אוכלת בשביל שניים? תשקלי שוב: מה כדאי שתדעי על תזונה בהריון

קרמבו דווקא מותר - חומוס עדיף שלא: הדיאטנית סיון פלג מרכזת את הכללים לתזונה בהריון במקום אחד ומכניסה את עניין ה'אכילה בשביל שניים' לפרופורציה נכונה

סיון ורקר-פלג

|

26.11.17 | 07:45

שתדעי לך שאת לא חייבת לאכול בשביל שניים
עריכה: הילה רוזנברג
תזונה איכותית תטיב לא רק איתך אלא גם עם העתיד של הילד שלך (צילום: Shutterstock)
תזונה איכותית תטיב לא רק איתך אלא גם עם העתיד של הילד שלך (צילום: Shutterstock)

ברגע שהודעת לסובבים אותך על ההיריון שלך, חיש מהר הפכת למוקד משיכה לשלל מידע ועצות בלתי פוסקות. חלקן נכונות, חלקן אינו מדויקות, חלקן מבוססות על ניסיון אישי בלבד וחלקן מנותקות לחלוטין מן המציאות.

 

סביר להניח כי שצף המידע הזה יתיר אותך מבולבלת ולא רק בנושא התזונתי ולכן כדאי לעשות סדר. אך לפני, חשוב לציין כי האמור בכתבה מתייחס לנשים בריאות בלבד ואינו מחליף ייעוץ אישי. מומלץ בכל מקרה להתייעץ עם דיאטנ/ית הריון לגבי התזונה המתאימה לך באופן אישי.

 

 

במקום לנחש: נגע/לא נגע - הכיני בבית (צילום: Shutterstock)
    במקום לנחש: נגע/לא נגע - הכיני בבית(צילום: Shutterstock)

     

    מאכלים האסורים לאכילה בהריון

    משרד הבריאות מעדכן כל הזמן את ההנחיות לתזונה נכונה בהריון. אך ייתכן ולא יצא לך להתעדכן במה שיש למשרד הבריאות להגיד., שהרי אנו תמיד מעדיפות שנשים שילדו כבר, פשוט יסכמו לנו את הדברים מתוך הניסיון האישי שלהן. העניין הוא שלעיתים ה'סיכומים' הללו סותרים או חסרים ולכן יש להבין את העיקרון לפיו מאכלים נפסלים לאכילה בזמן ההיריון.

     

    מוצרים מבשר בקר, עוף, דגים וביצים: הקביעה היא כי כאשר הם אינם מבושלים עד הסוף, מוצרים אלה אסורים לאכילה בהריון. זאת מאחר והם עלולים להכיל חיידקים מסוכנים כגון ליסטריה, E קולי, טוקסופלסמה גונדיי, סלמונלה קמפילובקטר ועוד. חיידקים אלו נחשבים מסוכנים באופן כללי, אך הסכנה עולה משמעותית בהריון.

     

    סושי: גם אם הוא צמחוני הוא אסור לאכילה, אלא אם הוכן על פס סטרילי שאינו בא במגע עם דגים נאים. אם להכין בבית זו אופציה מבחינתכן - זכיתן, אם לא, נסו להימנע.

    בנוסף, יש לתת את הדעת למרכיב האצות של הסושי, שמכיל כמות גדולה יחסית של יוד. היוד הוא מרכיב חיוני שככל הנראה איננו מקבלים מספיק ממנו בכלל האוכלוסייה, מה גם שבהריון הדרישה אליו אף עולה עוד יותר. יחד עם זאת, צריכה עודפת שלו עלולה להוות בעיה.

    הדרישה ליוד בהריון הינה 220 מק"ג ליום. בריבוע אחד של אצת נורי לסושי יש כ- 90 מק"ג. לכן, גם אם מדובר בסושי צמחוני וסטרילי, מומלץ לא לצרוך כמות גדולה ממנו - כמות של רול או שניים מדי פעם היא ככל הנראה תקינה.

     

    • פירות ים (קלמאי וצדפות): אם בושלו לחלוטין, הם מותרים לאכילה. אם בושלו בישול קל בלבד, אסורים לאכילה. כמו כן יש לאכול מהם בכמות סבירה ולא תכופה מידי.

     

    • פסטרמות ונקניקים שונים: בצורתם המקורית אינם מומלצים לאכילה מאחר ואינם מבושלים דיים. אם בכל זאת חשקה נפשך בכריך פסטרמה, אפשר פשוט לבשל אותה, אפילו על מחבת, עד לבישול מלא ורק אז לאכול. טרם האכילה יש לוודא כי הקפדת לשמור על המוצרים האלה בקירור לפני האכילה.

     

    • נקניקיות: רק אם בושלו בישול מלא והן אינן מכילות חלקים נאים. אם מדובר בנקניקיה שלא הוכנה בבית, יש לוודא כי רמת הבישול מספקת לפני האכילה, ואם יש ספק - אין ספק!

     

    • סלט חומוס תעשייתי: אינו מומלץ לאכילה. אפשר ועדיף בכל מקרה להכין אותו  בבית, לשמור בקירור ולאכול עד יומיים-שלושה מיום ההכנה. באופן כללי מומלץ להכין גרסאות ביתיות של סלטים תעשייתיים בבית ולאכול אותם טריים. בסלטים קנויים קיימת סכנת התפתחות חיידקים.

     

    קרמבו: מותר לאכילה מאחר ואינו מכיל ביצים חיות אלא אבקת ביצים.

     

    קינוחים: מנות אחרונות במסעדות וקינוחים שונים עלולים לעיתים להכיל ביצים חיות. כך למשל קרם פטיסייר, מוס או גלידה בייתית מכילים ביצים שלא בושלו עד הסוף. לכן, תמיד כדאי לשאול את המלצר או המוכר אם המנה מתאימה לנשים בהיריון ובכל מקרה עדיף שתלכו על האופציה הבטוחה, כמו פחזניות עם קצפת, עוגה בחושה וכו'.

     

    • אלכוהול: סוגיית האלכוהול בהריון היא מעניינת וחשוב להתעכב עליה - עד היום מטופלות נשבעות לי שגורמים שונים (חלקים מוסמכים וחלקם פחות) הבטיחו להן כי מותר לשתות אלכוהול בהריון בכמות מדודה ("מותרת כוס יין אחת ליום"). בפועל, מדובר בהנחה שגויה ומסוכנת.חשוב לדעת: אלכוהול חודר שליה באין מפריע. מעבר לתסמונת אלכוהול עוברית, מחלה מוכרת יחסית, הנזקים של אלכוהול אינם מורגשים באופן מיידי ( לא על ידי האם ולא ע"פ בדיקות שונות של העובר) ועלולים להתגלות רק לאחר הלידה. ישנם מחקרים המצביעים על קשר בינו לבין הפרעות קשב וריכוז, בעיות התנהגות, אלימות ואחרות. למרבה הצער, גם משקה חד פעמי עלול לגרום לנזק.

     

    בפועל, אין לדעת אם מנגנון פירוק האלכוהול בגוף שלך יעיל מספיק על מנת לציית להמלצה הגורפת. ייתכן שאישה אחת תפרק אלכוהול בצורה שונה ממישהי אחרת ולכן אין כמות אלכוהול אחת הנחשבת בטוחה בהריון לכולן. כדאי להימנע ממנו לחלוטין לאורך כל תקופת ההריון ויש הגורסים גם במהלך תקופת הפוריות.

     

    כמה רצוי לעלות במשקל בהריון?

    ההמלצות הרשמיות לעליה תקינה במשקל בהריון מתייחסות למשקל ההתחלתי בו התחלת את ההריון. זאת מאחר ובמחקרים שונים הודגם כי כאשר נשמרת ההקפדה על עלייה תקינה במשקל בהיריון, תוצאי ההריון (לידה במועד, לידה במשקל תקין, הריון תקין וכו') הם הטובים ביותר. ועל כן על מנת לדעת כמה מומלץ לך שתעלי בהריון, יש להתייחס ל-BMI שלך בתחילת ההריון, בחלוקה הבאה:

     

    • אם בתחילת ההריון ה BMI ההתחלתי שלך היה פחות מ-18, עלייה במשקל המומלצת עבורך היא של  18-12.5 ק"ג
    • במידה ו- BMI ההתחלתי היה בטווח של 24.9-18.5, העלייה במשקל המומלצת עבורך היא של 16-11.5 ק"ג
    • במידה והוא היה בטווח של 29.9-25 העלייה במשקל המומלצת בשבילך היא של 11.5-7 ק"ג
    • במידה והוא היה מעל 30, העלייה המומלצת היא עד 9-5  ק"ג

     

    * רוצות לחשב את ה- BMI שלכן? חלקו את המשקל שלכן (בקילוגרמים) בריבוע הגובה שלכן (במטרים), כלומר: משקל/(גובהXגובה)

     

    קצב העלייה משתנה במהלך ההיריון ואף נוטה להיות שונה מאישה לאישה. יש נשים שבשליש הראשון אינן עולות כלל במשקל עקב בחילות והקאות. מצד שני ישנן נשים המדווחות על רעב גדול דווקא בתקופה זו. בכל מקרה העלייה המומלצת בשליש הראשון, עומדת על 0-2 ק"ג, כאשר ברוב המקרים לא נדרשת תוספת קלורית.

     

    בשליש השני והשלישי מומלצת עלייה של כ 200-500 גרם בשבוע (כתלות ב BMI בתחילת ההריון) התוספת הקלורית הדרושה יכולה לנוע בין 300-400 קלוריות. דוגמא לכך יכולה להיות כריך משתי פרוסות לחם מלא עם טחינה/ גבינה+ביצה/טונה וירקות.

     

    כל זה חשוב, אבל שמרנו את ההכי חשוב לסוף (צילום: Shutterstock)
      כל זה חשוב, אבל שמרנו את ההכי חשוב לסוף(צילום: Shutterstock)

       

       אבל מדובר בהמלצות בלבד ובמציאות, תהיינה נשים אשר תעלנה פחות או יותר מהמומלץ. במקרה כזה כדאי כמובן להיות במעקב של רופא ודיאטנ/ית הריון. ובכל מקרה, אם "נפלת" מחוץ לטווחים מומלצים, זה לא אומר שמגיע לך עונש. מה שמביא אותי בדיוק לנושא הבא:

       

      מה לגבי הביטחון העצמי שלך?

      בעידן של היום, אנו מוקפים במסרים שונים לגבי האופן שבו האישה אמורה להתייחס אל הגוף שלה, החל מגיל ההתבגרות, ועד לגיל המנפאוזה ולאחריו. בנוסף לאלו לא חסרות דעות (גם של הסביבה הקרובה) בנושא המראה החיצוני הרצוי בהריון, כאשר האדרת הרזון מחלחלת גם לתחום מראה האישה בהריון ולאחר לידה.

       

      ממליצה לך בחום, לפחות בנושא הזה, לבנות לעצמך בראש מסננת דמיונית שתשאיר אצלך את המשובים החיוביים והטובים ותעיף החוצה את המיותרים. אף אחד לא מצפה ממך לחזור לג'ינס שלך שנייה אחרי הלידה, גם לא אחרי חודש, גם לא אחרי שנה. ואם זה אף פעם זה לא יקרה, זה לא הופך אותך לחייזר. אכלי בריא, היי במעקב של הרופא המטפל שלך ומומלץ מאוד גם של דיאטנ/ית הריון. דעי שהגוף משתנה לא בגלל שאת משמינה, אלא בגלל שהוא מדהים כל כך שהוא יודע להתכוונן כך שלעובר שלך יהיו את כל התנאים הדרושים לו לגדילה והתפתחות תקינים.

       

      והכי חשוב - דעי שההרגשה הטובה שלך לגבי גופך לא חייבת להיות קשורה למראהו החיצוני. הריון קל ובהצלחה!

       

      סיון פלג היא דיאטנית קלינית המתמחה בירידה במשקל ובתזונת נשים הרות ולאחר לידה

       

      -------------------------------------------------------------------------------------------

       

      אתן כבר אחרי הלידה? כדאי שתקראו גם על תזונה של ילדים

       

       

       לחצו על התמונה כדי להגיע למאמר (צילום: Shutterstock)
      לחצו על התמונה כדי להגיע למאמר (צילום: Shutterstock)

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד