שתף קטע נבחר

"העבודה הפכה למאורה של סכינאים"

כך אמר אמש חבר הכנסת אלי גולדשמיט, שהודיע על פרישתו מהכנסת בגלל האווירה במפלגת העבודה. רמון הטיל על ברק את האחריות ל"התרסקות". המזכ"ל רענן כהן מסרב להצעה למנות את שמעון פרס ליו"ר זמני ונטל את התפקיד לעצמו "לפי החוקה". וילנאי, פואד, בן עמי ובורג צפויים להתמודד על ירושת ברק

בלשכת ראש הממשלה, אהוד ברק, טענו אמש (ד') כי, בניגוד לפרסומים השונים בתקשורת, אין שינוי בעמדת ברק בנוגע להתפטרותו מהכנסת. על ברק הופעלו לחצים שלא לפרוש מהכנסת, כיוון שאת מקומו במשכן יתפוס מוטי משעני, איש תנועת גשר, שצפוי לתמוך בשרון. אבל הלחצים הללו איבדו ממשמעותם לנוכח הודעת הפרישה של ח"כ אלי גולדשמיט, שהודיע כי הוא פורש מהחיים הפוליטיים. גולדשמיט, יו"ר ועדת הכספים בכנסת, ממקורבי ברק, החליט על כך לאחר התבוסה שנחל ראש הממשלה, אהוד ברק. "מפלגת העבודה הפכה למאורה של סכינאים", הסביר גולדשמיט, ששימש במערכת הבחירות כיושב ראש מטה ההסברה של ברק.
בעבודה כועסים על גולדשמיט, משום שפרישתו סיכלה מהלך מתוכנן לפיו ברק לא יפרוש מהכנסת, כדי שמשעני לא ייכנס לכנסת ויעזור לשרון להרכיב קואליציה. כעת, עם פרישתו של גולדשמיט, ייכנס משעני בכל מיקרה לכנסת. בנוסף ייכנס לכנסת אפי אושעיה ממפלגת העבודה.
"לא קל לי", אמר גולדשמיט בתוכניתו של נסים משעל בערוץ 2, "אני מאוד נרגש. במשך חודשיים הייתי ראש מטה ההסברה עם ברק, מעולם לא ראיתי מצב שאדם שמוביל מפלגה, שמוביל דרך, בשביל האמת שלו - האמת של כולנו, והוא כל כך לבד, ואין יום שמישהו לא שם לו רגל. זה נגמר בליל הבחירות ולפתע, מיד לאחר מכן, כולם מתייצבים בכל רשתות הטלוויזיה ובונים את הדרך שלהם לקחת את השלל. איפה הם היו? נלחמנו על דרך והם לא היו שם. אני לא רוצה להיות אתם. אני החלטתי לפרוש מהחיים הפוליטיים ולהתפטר מהכנסת. אני לא מסוגל להיות עם קבוצה כזו. אני חושב שהמדינה הזו ראויה ליותר, שתהליך השלום ראוי ליותר".
וגולדשמיט הוסיף: "הייתי בא בבוקר לבית מפלגת העבודה החדש ואף אחד מחברי הכנסת לא הגיע. כולם ניסו לצאת ידי חובתם, מפעם לפעם שמעת אותם בראיון רדיו. היינו צריכים חלק גדול מהזמן לעסוק בבעיות מהבית. זה נגמר בליל הבחירות, ולפתע פתאום כל האנשים האלה, שלא היו כל השבועות האלה, בונים את ההתמודדות, את הדרך לקחת את השלל. אני לא רוצה להיות איתם. אני לא מסוגל להיות עם קבוצה כזו".
גודלשמיט סירב לנקוב בשמות האנשים אליהם הוא מתכוון, אך נראה כי הוא מפנה אצבע מאשימה בעיקר לאברום בורג, לחיים רמון, ולשמעון פרס. בורג אמר בתגובה "אני חושב שהוא טועה לחלוטין. אם הוא כיוון אלי, זה בסדר גמור, ביקורת צריכה להיות".
חיים רמון, שהתראיין בתכנית בעקבות גולדשמיט, בחר לתקוף את אהוד ברק והאשים אותו כי "פעל לבד" ללא התייעצות עם ראשי המפלגה ושרי הממשלה, ולכן הוא נושא באחריות ל"התרסקות" בבחירות.
מזכ"ל מפלגת העבודה, רענן כהן, אמר בתגובה כי "גולדשמיט הוא מטובי בניה של מפלגת העבודה, ואני מקווה כי בעתיד הוא ישוב לצוות המוביל של מפלגת העבודה".
ח"כ אילן גילאון (מרצ) אמר כי החלטתו של גולדשמיט היא "אבידה ענקית בשבילי אישית ובשביל הציבוריות בכלל". גילאון קרא לגולדשמיט לשוב למרצ ולהקים תנועה דמוקרטית חדשה. מזכ"ל התק"ם, נתן טל, המגזר אותו מייצג גולדשמיט קרא לחבר הכנסת הפורש לחזור בו מהחלטתו. "לא ייתכן כי נישאר לבד בשעה קשה זו", אמר טל.
גם חבר הכנסת אופיר פינס ביקש מגולדשמיט לחזור בו מהתפטרותו: "גולדשמיט הוא מהטובים ביותר שבבנינו", אמר פינס. "רבים מאיתנו, שהלכו עם ברק, נמצאים היום בסערת רגשות, אך עלינו להתמודד עם הקשיים ולא להרים ידיים".

