משפרים ביצועים: צמחי המרפא שיכולים לשפר את תפקוד המוח

אתם הולכים לחדר כושר או 'סתם' עושים הליכות כדי לחזק את הגוף, אז למה שלא תחזקו גם את כלי העבודה הכי חשוב שלכם - המוח?

שרון קוצר

|

18.04.18 | 08:46

העבודה המודרנית מחייבת שימוש מוגבר ביכולותנו הקוגניטיביות (צילום: Shutterstock)
העבודה המודרנית מחייבת שימוש מוגבר ביכולותנו הקוגניטיביות (צילום: Shutterstock)

בשנים האחרונות 'אימון מוח' הפך לטרנד הכולל עשרות מכונים, אתרים ואפליקציות שבאמצעות תרגילי מחשבה וזיכרון שואפים לשפר את יכולתנו הקוגניטיביות. אך אולי לא צריך לחפש רחוק כל כך, ייתכן והתשובה כבר מצויה בטבע. מחקרים קליניים מראים כי צמחי מרפא שונים יכולים לסייע לתפקודים הקוגניטיביים שלנו ולתמוך ביכולתנו המחשבתית.

 

השימוש בצמחים לצרכים אלה נעשה כבר בימי קדם. מגוון תרבויות הכירו בהשפעת הצמחים על יכולות החשיבה, על הקוגניציה ועל התודעה. אך כיום החיים המודרניים מעמידים אותנו בפני צורך משמעותי במציאת פתרונות לשיפור תפקודי המוח והקוגניציה. אוכלוסייה שהולכת ומתבגרת מעלה צורך במחקר עמוק יותר של מחלות ניווניות הקשורות במערכת העצבים והמוח. בד בבד, אופי העבודה מייצר צורך בפתרונות שיביאו לשיפור היכולות השכליות. תופעות אלו אכן העסיקו בשנים האחרונות חוקרים רבים והניבו לא מעט מחקרים שבוחנים את השפעת אותם הצמחים המסורתיים על תפקודי המוח ויכולותיו.

 

מחקרים מצאו כי הצמחים אכן משפיעים על מנגנוני פעולה שונים בגוף: לחלקם רכיבים נוגדי חמצון מסוימים המשפיעים על תהליכים דלקתיים במוח, שככל הנראה מעורבים בהופעתן של מחלות ניווניות כמו אלצהיימר. אחרים מסייעים לשיפור זרימת הדם או תורמים לחיזוק דפנות כלי הדם שמובילים לאספקה תקינה של חמצן ודם למוח. צמחים מסוג זה מסייעים בעיקר לאוכלוסייה מבוגרת שסובלת מחולשה או מניוון במנגנוני הזרמת הדם. צמחים שונים פועלים כסוג של ממריצים של מערכת העצבים. הרכיבים בצמחים הללו מדמים באופן טבעי חומרים כימיים שהגוף מייצר (כמו אדרנלין ודופמין) ומסייעים לשיפור יכולות כמו זיכרון, ריכוז, מהירות מחשבתית, חשיבה מופשטת וריכוז.

 

שורש כורכום טרי וכורכום טחון (צילום: Shutterstock)
    שורש כורכום טרי וכורכום טחון(צילום: Shutterstock)

     

    הכירו כמה מהצמחים שיכולים לסייע לכם לשפר את היכולות שלכם:

    כורכום: החומר הפעיל העיקרי בצמח הכורכום הוא הכורכומין. עד לפני כמה שנים האמינו כי הוא מועיל בעיקר כנוגד דלקות ומטיב עם מערכת העיכול. מחקרים מהשנים האחרונות הראו כי לכורכומין יש גם השפעה מוחית-עצבית. לכורכומין יש יכולת אנטי דלקתית ונוגדת חמצון שיכולה להשפיע על תהליכי ההתנוונות של המוח המזדקן. שילוב הכורכומין עם מאיצי ספיגה כמו פוספוליפידים, מאפשרים ספיגה טובה יותר של הרכיב במערכת העיכול ומשם אל מחזור הדם ואל המוח.

     

    מחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת המדעי American Journal of Geriatric Psychiatry, מצא כי הכורכומין אף עשוי לשפר את הזיכרון ואת מצב הרוח. מחקר קליני נוסף, מצא כי יש לו פוטנציאל משמעותי למניעת מחלות מוחיות ניווניות הקשורות לגיל המבוגר, כגון פרקינסון.

     

    עלי סנטלה וסנטלה מיובשת כתושה (צילום: Shutterstock)
      עלי סנטלה וסנטלה מיובשת כתושה(צילום: Shutterstock)

       

      סנטלה: צמח הסנטלה, הידוע גם כ'גוטה קולה' (Gotu Kola), מגיע מהמסורת ההודית, שם שימש בין היתר לשיפור תהליכי החשיבה. ההודים ניצלו את האלמנטים המרגיעים של הצמח שמסייעים למדיטציה ולחשיבה "גבוהה". מדובר בצמח מרפא שמצד אחד מרגיע אך מצד שני מגביר פעילות מנטלית ומיקוד מחשבתי ולכן מיוחסת לו גם השפעה תומכת בהתמודדות עם הפרעות קשב וריכוז.

       

      עלי צמח הבקופה (צילום: Shutterstock)
        עלי צמח הבקופה(צילום: Shutterstock)

         

        בקופה: גם צמח הבקופה מגיע מהמסורת ההודית אך הוא צומח גם בארץ ישראל. בשנים האחרונות הועמקה ההתעניינות המחקרית בצמח ואף הודגמה השפעה מטיבה ברורה על מבנים במוח ועל תפקודי הזיכרון ויכולת הלמידה והזכירה של מידע חדש. מחקרים גם בדקו את השפעתו על הפרעות קשב וריכוז של ילדים, בעיות קוגניטיביות-ניווניות באוכלוסייה מבוגרת ואף את הפוטנציאל לשיפור יכולות אינטלקטואליות של אנשים עם מנת משכל גבוהה מהממוצע (סטודנטים לרפואה).

         

        המרווה והרוזמרין: למרווה ולרוזמרין יש השפעה ממריצה ומחזקת. הצמחים מסייעים לשיפור זרימת הדם למוח ונוגדי החמצון שבהם, מסייעים למנוע ולטפל בתהליכים דלקתיים. מחקרים מהשנים האחרונות מחזקים את התפיסה המסורתית כי הצמחים האלה מעוררים וביכולתם לשפר יכולות קוגניטיביות.

         

         

        שורש ג'ינסנג שלם וטחון (צילום: Shutterstock)
          שורש ג'ינסנג שלם וטחון(צילום: Shutterstock)

           

          משפחת צמחי הג'יסינג: לכל אחד מהצמחים ממשפחת הג'ינסנג תכונות שונות אך כולם ידועים כבעלי השפעה ממריצה על הפעילות המחשבתית. אצל רובם, ובעיקר אצל הג'ינסנג הקוריאני, ההשפעה היא מהירה וניתן לחוש בה אפילו תוך מספר דקות. הצמח מסייע לנו להיות מרוכזים יותר רגועים יותר וקשובים יותר.

           

          שורש של צמח הויתניה (צילום: Shutterstock)
            שורש של צמח הויתניה(צילום: Shutterstock)

             

            ויתניה משכרת: צמח נוסף שגדל בישראל אך הגיע מהודו ואף מכונה 'הג'ינסנג ההודי'. שורש הוויתיניה המשכרת הוא בעל השפעה מחזקת כללית של מערכות גוף: ובהן מערכת החיסון והמערכת ההורמונלית. בנוסף הוויתניה תומכת במערכת העצבים והיא בעלת השפעה על תפקוד קוגניטיבי. הצמח יכול לסייע במצבים של ירידה בריכוז, בעיות זיכרון וחולשה כללית.

             

            תה ירוק: לקפאין שבתה הירוק יש השפעה מעוררת, ממקדת ומשפרת ריכוז וזיכרון. שלא כמו בקפה, ההשפעה הממריצה שלו מעודנת יותר. נוסף על כך, בתה ירוק יש נוגדי חמצון עוצמתיים ורכיבים נוספים התומכים בפעילות אנטי דלקתית וכן בפעילות מערכת העצבים.

             

            עלים ופירות של גינקו בילובה (צילום: Shutterstock)
              עלים ופירות של גינקו בילובה(צילום: Shutterstock)

               

              ג'ינקו בילובה: אחד הצמחים הראשונים שנחקרו בהקשר של שיפור זרימת הדם, פעילות נוגדת חמצון ושיפור תהליכים קוגנטיביים הוא הג'ינקו בילובה, או ליתר דיוק עלי הג'ינקו. כיום יש לו מוניטין מכובד כצמח מרפא ברחבי העולם. המחקרים הראשונים התמקדו בהשפעתו על אוכלוסיית הגיל השלישי אך היום אנו יודעים כי הוא יכול לסייע לאוכלוסיות מגוונות.

               

              למען הסר ספק מידע זה אינו מהווה המלצה רפואית מוסמכת ואינו מיועד להנחות את הציבור או לשמש לגביו כהמלצה או הוראה או עצה לשימוש או שינוי או הורדה של תרופה כלשהי, ואין בו תחליף לייעוץ רפואי פרטני או אחר. נשים בהיריון, נשים מניקות, ילדים, אנשים החולים במחלות כרוניות והנוטלים תרופות מרשם – יש להיוועץ ברופא לפני השימוש

               

              שרון קוצר הוא הרבליסט קליני ומנהל מחקר ופיתוח ב'ברא צמחים'

               

               
              הצג:
              אזהרה:
              פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד