקנים שבדרך.

 

צור משעל הוא מנהל עמותת "אקולנוע" ומיוזמי "ועידת האקלים הישראלית"


פורסם לראשונה 11/09/2017 21:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אירמה גרם להצפות בקובה
צילום: AFP
מומלצים