השיאניות / תרבות ובידור: מגל ועד גלילה - הישראליות שפרצו את הדרך

70 נשים, 70 שיאים, פרק 1: לכבוד יום האישה הבינ"ל ואירועי ה־70 לישראל, השבועון "לאשה" מצדיע לנשים שהגיעו להישגים הכי מרשימים - מהמסך הגדול ועד יוטיוב

אילו ישראליות הגיעו הכי רחוק בתחומן? לחצו Play לצפייה בסרטון

 

  • לפרויקט 70 שיאניות ישראליות

 

גל גדות : מקום ראשון של כבוד

חלק מהסיבות שהופכות אותה לישראלית הכי מצליחה בהוליווד (מה בהוליווד? בעולם! מה בעולם? ביקום!).  

 

בגללהמחויבות שלה ל־MeToo#: על פי השמועות, גל גדות הציבה אולטימטום למפיקי סרט ההמשך ל"וונדר וומן" והתנתה את השתתפותה בכך שהמפיק ברט ראטנר, שעומדות נגדו האשמות על הטרדה מינית, לא יהיה מעורב בהפקה (ראטנר אכן פוטר, אבל פטי ג'נקינס, הבמאית, מדגישה שההחלטה לא התקבלה תוך התייעצות עם השחקנים). כשקיבלה את הפרס See Her, שניתן לנשים פורצות גבולות מטעם איגוד המפרסמים האמריקאי, אמרה גדות בנאום שלה (בתרגום חופשי): "כאמנים וכיוצרי סרטים, העבודה שלנו לא מתמצה בלבדר. העבודה שלנו היא גם לעורר השראה ולחנך לאהבה ולכבוד. אני רוצה לחלוק את הפרס הזה עם כל הנשים והגברים שעומדים לצדו של הצדק, שמדברים בשביל מי שאין להם קול. המחויבות שלי לכולכם היא שלעולם לא ישתיקו אותי ושתמיד נמשיך לצעוד יחד ולפעול לטובת שוויון".

 

בגלל האג'נדה הפמיניסטית: גל היא חלק, אם לא אחד מהסמלים הבולטים, של רוח התקופה. מה שהתחיל עם דמותה כגיבורת־על נמשך עם אישיותה במציאות, שלא חוששת להציב את עצמה בשורה אחת עם מובילות המהפכה, מותירה מאחור דוגמניות ושחקניות שמתעקשות עדיין לשחק את המשחק הפטריארכי. בין השאר אמרה: "כל מי שהוא לא פמיניסט הוא סקסיסט" (ל"הרפרס בזאר").

 

בגלל "וונדר וומן": הסרט בכיכובה הוא אחד הסרטים המצליחים של 2017, עם הכנסות של יותר מ־800 מיליון דולר.

 

בגלל החן המולד: שמאפשר לה להגיד את הדבר הנכון בטון הנכון, גם כשאין בנמצא תסריט, מה שהופך אותה לאורחת מועדפת בכל תוכנית אירוח.

 

בגלל הפטריוטיות : תודה, גל, מזמן לא היה כל כך כיף להגיד בחו"ל שאנחנו ישראליות, וזה בזכותך. 

 

גל גדות. לא מפסיקה לשבור שיאים (צילום: דודי חסון סגנון: לימור זוהר שביט)
    גל גדות. לא מפסיקה לשבור שיאים(צילום: דודי חסון סגנון: לימור זוהר שביט)

     

     

    מירי מסיקה וקרן פלס: יוצרות השיר הנשי הכי מושמע

    גם אתן, בתקופה מסוימת בחיים, זמזמתן ללא הפסקה את "לשם", הלהיט שכתבה והלחינה קרן פלס וביצעה מירי מסיקה? יש לזה סיבה: על פי נתוני ההשמעות ברדיו שנמדדו על ידי אקו"ם מ־1993 ועד היום, הלהיט הזה שבר שני שיאים: הוא השיר המושמע ביותר בביצוע אישה (מסיקה) וגם השיר המושמע ביותר שאישה הלחינה (פלס). אגב, השיר המושמע ביותר שמילותיו נכתבו על ידי אישה הוא "חלומות" של רחל שפירא (שבוצע במקור על ידי רוחמה רז ואחר כך גם על ידי אייל גולן).

    "לשם" יצא בשנת 2005, במסגרת אלבום הבכורה של מירי מסיקה. "עד היום, כשהשיר הזה מתנגן ברדיו זה נורא מרגש אותי", מספרת מסיקה. "אני אומרת לבנות שלי - זאת אני!".