מועמדים רבים להחליף את ברק

שר הבינוי והשיכון, בנימין בן אליעזר מיהר להודיע אתמול (ד'), כי הוא מעוניין בתפקיד היו"ר הזמני ובהמשך - בתפקיד היו"ר הקבוע.
זמן קצר לאחר מכן הודיע אברהם בורג כי יתמודד "אולם זה עדיין לא הזמן להודיע על כך". בורג כינס אמש את מקורביו לפגישה.
גם השר מתן וילנאי נערך להתמודד על ראשות מפלגת העבודה. אתמול נועד וילנאי עם מקורביו, שאמרו כי, בניגוד לידיעות שהתפרסמו, "אין מדובר במועמדות קש אלא במועמדות רצינית". גם השר שלמה בן עמי צפוי להתמודד.
עדיין לא ברור אם חיים רמון יתמודד. הוא קרא למנות את פרס ליו"ר זמני וציין כי "אם הוא ישקם את המפלגה הוא יוכל להישאר בתפקיד היו"ר".
אחד ממקורביו של השר לפיתוח אזורי אמר כי פרס לא יבקש לעצמו תפקיד במפלגת העבודה, "אולם אם יוצע לו להיות יו"ר זמני או נשיא המפלגה הוא בהחלט צפוי להיענות לכך". פרס קיים אתמול התייעצויות בלשכתו בתל אביב עם פוליטיקאים.
בתוך כך, המזכ"ל רענן כהן לקח לעצמו את תפקיד היו"ר הזמני, לדבריו, מאחר וכך חוקת המפלגה קובעת. הוא מסרב בכל תוקף למינוי פרס כיו"ר זמני של המפלגה. "הודעתי מפורשות שעל פי החוקה המזכ"ל ממלא את התפקידים של יושב הראש", אמר כהן לאחר פגישה קשה שקיים עם פרס בלשכתו של פרס בת"א. למקורביו אמר כהן כי "זו הייתה השיחה הקשה ביותר שלי עם פרס בכל חיי הפוליטים". בפגישה נכחו גם מקורביו של פרס, ניסים זווילי ואורי סביר. תומכי פרס אינם מוכנים לקבל את ההחלטה ללא מאבק והם מנסים לגבש קבוצה שתלחם על מעמדו ותנסה לגרום להבאת אישור מינויו.

לקראת הפריימריס

בתוך כך מתגבשת במפלגת העבודה הסכמה לעריכת הפריימריס לראשות המפלגה בתוך כארבעה חודשים, מקסימום חצי שנה. רמון תומך בכך, בורג איננו מתנגד נחרצות ובן אליעזר מאוד מעוניין בכך. בישיבה של הלשכה היום תאושר ההצעה. לפי הצעתו של כהן יתקיימו הפריימריס על ראשות המפלגה באותו יום של הבחירות לראשות הסניפים.
בישיבת הסיעה והלשכה היום ישתתף גם ראש הממשלה היוצא אהוד ברק שאמור לדבר על תבוסתו בבחירות.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום דייגו מיטלברג
בורג. מתמודד
צילום דייגו מיטלברג
ארכיון ידיעות אחרונות
פורש. גולדשמיט
ארכיון ידיעות אחרונות
שאול גולן
רמון. תקף את ברק
שאול גולן
ארכיון ידיעות אחרונות
בן אליעזר. רוצה להיות יו"ר זמני וקבוע
ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים