שתף קטע נבחר

רמון: ברק ניהל את המדינה בשלטון יחיד

השר חיים רמון אמר את הדברים בדיון אקדמי באוניברסיטת תל אביב. רמון האשים את ברק באובדן תמיכת השמאל, בכך שלא התייעץ ולא שיתף את השרים

מתקפה קשה של השר חיים רמון על ראש הממשלה היוצא, אהוד ברק. רמון אמר את הדברים אמש (ב') בדיון אקדמי של בית הספר למימשל ולמדיניות באוניברסיטת תל-אביב.
רמון קשר את מפלת העבודה בבחירות באישיותו של אהוד ברק. "זו מערכת הבחירות הכי יוצאת דופן שהיתה במדינת ישראל, שכמעט היתה לתנועת מחאה נגד מועמד", אמר רמון.
רמון האשים את ברק באובדן תמיכת השמאל: "בדרך כלל מועמד מהשמאל מתעלם מהשמאל במערכת בחירות, אם הוא רוצה לנצח. אהוד ברק בבחירות 99', לא הוציא את המילה מרצ מהפה. הוא תמיד היה אומר, שהוא הולך להקים ממשלה רחבה ככל שניתן ויוסי שריד היה מצלצל אליו ושואל אותו בזעם למה לא הזכיר את מרצ... בגלל שלאהוד ברק היתה בעיה, את כל מערכת הבחירות הזו הוא בזבז רק על השמאל. אם הוא מנהל מערכת בחירות עם הפנים לשמאל – אין לו שום סיכוי. אם השמאל היה תומך בו ובנוסף גם הערבים שהיו מוסיפים לו שישה-שבעה אחוזים, כבר היינו מגיעים לארבעים-ארבעים וחמישה אחוזים ועדיין מה שחסר לנו זה את האמצע (מצביעי המרכז) ואת האמצע אנחנו איבדנו בגדול".
רמון האשים את ברק בהתעלמות מדעותיהם ומעצותיהם של אנשי לשכתו, ובכללם גם הוא עצמו. "לשכת ראש ממשלה שמתאמצת להשתיק את מתנגדיה, עד שקולם כמעט ואינו נשמע. מאז שאני במפלגה, כבר כעשרים שנה, לא היה מנהיג מפלגה שניהל אותה בשלטון יחיד, שהיו על החלטותיו כל כך הרבה עירעורים בצנעה, בארבע עיניים ובשש עיניים, כל כך מעט עימותים פומביים וויכוחים על הדרך".
רמון נתן לקהל דוגמא מהתחום המדיני להמחשת טענותיו: "אהוד ברק בא והציע הצעות. איפה מצע מפלגת העבודה ואיפה מה שהוא הבטיח? שלא לדבר על קווי היסוד של הממשלה...אהוד הלך (לקמפ דיוויד), עשה מה שעשה, ועד לרגע זה לאף אחד משרי הממשלה ומשרי הקבינט לא נמסר דיווח מה היו ההצעות של אהוד ברק בקמפ דיוויד, בטאבה. שום דבר. אני גם חבר קבינט וגם חבר ממשלה, איש לא קיבל דיווח...וכאן מדובר בחלוקת ירושלים, זה לא דברים פשוטים".
רמון המשיך והביא דוגמא מתחום אחר: "אהוד ברק בא והחליט על מינוי דוד קליין לנגיד בנק ישראל, למרות התנגדות של שר האוצר שלו ושרי העבודה. איש לא תמך ובכל זאת הוא (ברק) כפה את המינוי הזה. לא בהדברות, לא בשיג ושיח. על המינוי של קליין היתה הצבעה. אני רציתי להצביע נגד...אבל אז באו והודיעו לי, שאהוד יוצא ביום רביעי למשא ומתן בעניין הסורי. אם תפיל אותו עכשיו, אמרו לי, הוא יצא ראש ממשלה מוכה למשא ומתן עם הסורים. אז אני צריך הייתי להתלבט בין קליין כנגיד, לבין מעמדו של ברק במשא ומתן עם סוריה. בעיה, בעיה לא פשוטה".
רמון מנקה עצמו מאשמת ה"סכינאות": "אופוזיציה לא היתה לאהוד ברק בתחום המדיני. בתחום הכלכלי-חברתי הצבעתי נגד מדיניותו וכך גם בתחום התנהגותו הפוליטית. אבל לא היו איתי יותר מדי חברים ולכן אמרתי שהסכינאות היתה מאיתנו והלאה. למרות שכולם ראו את הסקרים, והסקרים הראו כל הזמן פער של 20 אחוז, ברור היה שאהוד ברק עומד להפסיד, וגם אז לא קמה איזושהי תנועה שתביא שינוי".
ד"ר מינה צמח, שהשתתפה גם היא בדיון טענה, כי אישיותו של ברק הרחיקה אנשים מהקלפי ומנעה מרבים בציבור שותפות פעילה בהליך הבחירה הדמוקרטית. "אני לא יכולה לקבוע אם פרס היה מנצח את הבחירות, לו התמודד", אמרה צמח, "אבל הניכור היה הרבה יותר קטן ושיעורי ההצבעה היו הרבה יותר גבוהים".
ההתבטאות הקשה ביותר באה דווקא מכיוונו של חבר הכנסת יוסף טומי לפיד, שכינה את ברק "שקרן". "זהו הבנאדם הכי אינטיליגנטי שראיתי, שעשה כל כך הרבה שטויות", אמר לפיד. "העונש היה על כך שהציבור לא רוצה שקרן בתור מנהיג המדינה. כמה פעמים אתה יכול להגיד לציבור החילוני שבחר בך, שאתה עושה סדר יום חילוני וממשיך ללכת עם ש"ס אחרי שהבטחת לבוחרי מרצ, שינוי, והעבודה. בשם השלום חשב ברק שלציבור שלו מותר לו לעשות הכל. הדרך להשגת המטרה היתה פסולה", אמר לפיד.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
חיים רמון. השתיק את המתנגדים
צילום: שאול גולן
אתר הכנסת
טומי לפיד. ברק שקרן
אתר הכנסת
מומלצים