     

     

    מירי מסיקה וקרן פלס: יוצרות השיר הנשי הכי מושמע (צילום: ענת מוסברג)
      מירי מסיקה וקרן פלס: יוצרות השיר הנשי הכי מושמע(צילום: ענת מוסברג)

       

       

      חוה אלברשטיין: הזמרת שהוציאה הכי הרבה אלבומים

      בגיל 19 הוציאה חוה אלברשטיין (71) את התקליטון הראשון שלה, "צעצועיה של אסנת". מאז היא ידועה כיוצרת הפורייה ביותר מקרב אמני ישראל – זמרת, כותבת, מלחינה ומעבדת, שממשיכה להקליט ולהופיע בקצב מעורר השתאות. לאורך השנים הוציאה אלברשטיין אלבומים לילדים, ביידיש, באנגלית וכמובן למבוגרים. בסך הכל הוציאה עד כה לא פחות מ־70 אלבומים, מתוכם 13 אלבומי אוסף. חוה, נסגור שכשייצא האלבום ה־75 תצטלמי לשער "לאשה"? 

       

      חוה אלברשטיין. עד כה לא פחות מ-70 אלבומים (צילום: טלי שני)
        חוה אלברשטיין. עד כה לא פחות מ-70 אלבומים(צילום: טלי שני)
         

         

         

        עדן בן זקן: הזמרת עם הכי הרבה צפיות ביוטיוב

        בערוץ היוטיוב של עדן (שהושק ב־2015) יש מעל ל־260 מיליון צפיות/ "מלכת השושנים": 31 מיליון צפיות"' ,"לזאת שניצחה": 19 מיליון צפיות, "רציתי": 17 מיליון צפיות.

         

        עדן בן זקן. 260 מיליון צפיות ביו טיוב (צילום: דניאל קמינסקי)
          עדן בן זקן. 260 מיליון צפיות ביו טיוב(צילום: דניאל קמינסקי)
           

           

          שרית חדד: המופע הכי יקר

          מעוניינים להזמין את שרית חדד להופיע בחתונה שלכם, או בכל אירוע פרטי אחר? הופעה שלה באורך שעה, בליווי שישה נגנים ושתי זמרות ליווי, תעלה לכם 70 אלף שקל (לא כולל מע"מ). בהופעות שלה במסגרת אירועי יום העצמאות חדד גובה, כך דווח,

          150 אלף שקל מכל רשות מקומית שבה היא מופיעה, ומרוויחה בממוצע קרוב לחצי מיליון שקל. על כרטיס ל־SARIT, המופע החדש והנוצץ שלה, שבו מופיעים לצדה עשרות רקדנים, אקרובטים ושחקנים לצד תזמורת – ישלמו רוכשי הכרטיסים 420-199 שקל לכרטיס, מחירים ששמורים בדרך כלל להפקות בינלאומיות.

           

          שרית חדד. מחירים ששמורים בדרך כלל להפקות בינלאומיות (צילום: אוהד רומנו)
            שרית חדד. מחירים ששמורים בדרך כלל להפקות בינלאומיות(צילום: אוהד רומנו)
             

             

            נורית הירש: הלחינה הכי הרבה שירים

            "בשנה הבאה", "אבניבי", "פרח הלילך", "זמר שכזה", "ללכת שבי אחרייך", "מקהלה עליזה", "בפרדס ליד השוקת", "אח יא רב יא רב", "תני לי יד", "אתה לי ארץ" – הרשימה הזו היא רק חלקיק מהשירים שהלחינה נורית הירש (75), כלת פרס ישראל. את השנים האחרונות הקדישה הירש לתיעוד מפעל חייה, ולפני חצי שנה עלה האתר הרשמי שלה, nurit-hirsh.com, המכיל מאות שירים שאותם הלחינה ושהפכו לנכסי צאן ברזל. "הלחנתי מעל ל־1,600 שירים", מספרת הירש, "ואת כולם קטלגתי בעשרות קלסרים וקסטות עם שם המחבר, התווים, המילים וגם תאריך ההלחנה".

             

            מתוך השירים שהלחנת, איזה הוא האהוב עלייך ביותר?

            "'לאחד החיילים', בגלל המילים הנפלאות של רחל שפירא: 'רק שבעיניי הוא אינו דומה לאיש, הוא יחיד ומיוחד מאוד'. שיר אחר שאני קשורה אליו מאוד הוא 'עושה שלום במרומיו', שהפך לשיר עם ונפוץ בכל העולם". 

             

            נורית הירש. הלחינה מעל 1600 שירים
              נורית הירש. הלחינה מעל 1600 שירים

               

               

              חנה מרון: השחקנית עם הקריירה הארוכה ביותר על הבמה

              לא רק שיאנית ישראלית, אלא עולמית: בשנת 2011, לאחר 83 שנה על הבמה, חנה מרון הוכרה על ידי ספר השיאים של גינס כ"שחקנית עם קריירת התיאטרון הארוכה ביותר בהיסטוריה". הקריירה שלה נמשכה עוד שלוש שנים אחר כך, עד שנפטרה בגיל 90. מרון, כלת פרס ישראל ושחקנית עטורת פרסים, תארים ובעיקר תפקידים, נולדה בשנת 1923 בברלין והחלה להופיע כבר בגיל ארבע.

               

              חנה מרון. הוכרה על ידי ספר השיאים של גינס כ"שחקנית עם קריירת התיאטרון הארוכה ביותר בהיסטוריה" (צילום: דנה קופל)
                חנה מרון. הוכרה על ידי ספר השיאים של גינס כ"שחקנית עם קריירת התיאטרון הארוכה ביותר בהיסטוריה"(צילום: דנה קופל)
                 

                 

                צרויה שלו: הסופרת שספריה תורגמו להכי הרבה שפות

                "חיי אהבה", הרומן שעמו פרצה צרויה שלו (58) לתודעה, ראה אור בשנת 1997 (אחרי ספר שיריה "מטרה נוחה לצלפים" והרומן "רקדתי עמדתי"). ההצלחה הייתה מיידית: הספר נמכר בארץ בכ־100 אלף עותקים ובגרמניה כבש את טבלאות רבי המכר עם יותר מחצי מיליון עותקים (בהמשך הוא עובד לסרט גרמני־ישראלי, ושלו אף מילאה בו תפקיד קטן). שלו הפכה לסנסציה בינלאומית וספריה תורגמו עד כה לכ־30 שפות, יותר מכל סופרת ישראלית אחרת. בנוסף, שלו היא האישה הראשונה שחדרה לרשימת הסופרים המובילים בישראל, רשימה שנשלטה במשך שנים על ידי גברים בלבד (ובראשם עמוס עוז, דויד גרוסמן, א.ב יהושע ומאיר שלו). בסקר של "ידיעות אחרונות" משנת 2011 היא דורגה רביעית ברשימת הסופרים האהובים בארץ.

                רשימת הפרסים הישראליים והבינלאומיים, שבהם זכתה שלו, כוללת את פרס ראש הממשלה, פרס אקו"ם ו־14 פרסים בינלאומיים ובהם: פרס אמפי הצרפתי, פרס קורין הגרמני, פרס העיתון "די וולט" על כלל יצירתה, פרס פמינה הצרפתי ותואר אבירות של מסדר האמנויות והספרות של ממשלת צרפת.

                 

                צרויה שלו. ספריה תורגמו עד כה לכ-30 שפות (צילום: גל חרמוני)
                  צרויה שלו. ספריה תורגמו עד כה לכ-30 שפות(צילום: גל חרמוני)
                   

                   

                  גלילה רון־פדר־עמית: הסופרת שהוציאה הכי הרבה ספרים + הסופרת המושאלת ביותר בספריות הציבוריות

                  בדיקה שנערכה עבור "לאשה" בספרייה הלאומית בירושלים העלתה כי גלילהרון־פדר־עמית (69) היא ככל הידוע הסופרת הפעילה ביותר בישראל: מאז 1972 היא פרסמה 383 ספרים שונים – לא כולל מהדורות חדשות או הדפסות נוספות.

                  בין הסדרות הבולטות שכתבה: "מנהרת הזמן", "ג'ינג'י", "סיירת המדע", "משימה עולמית", "להתבגר" וכמובן "אל עצמי" וספרי ההמשך שיצאו לו.

                  לפי נתוני הספרייה הלאומית, אמא של קופיקו, תמר בורנשטיין־לזר, פרסמה עד כה 244 ספרים; סמדר שיר הוציאה 260 ספרים; ומנוחה פוקס, הכותבת לקהל החרדי, כתבה 287 ספרים.

                  כרוכים, מסומנים במדבקות המכוונות לקבוצות גיל שונות, ואולי גם מרופטים מרוב דפדוף: ספריה של רון־פדר־עמית, שפונים בעיקר לילדים ולנוער, הם המושאלים ביותר בספריות הציבוריות מאז פתיחתן ועד היום, כך עולה ממדגם שערך משרד התרבות. ספרה הראשון, "ילדי השכונה במחתרת", שראה אור כשהייתה בת 22, עדיין נמצא על המדפים.

                   

                  ברכותינו! אלה שיאים נהדרים.

                  רון־פדר־עמית: "למרות שאיני שואפת לשיאים וגם לא מנסה להתחרות באחרים, אני מודה שהידיעה ריגשה אותי. אני מרגישה מבורכת ומקווה שסיפור האהבה הזה עם הקוראים יימשך. למען האמת, אין לי מושג כמה ספרים כתבתי ואני גם לא רוצה לדעת. לקוראיי אני אומרת ש'אני סופרת ולא סופרת' ושכל ספר הוא אחד ויחיד בזמן שאני כותבת אותו. אני כותבת הרבה, כי הרעיונות מציפים אותי ומבקשים להיכתב. אני לא מבינה מדוע הם נטפלים דווקא אליי, אבל כל עוד זה קורה, כנראה אמשיך לכתוב".

                   

                  גלילה רון-פדר-עמית. פרסמה עד כה 244 ספרים (צילום: אלכס קולומויסקי)
                    גלילה רון-פדר-עמית. פרסמה עד כה 244 ספרים(צילום: אלכס קולומויסקי)

                     

                     

                    • עוד שיאניות ישראליות בגליון "לאשה" החדש והחגיגי, עכשיו בדוכנים

                     

                     

                    הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                    הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                     
                    הצג:
                    אזהרה:
                    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד