השופינג החכם שיציל את העולם: כך תשמרו על הסביבה בלי לאבד סטייל

כולם מדברים על קיימות, סחר הוגן והצלת כדור הארץ, אבל אף אחד לא רוצה לוותר על קניות ובגדים יפים בארונות. מה לעשות? 10 דברים קטנים שיכולים לתרום רבות

איתי יעקב

|

29.04.18 | 09:14

נראה כי תעשיית האופנה משתדלת להציע פתרונות ואפשרויות לבוש מתחשבות יותר בסביבה, בחברה ובכדור הארץ ככלל. נודי ג'ינס ברשת סטורי
נראה כי תעשיית האופנה משתדלת להציע פתרונות ואפשרויות לבוש מתחשבות יותר בסביבה, בחברה ובכדור הארץ ככלל. נודי ג'ינס ברשת סטורי
בגדים זולים לרשתות האופנה המהירה עדיין נתפרים בבנגלדש ובמדינות מזרח אסיה בתנאי עבודה טעוני שיפור, אך ניכר כי בחמש השנים החולפות עובר עולם האופנה שינוי מהותי (צילום: AP)
בגדים זולים לרשתות האופנה המהירה עדיין נתפרים בבנגלדש ובמדינות מזרח אסיה בתנאי עבודה טעוני שיפור, אך ניכר כי בחמש השנים החולפות עובר עולם האופנה שינוי מהותי (צילום: AP)
השתדלו לרכוש אופנה כחול-לבן שמיוצרת בישראל. רונן חן (צילום: דודי חסון)
השתדלו לרכוש אופנה כחול-לבן שמיוצרת בישראל. רונן חן (צילום: דודי חסון)
התיק של Kanken עשוי 100 אחוז פוליאסטר ממוחזר מ-11 בקבוקי פלסטיק, עם לוגו הרקום גם הוא בחוטי פוליאסטר (צילום: יאנס מלכיאל)
התיק של Kanken עשוי 100 אחוז פוליאסטר ממוחזר מ-11 בקבוקי פלסטיק, עם לוגו הרקום גם הוא בחוטי פוליאסטר (צילום: יאנס מלכיאל)

חמש שנים חלפו מאז האסון במפעל הטקסטיל רנה פלאזה, בו נהרגו 1,119 פועלי ייצור בבנגלדש, שהיה לאסון הגדול בהיסטוריה במפעלי טקסטיל בעולם. בגדים זולים לרשתות האופנה המהירה עדיין נתפרים בבנגלדש ובמדינות מזרח אסיה בתנאי עבודה טעוני שיפור, אך ניכר כי בחמש השנים החולפות עובר עולם האופנה שינוי מהותי. גם אם יש עוד דרך ארוכה לעשות בתנאי ההעסקה במפעלי ייצור, ולהקטנת המלאים של רשתות האופנה - כפי שלמדנו מעודפי ייצור בשווי 4.3 מיליארד דולר של H&M ורשתות אופנה אחרות - נראה כי תעשיית האופנה משתדלת להציע פתרונות ואפשרויות לבוש מתחשבות יותר בסביבה, בחברה ובכדור הארץ ככלל, גם אם לעתים נדמה כי מדובר בתהליכים שיווקיים שכל מטרתם לעודד אותנו להמשיך לקנות בגדים חדשים שאין לנו צורך בהם.

 

קולקציית קונצ'ס אקסקלוסיב של H&M, העשויה מחומרים ממוחזרים וידידותיים לסביבה (צילום: בן וייזר)
    קולקציית קונצ'ס אקסקלוסיב של H&M, העשויה מחומרים ממוחזרים וידידותיים לסביבה(צילום: בן וייזר)

     

    חודש הקיימות שמצוין בימים אלו בתל אביב ובירושלים בשלל אירועים בנושא איכות הסביבה, שם דגש גם על תעשיית האופנה, עם הרצאות, פעילויות ואירועים שמבקשים להפגיש אתכם הצרכנים עם תחלואיה של התעשייה המזהמת, ובהצגת פתרונות הולמים. שינוי אמיתי מתחיל בסביבה הפרטית של כל אחד ואחד מאיתנו. מה ניתן לעשות? קראו את המדריך הקצר שהכנו, וגלו שכדי לשמור על הסביבה לא צריך להיות היפי מחבק עצים, אלא רק להיות מודעים ולפתוח את העיניים לפני שאתם יוצאים למסע קניות.

     

    1. כבסו נכון

    כדי לצמצם את צריכת החשמל ובזבוז המים, הפעילו את מכונת הכביסה על 30 מעלות, ורק כשהצטברה מספיק כביסה כדי למלא את המכונה. נסו להימנע גם משימוש יתר במייבשי כביסה הזוללים חשמל (וגם הורסים את הבגדים). במדינה שטופת שמש כמו ישראל, אפשר בקלות לייבש את הכביסה בחוץ או לתלות אותה ליד חלון פתוח.

     

    צי'פ מאנדיי בבל & סו. המותג העמיד בחנויותיו בעולם פחים לאיסוף טקסטיל, כאשר הפריטים שנאספים נגרסים והחוטים שנתווים מהם משולבים בייצור הבדים לקולקציות החדשות (גיא נחום לוי)
      צי'פ מאנדיי בבל & סו. המותג העמיד בחנויותיו בעולם פחים לאיסוף טקסטיל, כאשר הפריטים שנאספים נגרסים והחוטים שנתווים מהם משולבים בייצור הבדים לקולקציות החדשות(גיא נחום לוי)

       

      2. סדרו ומיינו את ארון הבגדים

      השתדלו לסדר את ארון הבגדים שלכם עוד פעם אחת נוספת לפחות בעונה, מלבד שלב ההחלפה בין העונות, וסננו החוצה פריטים שלא לבשתם כבר מספר עונות. את הבגדים שהחלטתם למסור, העבירו לתרומה.

       

      3. העבירו הלאה

      נמאס לכן מהשמלה שרכשתן לחתונה של החברה הטובה? יש לכם סטוק של טי שירטס שפג תוקפן? זה הזמן לפתוח את הארון ואת הלב ולהעביר את הבגדים הלאה. תוכלו לארגן מכירות ביתיות במחיר סמלי, או להשתלב בשלל מסיבות של החלפות בגדים שמתקיימות חדשות לבקרים.

       

      4. תקנו את הבגדים הפגומים בארונכם

      הבגד גדול עליכם? הגזרה נראית לכם אנכרוניסטית? חפשו בשכונה חייט או תופרת טובה, והפיחו בפריטים חיים חדשים. לפעמים כל מה שנדרש כדי להפוך בגד לרלוונטי הוא לא יותר מתיקון קטן שיצמצם משמעותית את הצריכה של עוד ועוד בגדים חדשים ומיותרים.

       

      מעצבת ומייצרת בתל אביב. קולקציה של דורין פרנקפורט (צילום: אסף עיני)
        מעצבת ומייצרת בתל אביב. קולקציה של דורין פרנקפורט(צילום: אסף עיני)

         

        5. הקפידו על בדים ירוקים

        בדים מחומרים טבעיים כמו כותנה, גם אם היא אורגנית, אינם בהכרח אקולוגיים יותר מחומרים כמו פוליאסטר ממוחזר. כותנה, משי וויסקוזה הם בדים טבעיים הנעימים יותר למגע על הגוף, אך גידולי הכותנה, לדוגמה, צורכים הדברה וכמויות מים גדולות, ובכך גורמים נזקים לכדור הארץ. האופציות כיום רבות, ואפשר לקרוא עליהן בהרחבה בחיפוש קל בגוגל, למשל, בגדים המופקים מבמבוק שגדל במהירות ולא מצריך כמויות גדולות של הדברה או מים, או שימוש בחומרי פוליאסטר ממוחזרים. בדים אלה גם עמידים לאורך זמן בהשוואה לחומרים כמו כותנה או משי.

         

        בעתיד, כך נראה, אנו צפויים לחידושים רבים בנושא. לאחרונה פתרה החברה הישראלית Algae Apparel של מעצבת האופנה רננה קרבס ואביה ד"ר עודד קרבס, את שתי הבעיות הגדולות של חברות טקסטיל: גידולי כותנה וצביעת טקסטיל מזהמת. החברה מצאה אפשרות לעשות שימוש באצות, אורגניזמים ימיים מתחדשים ומתפרקים, אותם ניתן להמיר לסיבים ביולוגיים ולצבע ידידותי לסביבה. יתרון נוסף בלבישת בגדים העשויים מאצות, הוא שהאריג משחרר לעור נוגדי חמצון, ויטמינים ומרכיבים תזונתיים אחרים. הפרויקט זכה בחודש שעבר בסכום של 150 אלף יורו לפיתוח הרעיון, בתחרות ה-Global Chang Award‬ שמקיימת חברת H&M.

         

        על המחיר הזול יש מי שמשלם ביוקר. מאות אלפי עובדי טקסטיל במדינות כמו מזרח אסיה ובנגלדש, ובפסי הייצור במדינות אפריקאיות כמו אתיופיה ואריתריאה, עובדים בשכר זעום ובשעות עבודה ארוכות ללא תנאים סוציאליים (צילום: AP)
          על המחיר הזול יש מי שמשלם ביוקר. מאות אלפי עובדי טקסטיל במדינות כמו מזרח אסיה ובנגלדש, ובפסי הייצור במדינות אפריקאיות כמו אתיופיה ואריתריאה, עובדים בשכר זעום ובשעות עבודה ארוכות ללא תנאים סוציאליים(צילום: AP)

           

          6. הציצו בתווית הבגד

          הכי פשוט, מפתה וזול להיכנס לרשתות אופנה מהירות כמו זארה או H&M, או להזמין בלחיצת כפתור בגדים מאתרים כמו אסוס או נקסט, אבל על המחיר הזול יש מי שמשלם ביוקר. מאות אלפי עובדי טקסטיל במדינות כמו מזרח אסיה ובנגלדש, ובפסי הייצור במדינות אפריקאיות כמו אתיופיה ואריתריאה, עובדים בשכר זעום ובשעות עבודה ארוכות ללא תנאים סוציאליים. אז נכון, קשה להימנע מרכישה ברשתות אופנה זולות, ולא נטיף לכם לחדול מכך, אבל בפעם הבאה שאתם קונים בגדים או אביזרי אופנה, הציצו בתווית, ראו היכן הם מיוצרים, וחשבו על העובדים שמאחורי הבגד שלכם.

           

          עיצובים של הסטודנטית ליה פתאל מתוך שיתוף פעולה של רנואר והמחלקה לעיצוב אופנה בשנקר, לרגל יום הקיימות הבינלאומי (צילום: אחיקם בן-יוסף)
            עיצובים של הסטודנטית ליה פתאל מתוך שיתוף פעולה של רנואר והמחלקה לעיצוב אופנה בשנקר, לרגל יום הקיימות הבינלאומי(צילום: אחיקם בן-יוסף)

             

            7. הרכיבו לעצמכם סגנון ברור

            האינטרנט מלא במדריכים על הרכבת מלתחה חכמה, ובכתבות על "אתגר 333" המעודד בניית מלתחה המורכבת מ-33 פריטים בלבד. כמו באוכל, גם דיאטת בגדים אינה דבר פשוט בעידן הצרכני בו אנו חיים, אבל אם אתם בני 30 ומעלה, הגיע הזמן שלכם לגבש את האישיות האופנתית שלכם לבנות מלתחה מינימליסטית ופרקטית, ולחדול מהרגל הארון המפוצץ בגדים טרנדיים שנרכשו במסעות קניות בולמוסי. מתקשים? יש לא מעט סטייליסטים מקצועיים שתמורת כמה מאות שקלים יסדרו לכם את הארון וייצאו איתכם ליום קניות מסודר.

             

            מוצר הדגל של מותג התיקים באגו: שקית רב-פעמית מעוצבת, מ-100 אחוז ניילון ריפסטופ עמיד המיועד לסחוב עד 22 קילו (צילום: בן וייזר)
              מוצר הדגל של מותג התיקים באגו: שקית רב-פעמית מעוצבת, מ-100 אחוז ניילון ריפסטופ עמיד המיועד לסחוב עד 22 קילו(צילום: בן וייזר)

               

              8. רכשו אופנה מקומית

              השתדלו לרכוש אופנה כחול-לבן שמיוצרת בישראל. מלבד חיזוק תעשיית האופנה המקומית הנתונה בקשיים, תחזקו מעצבים המייצרים בכמויות קטנות ובמתפרות ישראליות שמקפידות על סחר הוגן. בגדים שנתפרו בישראל גם מייצרים פחות זיהום, מכיוון שהם חוסכים בטיסות, העברות, בזבוז אנרגיה וכו'.

               

              9. אל תחששו מיד שנייה

              חנויות יד שנייה הן מעוז השופינג האקולוגי ביותר, שמאפשר לבלום בצורה קלה את מעגל הקניות של בגדים חדשים. ביקור בחנויות יד שנייה גם יסייע לכם למצוא פריטים מיוחדים יותר, ולהימנע מתאונות אופנתיות של בגדים זהים מרשתות אופנה, כך שיש לכם את כל הסיבות להתחבר למגמה.

               

              כל פריטי הכותנה ומכנסי הג'ינס של המותג צ'יפ מאנדיי, הנמכר בארץ בבל & סו, עשויים מכותנה אורגנית
                כל פריטי הכותנה ומכנסי הג'ינס של המותג צ'יפ מאנדיי, הנמכר בארץ בבל & סו, עשויים מכותנה אורגנית

                 

                10. השתדלו לרכוש מותגי אופנה "ירוקים"

                מותגי אופנה רבים כמו H&M, מנגו, נודי ג'ינס ומליסה מציעים קולקציות מבדים אורגניים, ממוחזרים, או מתחשבים בסביבה בדרכים אחרות. אז אם עברתם על כל הסעיפים, ועדיין הגעתם למסקנה שאין לכם אלא לקנות בגדים חדשים, עדיף שיהיו מחומרים ידידותיים לסביבה, או מזיקים פחות לכדור הארץ.

                 

                ______________________________________________________

                 

                ואיך הוכיחה איזבלה רוסליני כי הקמטים מנצחים את הנעורים?

                ניצחון הקמטים על הנעורים: איך נראית איזבלה רוסליני בקמפיין חדש? לחצו על התמונה כדי לגלות (צילום: Emma McIntyre/GettyimagesIL)
                ניצחון הקמטים על הנעורים: איך נראית איזבלה רוסליני בקמפיין חדש? לחצו על התמונה כדי לגלות (צילום: Emma McIntyre/GettyimagesIL)

                 

                 

                 
                הצג:
                אזהרה:
                פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד