שתף קטע נבחר

"שִי דזה דונג": נשיא סין ישלוט ללא הגבלת זמן

2,958 תמכו, שניים התנגדו, שלושה נמנעו וקול אחד נפסל: הפרלמנט בבייג'ינג אישר תיקון בחוקה שמבטל את הגבלת כהונת הנשיא לשתי קדנציות. המשמעות - הנשיא סין ג'ינפינג יכול לכהן לזמן בלתי מוגבל

 

 

נשיא לכל החיים: מפלגת השלטון בסין עשתה היום (יום א') היסטוריה כשאישרה תיקון בחוקה שמבטל את הגבלת כהונת הנשיא לשתי קדנציות של חמש שנים כל אחת. המשמעות היא שהנשיא הנוכחי שי ג'ינפינג יכול לכהן בתפקידו לזמן בלתי מוגבל.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

התיקון שאושר מהווה שינוי של המערכת שהנהיג המנהיג הסיני לשעבר דנג שיאופינג ב-1982 שנועדה למנוע חזרה לדיקטטורה העקובה מדם שאפיינה את שלטונו של מאו דזה דונג במהלך "המהפכה התרבותית" הכאוטית בשנים 1976-1966.

 

חיזוק נוסף למעמדו של הנשיא הסיני. שי ג'ינפינג (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חיזוק נוסף למעמדו של הנשיא הסיני. שי ג'ינפינג(צילום: AFP)
"זה מסמל את הרגרסיה הגדולה ביותר במערכת המשפטית של סין מאז הרפורמה ועידן ההיפתחות של שנות השמונים", אמר ז'אנג ליפאן, פרשן פוליטי עצמאי מבייג'ינג.

 

תיבה אדומה ומוזיקה אינסטרומנטלית

קרוב ל-3,000 חברי המפלגה הקומוניסטית בסין הצביעו בקונגרס הלאומי העממי בבייג'ינג על השינוי המוצע בחוקת המדינה. בין המצביעים היו גם בכירים בהנהגת המפלגה השלטת וחברים בוועדת הפוליטביורו החזקה. במרכז האולם ניצבה תיבה אדומה שאליה הטילו המחוקקים הסינים את פתקי ההצבעה שלהם וברקע התנגנה מוזיקה אינסטרומנטלית. עם סיום ההצבעה התבקשו כל הנוכחים באולם לשוב למקומותיהם וספירת הקולות החלה.

 

זמן קצר לאחר השעה 15:50 (שעון מקומי) הוקראו התוצאות דרך מערכת הכריזה והוקרנו על מסך שהוצב באולם הקונגרס הסיני. 2,958 נציגים הצביעו בעד ביטול הסעיף שמגביל את כהונת הנשיא, שניים התנגדו, שלושה נמנעו וקול אחד נפסל. "התיקון החוקתי אושר", הודיע הכרוז לקהל.

 

חותמת גומי. נציגי הקונגרס הלאומי העממי בבייג'ינג (צילום: AFP) (צילום: AFP)
חותמת גומי. נציגי הקונגרס הלאומי העממי בבייג'ינג(צילום: AFP)

שי בן ה-64 לא הפגין יותר מדי רגשות ונשאר לשבת בכיסאו בזמן שיו"ר הקונגרס היוצא הקריא דו"ח על עבודת הקונגרס.

 

חמש שנות רפורמות ומלחמה בשחיתות

מאז שנבחר לנשיא לפני חמש שנים הוביל שי רפורמות במפלגה הקומוניסטית השלטת, בכלל זה דחיקתם לשוליים של מנהיגים בכירים שבעבר נתפשו ככאלה שאי אפשר לגעת בהם. את הצעדים נקט במסגרת מלחמתו בשחיתות שפשתה בסין. ביטול הגבלת מספר כהונות הנשיא היה צפוי לאור העובדה שהפרלמנט הסיני משמש חותמת גומי ועושה את דבר ראשי המפלגה הקומוניסטית.

 

הפרשן הפוליטי, לי דטונג, העורך לשעבר של העיתון הממלכתי China Youth Daily, כתב ברשת החברתית הסינית שהסרת ההגבלה תזרע זרעים של כאוס: "אם לא תהיה הגבלה על מספר הכהונות של האיש הבכיר ביותר במדינה נחזור למשטר אימפריאליסטי", הוא הזהיר בשיחה עם סוכנות הידיעות AP. "הדור שלי חי בתקופת מאו דזה דונג. העידן הזה נגמר. איך אנחנו יכולים להרשות לעצמנו לחזור אליו?".

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

"היפטרות גורפת מההגבלה היא דבר לא טוב!", כתב בחודש שעבר גולש אחד ברשת החברתית הסינית ווייבו.

 

התיקון שאושר גם הכניס את הפילוסופיה הפוליטית האישית של שי לתוך המבוא לחוקה וכן משפט שמדגיש את מנהיגות המפלגה הקומוניסטית השלטת. "נדיר כיום לראות מדינה עם חוקה שמדגישה את העמדה החוקתית של מפלגה כלשהי", אמר הפרשן ז'אנג.

 

בימים האחרונים פעלה הצנזורה הסינית למחוק כל תגובה שלילית על המהלך שפרסמו גולשים סינים ברשתות החברתיות - ממילים כמו "אני לא מסכים" ועד ל"שי דזה דונג". כמה אישים בולטים בחברה הסינית הביעו בפומבי את מחאתם למהלך למרות הסיכון שייענשו על כך.

 

עם זאת, יש לזכור כי יו"ר המפלגה הקומוניסטית הוא תפקיד בכיר יותר מהנשיא. אולם בשלב כלשהו יכול שי לקבל תפקיד מפלגתי שיאפשר לו גם כן להמשיך לכהן כמה זמן שירצה. כיום שי הוא מזכ"ל המפלגה ולא יושב הראש שלה. שלושת המנהיגים הראשונים של סין המודרנית מאז נוסדה ב-1949 נשאו כולם את התואר "יושב ראש המפלגה", בהם מאו. אחריהם לא שימש התואר הזה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים