שתף קטע נבחר

צפי יום הנכבה: המונים בגדר ועפיפונים בוערים

בצה"ל נערכים להפגנות גדולות מהרגיל בגבול הרצועה ביום שני, שבו יציינו הפלסטינים את יום האסון שבהקמת מדינת ישראל. ההערכה: ארגוני הטרור ינסו לבצע פיגוע בחסות ההפגנות. רחפנים ינסו ליירט עפיפוני תבערה, התושבים נקראים להמשיך בשגרה

בסוף השבוע הקרוב צפוי להיות שקט יחסית לאורך גבול רצועת עזה, אבל המצב הזה לא משקף כלל את מה שצפוי להתחולל שם החל מיום ב', היום שבו יציינו הפלסטינים את יום הנכבה והשגרירות האמריקנית תיחנך בירושלים.

 

אוגדת עזה ופיקוד הדרום נערכים בכוחות גדולים להפגנות אלימות שצפויות להתפתח לאורך גבול רצועת עזה, מאזור כרם שלום שבדרום רצועת עזה ועד קו החוף באזור נתיב העשרה. בצה"ל מעריכים כי אם עד היום היו חמישה או שישה מוקדי הפגנות, בשבוע הבא עשויים להיות 20 מוקדי הפגנות.

הפגנה צעדת השיבה רצועת עזה (צילום: AFP)
פלסטינים מפגינים ומבעירים אש בגבול עזה בשבוע שעבר(צילום: AFP)

מפגינים פלסטינים (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

צה"ל נערך לאפשרות שפלסטינים רבים מאוד ינסו לפרוץ את הגדר ולהיכנס לשטח ישראל. עוד מעריכים כי ארגוני הטרור בעזה ינסו לבצע פיגוע בחסות ההפגנות. הכוחות שצה"ל ישלח להתמודד איתם יכללו משוריינים, צלפים, טנקים ורחפנים - שתפקידם יהיה ליירט עפיפונים בוערים כמו אלה שהפלסטינים משלחים בשבועות האחרונים לשדות שבצד הישראלי.

 

צה"ל מעריך שהאירועים האלימים יישארו באזור גדר הרצועה ולא יגלשו אל השטחים הפתוחים בצד הישראלי או אל יישובים ישראליים. אתמול נפגש מפקד אוגדת עזה, תת אלוף יהודה פוקס, עם ראשי הרשויות בעוטף עזה לקראת אירועי יום הנכבה ועדכן אותם על ההיערכות הגדולה. עם זאת אין הנחיות מיוחדות לתושבים, והשינוי היחיד שייתכן מבחינתם הוא סגירת כבישים מסוימים בעוטף עזה.

שריפה ליד קיבוץ נחל עוז, גבול רצועת עזה (צילום: AFP)
שריפה שנגרמה מעפיפוני תבערה בגבול רצועת עזה(צילום: AFP)

הפגנה צעדת השיבה רצועת עזה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

במסגרת ההיערכות יוצבו חיילים בתוך יישובים הקרובים לגדר המערכת כדי לנסוך ביטחון בתושבים. גם משטרת ישראל נערכת להציב כוחות גדולים באזור.

 

ראש מועצת אשכול גדי ירקוני, שהשתתף בפגישה עם מפקד אוגדת עזה, אמר: "בצה"ל לא מזהים רצון של הצד השני להיגרר להסלמה ביטחונית, אבל הכוחות ערוכים לכל תרחיש. אנחמו סומכים על הצבא. אין שינוי בהנחיות, אנחנו בשגרה".

 

ראש רשות אחרת שהשתתף בפגישה אמר: "שמחתי לשמוע בפגישה שרוב האירועים צפויים להישאר באזור הגדר ולא לגלוש אל היישובים, כך שנמשיך לשמור על חיי שגרה. אנחנו סומכים על צה"ל ויודעים שהוא יידע לעמוד גם באתגר הזה. נעבור את האירוע הזה בשלום".

 

בשבועות האחרונים הגביר חמאס את רף המתח ברצועת עזה לקראת שיאו של הקמפיין והוא מנסה בכל כוחו לשמר את הגחלת אחרי שההשתתפות הציבורית בהפגנות התמעטה בחודש האחרון. בארגון הבינו כי הם מצליחים להעלות את רצועת עזה שוב לסדר היום התקשורתי והציבורי במדינות ערב ובאירופה ולכן, כך נראה, מעוניינים בחמאס לשמור את הקלפים קרוב לחזה בכל הנוגע להפגנות הצפויות. בחמאס הביעו תקווה כי יותר ממאה אלף בני אדם ייקחו חלק באירוע. אם אכן תתרחש פריצה המונית של הגדר - הדבר עלול להוביל למספר נפגעים גבוה ואף להסלמה צבאית שאיש מהצדדים אינו מעוניין בה.

 

במקביל, מתנהלים מאמצים בינלאומיים למנוע הסלמה. גורם פלסטיני אמר כי בשבועיים האחרונים נכנסו לרצועת עזה השגריר הקטארי מוחמד עמאדי, שאחראי מטעם אמיר קטאר על שיקום רצועת עזה ונמצא בקשר רציף וטוב עם גורמים בישראל - ביניהם מתאם פעולות הממשלה בשטחים לשעבר האלוף יואב (פולי) מרדכי. בנוסף, נכנס באחרונה לרצועת עזה גם שליח האו"ם למזרח התיכון ניקולאי מלאדנוב ונועד שם עם הנהגת חמאס.

 

השבוע נפגש מנהיג חמאס יחיא סינוואר עם צעירים עזתים כדי לעודד השתתפות בהפגנות יום שני ושם חשף את ניסיונות התיווך. סינוואר ניסה לשלהב את הצעירים ואמר "עזה היא נמר שהרעיבו אותו, ניסו להשפילו ולהשמידו במשך 11 שנים. אני פוחד שאמות במיטה ומאחל לעצמי את מות הקדושים בצעדות השיבה".


פורסם לראשונה 10/05/2018 23:44

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מפגינים בגבול עזה
צילום: AFP
מומלצים