שתף קטע נבחר

הטעויות שאתם עושים בעיצוב חדר השירותים

דלת שנפתחת לכיוון הלא נכון, אסלה שתלויה גבוה מדי, אריחים שקשה לתחזק ובעיות אוורור ותאורה. אתר "המקצוענים" עם מדריך הסוקר את הטעויות הנפוצות בתכנון ובעיצוב של חדר השירותים

בבתים רבים חדר השירותים צפוף במיוחד, ובקושי ניתן לפתוח את הדלת בנוחות או להשתמש בברז מבלי להשפריץ מים לכל עבר. בחלל קטן שכזה חשוב לתכנן בצורה שתתחשב בנוחות, בקלות התחזוקה ובעלויות תיקונים במקרה של תקלות. ומה לגבי העיצוב? דווקא כאן תוכלו להתפרע, שכן עלות החומרים הכוללת בחדר קטן זה תהיה נמוכה יותר.

 

עוד כתבות בנושא:

סוגי עץ לרהיטים: מה ההבדלים ביניהם?

צביעת דירה: איך מחשבים עלויות צבע

שיפוץ בגבס בבית: אסתטיקה ואקוסטיקה

 

כיוון לא נכון של פתיחת הדלת

"גודל חדר שירותים מינימלי הוא 1.6/1.8 מ"ר", מסבירה שלומית זלדמן, מעצבת פנים. "בחדר שמידותיו קטנות ממידות אלו, יהיה קשה עד בלתי אפשרי לפתוח את הדלת מבלי להיתקל בכיור או לשבת בנוחות על האסלה".

 

"כדאי להתקין את פתיחת הדלת לכיוון הצד האסתטי של החלל, ולא ישירות לכיוון האסלה, במידת האפשר ובהתאם לתנאי השטח", מוסיפים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "אם יש ארון לכיור, עדיף שהדלת תיפתח לכיוון שלו, ואף להפוך אותו לנקודת פוקוס מעניינת בחלל זה. אם אין אפשרות לשנות את עומק החדר, אפשר לשקול החלפת הדלת הרגילה לדלת כיס".

 

"יש לזכור כי במקרה כזה נצטרך לדאוג ליצור פתח של לפחות 70 ס"מ לדלת עצמה ועוד כ-80 ס"מ לפתח הכיס", מוסיפה זלדמן. "וכך, הדלת תיפתח הצידה ולא פנימה, ותאפשר התנהלות נוחה יותר באותו חלל צפוף".

 

    (צילום: פלג אלקלעי, באדיבות שלומית זלדמן, עיצוב פנים)
(צילום: פלג אלקלעי, באדיבות שלומית זלדמן, עיצוב פנים)

אסלה עמוקה מדי בחלל קטן  

אפשרות נוספת שתאפשר להגביר את תחושת המרחב באותו החלל, היא בבחירה באסלה צרה יותר. זלדמן: "העומק של אסלה רגילה ומאסיבית הוא 57-60 ס"מ (לא כולל את מיכל ההדחה). קיימות כיום בשוק אסלות קצרות יותר שעומקן הוא כ-50 ס"מ וכשמדובר בחלל קטן, ההפרש במידה והוא משמעותי".

 

כיור שמקשה על פתיחת הדלת

"אם לא ניתן להתקין דלת כיס ונקודת המים של הכיור קרובה לציר הפתיחה של הדלת, חשוב מאוד לבחור כיור בעומק שיאפשר פתיחה נוחה של הדלת", מוסיפים במוקד השירות. "צריך לזכור שזהו כיור המיועד רק לרחיצת ידיים, ואינו צריך להיות גדול במיוחד. למרות ובגלל שהוא צר, כדאי שהוא יהיה עמוק יחסית (כ-20 מ"מ), וכך המים ישפריצו אל עבר דפנות הכיור ולא אל הקיר. הצורה המומלצת היא אובאלית (או עגולה, בהתאם למידות החלל), או מלבנית, אך בהחלט לא כיור ולא בצורת ריבוע, שלא מתאים לגודל של חלל זה".

 

   (צילום: עמית גושר, באדיבות שלומית זלדמן, עיצוב פנים)
ברז שיוצא מהקיר ולא ממשטח הכיור יחסוך מקום(צילום: עמית גושר, באדיבות שלומית זלדמן, עיצוב פנים)

ברז שיוצא מקדמת משטח הכיור ולא מצידו

נקודה נוספת שיש לשים עליה דגש הוא מיקום ברז הכיור. זלדמן: "חשוב לזכור, שברז שיוצא משטח הכיור, תופס לפחות 10 ס"מ, מה שמחייב את הגדלת עומק ארון הכיור. לכן, מומלץ שנקודת המים תהיה מהקיר עצמו, או מהחלק הצדי של הכיור. אמנם מדובר ב-10 ס"מ, אך זהו הבדל משמעותי, כשמדובר בחדר קטן, ומאפשר חלל פנוי יותר. כמו כן, אם חדר השירותים קטן, מומלץ להימנע מהתקנת ארון כיור. עדיף לתלות את הכיור ישירות מהקיר, ולא להקטין את החלל עם ארון מיותר".

 

מיקום חלון במקום שפוגע בפרטיות

"חלון הוא תמיד דבר מבורך בחדרי השירותים: הוא מכניס אוויר ואור טבעי", אומרת זלדמן. "יחד עם זאת, אנחנו נתקלים בחדרי שירותים בהם מיקום החלון שגוי ביחס לאסלה ופוגם בפרטיות המשתמש. בכל מקרה, ובמידת האפשר ביחס לתנאי השטח, מומלץ לתכנן את החלון מעל האסלה ולא ממולה או מצידה, להגברת השמירה על הפרטיות.

 

"כמו כן, כדאי להשתמש בחלון קיפ עם זכוכית חלבית, שכן זכוכית זו מאפשרת חדירת אור ואוויר, ועדיין שומרת על פרטיות, בהשוואה לזכוכית שקופה. במידה והחלטנו למקם את החלון מעל האסלה, חשוב לדאוג לגובה קו תחתון שלא פוגע במנגנון האסלה הסטנדרטי (1.2 מטר). אם קו החלון התחתון יהיה נמוך יותר, נוכל להשתמש במנגנון טסלה נמוך (85 ס"מ) עם לחצן עליון ולא עם לחצן קדמי".

 

לדבריה, "בבתים פרטיים, בהם השירותים ממוקמים בתוך הבית ולא בסמוך לאחר הקירות החיצוניות, אין אופציה לפתוח פתח לחלון . במקרה כזה, ניתן לאוורר את החלל על ידי חלון קיפ 'סקיילייט' (פתח עליון לכיוון התקרה) עם מנגנון חשמלי. במידה והדבר לא אפשרי, חשוב מאוד לדאוג לתעלת אוורור ומפוח חזק דיו שיוכל לינוק את האוויר החוצה".

 

   (צילום: עודד סמדר, באדיבות הלל אדריכלות ועיצוב פנים)
אסלה תלויה: יותר יקר, אך גם יותר אלגנטי וקל לניקוי(צילום: עודד סמדר, באדיבות הלל אדריכלות ועיצוב פנים)

הטעות: התקנה של אסלה תלויה בגובה הלא נכון

"היתרון הגדול באסלה תלויה עם מיכל הדחה סמוי היא בנראות הוויזואלית הנקייה שהופכת את החלל לאוורירי יותר ובכך, גם גדול יותר", מציינת זלדמן. "היא מרחפת באוויר ומחוברת לתשתיות הביוב דרך הקיר ולא דרך הרצפה. חשוב להקפיד להתקין את האסלה בגובה הנכון - כ-25 ס"מ מהרצפה, מה שמעניק לה גובה ישיבה של כחצי מטר.

 

"בנוסף, חשוב לבדוק את בטיחות האסלה ולוודא שהיא מאושרת על ידי מכון התקנים הישראלי. זאת ועוד, חשוב לוודא שהאסלה מותקנת באופן חזק ויציב המבטיח שהיא לא תיפול, תדלוף או תישבר, ושהיא מפנה מים ופסולת בקלות ובמהירות".

 

על פניו, בשל העובדה שמיכל ההדחה סמוי ולא גלוי, תיקונים, במידת הצורך, מורכבים יותר. "המיכל מותקן בתוך הקיר (במרבית המקרים קיר עיבוי של 20 ס"מ, עשוי גבס) מה שהופך את הגישה אליו לפחות נוחה", היא מסבירה. "תיקון המיכל דורש להגיע אליו דרך פתח לחצני ההדחה לשם תיקון והחלפת רכיבים לא תקינים ולכן נדרש להזמין בעל מקצוע מיומן ומנוסה ובד בבד, עלות התיקון מתייקרת ביחס לתיקון אסלה רגילה. על כן, חשוב לבחור במוצר בטוח ואיכותי שעמיד בפני חומרי ניקוי שונים ולאורך זמן".

 

הטעות: חיפוי של חלק מהקיר מקטין את גודל החלל

"בדירות רבות וכן בבתים פרטיים, עדיין נהוג לחפות את כל קירות חדר השירותים בקרמיקה, בגובה של 1.2 מטר ולעיתים אף יוצר מכך", אומרת זלדמן. "בפועל, החיפויים יוצרים תחושה של חלל קטן ואטום ואין בהם צורך פרקטי. ההמלצה היא לחפות באריחים רק את המישור שמאחורי האסלה כך שיגנו מפני רטיבות וניתן יהיה לנקות את האזור הזה בקלות מבלי לחשוש מרטיבות.

 

"את שאר החלל ניתן לצבוע בצבע או לחפות בשליכט צבעוני או בטיח מינרלי (הגמר הוא כמובן עניין של טעם אישי). בחללים שאינם מאווררים באוורור טבעי, מומלץ לא להשתמש בצבע. שליכט או טיח מינרלי יהיו עדיפים במקרה זה". 

   (צילום: ערן ניב, באדיבות חלמיש)
(צילום: ערן ניב, באדיבות חלמיש)

 

ריצוף בלבן יגרום לכם להשתעבד לניקיון

"מומלץ מאוד להימנע מחיפוי רצפת חדר השירותים ברצפה לבנה חלקה", היא אומרת. "זהו חלל קטן מאוד, לרוב יש בו גם כיור קטן, ובפועל בזמן שטיפת הידיים מים משפריצים לכיוון הרצפה, וגורמים לסימני לכלוך לאחר שדורכים עליהם. רצפה לבנה תחייב תחזוקה אינסופית, ותבליט כתמי בוץ אלו".

 

מה כן מומלץ מבחינת חיפוי לרצפה ולאריחים המחפים קירות? "מכיוון שזהו חלל קטן יחסית, עלויות החומרים יהיו נמוכות יותר מאשר בחלל האמבטיה או בחללים גדולים יותר כמו חלל המטבח והסלון. לכן, בהחלט ניתן להתפרע וחדר השירותים הוא בדיוק המקום להביא לידי ביטוי אמירה עיצובית.

 

"גרניט פורצלן, הוא עדיין אחת הבחירות המומלצות לחדר 'רטוב' כגון זה, הוא קל מאוד לתחזוקה ומגיע במגוון עצום של דוגמאות וגוונים. אם בוחרים באבן טבעית ומקפידים על תחזוקתה עם סילר, היא תוכל גם להחזיק לאורך זמן ובהחלט לשדרג את מראה החלל הזה".

 

טעויות בתאורה: מיקום נורת קבלן בגובה של שני מטר מעל ברז הכיור

"פעמים רבות, בדירות קבלן מתוכננת נקודת תאורה בגובה של כשני מטר מעל ברז הכיור", מסבירה זלדמן. "בפועל, גובה זה מחייב להתקין מראה נמוכה וזה משבש את כל פרופורציית החלל. בחדרי שירותים התאורה האידיאלית היא תאורה שקועה וסמויה שמותירה את החלל נקי. מומלץ ליצור שתי נקודות הארה עיקריות: האחת, מעל הכיור עצמו והשנייה מעל האסלה. במידה וזה לא מתאפשר, מומלץ לעבוד עם נקודת הארה במרכז החלל, במראה נקי ועם נקודת תאורה דקורטיבית מעל לכיור בהתאם לסגנונכם האישי".

 

הטעות: צינור 4 מול שמכער את החלל

"בדירות רבות ניתן לראות מעין בליטה בקיר שמאחורי האסלה", אומרת זלדמן. "מדובר בצינור 4 צול דרכו עוברים המים אחרי ההדחה. הוא יוצר תחושה של חוסר סדר ונראה אקראי בחלל. אפשר לתכנן באיזור הזה נישה דקורטיבית, כך החדר יהפוך מסתמי לחדר עם אמירה עיצובית. ניתן להציב בו עציץ נשפך, נרות ריחניים וכל דבר אחר שיהפוך את החדר למושקע וייחודי".

 

צריכים קבלן שיפוצים? לחצו כאן

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית גושר, באדיבות שלומית זלדמן, עיצוב פנים
צילום: עמית גושר, באדיבות שלומית זלדמן, עיצוב פנים
מומלצים