שתף קטע נבחר

חילוקי דעות בין צוותי המו"מ באשר להתקדמות

למרות המסמך המדיני שהושג, נותרו פתוחים עניינים חברתיים - כלכליים, ושותפות הפעולה בין המפלגות בהחלטות ובענייני חקיקה. ברק ושרון צפויים להיפגש היום כדי להכריע ביתר הנושאים השנויים במחלוקת. במועצת יש"ע מביעים דאגה מהסכם האחדות

חילוקי דעות בין צוותי המו"מ של הליכוד והעבודה לגבי מידת ההתקדמות בדיונים על ממשלת אחדות: הצוותים נפגשו בצהריים (יום ג') במלון הילטון בירושלים כדי לדון בסעיפים השנויים במחלוקת, בעקבות השגת הסכם ההבנות הראשוני הלילה.
ראש עיריית ירושלים, אהוד אולמרט, מנציגי הליכוד, אמר כי "הסתיים הדיון בין לגבי קווי היסוד המדיניים. הושג סיכום בין הצדדים ואם לראש הממשלה ברק יהיו הערות לראש הממשלה הנבחר שרון - זה ייעשה ברמה של שניהם בלבד".
למרות זאת בעבודה מתעקשים שהדרך לאחדות עוד רחוקה בשל הצורך להגיע להסכמה גם בנושאים חברתיים וכלכליים: "יש הסכמה אבל המרחק עוד גדול, אנחנו רוצים שותפות אמיתית ואם לא נהיה משוכנעים שיש לנו יכולת להשפיע - לא נכנס לממשלה", אמרה השרה דליה איציק.
הצוותים דנו בנושאים חברתיים כלכליים ובהם חוק טל, חוק הבחירה הישירה, חוקי יסוד, ענייני דת ומדינה, ערביי ישראל, חינוך ונושאים כלכליים שונים. בפגישה, שנמשכה כשעה וחצי, הוחלט על הקמת ארבעה צוותים מצומצמים שידונו נקודתית בנושאים שנשארו במחלוקת.
כך שהחלוקה תהיה זו: הנושא המדיני יידון ישירות בין ברק לשרון. רענן כהן ואורי שני יעמדו בראש הצוות שיבחן את הנושאים הכלכליים-חברתיים. בצוות הפרלמנטרי שידון בענייני תקנון הכנסת והתנהלות פרלמנטרית-קואליציונית יהיו רובי ריבלין ואופיר פינס וצוות נוסף יעסוק בנושא המכניזם - כשהמטרה היא להגיע לשותפות מלאה ואמיתית.
הצוותים יתכנסו אחר הצהריים והם צפויים להמשיך בדיוניהם עד לתוך הלילה. מחר בצהריים יתכנסו שוב צוותי המו"מ של הליכוד והעבודה כדי להשלים את הפרטים שנותרו.
בעניין חלוקת התיקים אמרו המשתתפים בפגישה כי הנושא טרם נידון. רענן כהן אמר כי "כל עוד לא הסתיים הבסיס הרעיוני של לשבת יחד בממשלה שאנחנו מיעוט בה - אין טעם לדון בחלוקת תיקים". חבר צוות הליכוד, אורי שני, אמר כי התרשם ששני הצדדים מבינים את חשיבות השעה ורוצים להגיע לממשלת אחדות במהירות המירבית.
מחוץ לאולם הדיונים פרצה מהומה כאשר שני פעילי כך, איתמר בן גביר וטירן פולק, הגיעו למקום וביקשו להיכנס לתוך אולם הדיונים, כאשר הם מניפים שלטים: "בחרתם שרון - קיבלתם ברק ופרס". קציני הביטחון של המלון התעמתו עם השניים, שבסופו של דבר עוכבו לחקירה.

ההסכם המדיני

את ההסכם שהושג אמש ניסחו השר חיים רמון ומזכיר הממשלה הבא, גדעון סער. עיקריו:
1. הצוותים הסכימו כי ההסדר עם הפלסטינים ייערך בשורת הסכמי ביניים ארוכי טווח, בניגוד למדיניות ברק עד כה, שחתר להסכם קבע עם הפלסטינים.
2. בנוסף, הוסכם כי לא יוקמו התנחלויות חדשות, אך לא יימנע פיתוחן של התנחלויות קיימות. השרה דליה איציק טוענת בהקשר לסעיף זה כי יש לשנותו, מכיוון ש"הסעיף הזה יוביל להתלקחות".
3. כן נקבע כי ההסכמים הבינלאומיים שהושגו בתקופת שלטונו של ברק יכובדו, אך לא הבנות קלינטון וטאבה.
4. החלטות האו"ם 242 ו-338 יעמדו בבסיס כל הסדר מדיני, כולל עם סוריה. ההחלטות הללו כוללות את הנוסחה "שטחים תמורת שלום", כך שלמעשה יש כאן הסכמה בלתי רשמית של שרון לפשרה בגולן במו"מ עתידי עם סוריה. גורם בליכוד הסביר כי "במילא אסד ידרוש את כל הגולן, כך שאין ממש משמעות לוויתור חלקי".
5. הסעיפים בעניין ירושלים, הר הבית, המדינה הפלסטינית וזכות השיבה - טרם סוכמו סופית.
צוות העבודה הביא את הפרטים בפני ברק, וזה אישר את ההסכמות. גם שרון אישר את ההבנות. השניים עשויים להיפגש היום כדי לסכם את סופית את הסעיפים שנותרו במחלוקת.
בני כשריאל, יו"ר מועצת יש"ע, אומר כי הוא מודאג מאוד מקווי היסוד המדיניים המתגבשים בין הליכוד והעבודה. כשריאל אמר כי "ראוי שהממשלה הנבחרת לא תפר את הבטחתה למועצת יש"ע, ולא תעבור על קווים אדומים". לדבריו, מועצת יש"ע סייעה לשרון בבחירות, בגלל הבטחתו להרחיב את היישובים הקיימים. כשריאל הודיע כי הוא פועל לפגישה דחופה בנושא בין מועצת יש"ע לאריאל שרון.
חבר הכנסת אברהם הירשזון, המקורב לנתניהו, כתב הבוקר מכתב לשרון בו הוא תובע לכלול בקווי היסוד של הממשלה הבאה שיקים סעיף ברור, הקובע שירושלים השלמה והמאוחדת היא בירת ישראל. לדבריו, נושא זה היה הנושא המרכזי במערכת הבחירות והוא שנתן לשרון את הרוב המכריע ועל כן "חובה לכלול אותו".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי אף פי
צוותי המו"מ של הליכוד והעבודה
צילום איי אף פי
אתר הכנסת
איציק. המרחק עוד גדול
אתר הכנסת
מומלצים