שתף קטע נבחר

חגיגות בירושלים, אבל בעזה

השגרירות האמריקאית הועברה השבוע לירושלים בטקס רב רושם, אבל מותם של עשרות פלסטינים גנב את הכותרות. הרב מרווין האייר חזר מירושלים נרגש: “עכשיו יותר ויותר מדינות יבינו שזו עובדה”

"בדיוק לפני שבעים שנה ארצות הברית תחת הנשיא טרומן הפכה להיות האומה הראשונה שהכירה במדינת ישראל”, אמרדונלד טראמפ בברכה מצולמת ששודרה השבוע בטקס פתיחת השגרירות האמריקאית בירושלים, ”היום אנחנו פותחים רשמית את שגרירות ארצות הברית בירושלים. מזל טוב. זה היה צריך לקרות לפני הרבה זמן”.

 

חצי שנה לאחר הכרזתו על פתיחת השגרירות, נערך הטקס החגיגי של פתיחתה הרשמית, ובכך מימש טראמפ את החוק שעבר בארה"ב בשנת 1995, בעת כהונתו של הנשיא קלינטון, חוק שיישומו נדחה שוב ושוב על ידי קלינטון, ג'ורג' בוש הבן וברק אובמה.

 

לכבוד הטקס הגיעה לישראל משלחת אמריקנית בת 250 איש שכללה את בתו של הנשיא איוונקה טראמפ ובעלה ג'ארד קושנר, כמו גם רבנים, כמרים, חלקם מעוררי מחלוקת, חברי קונגרס ובכירי ממשל ובהם הסנטור לינדסי גראהם ושר האוצר סטיב מנוצ'ין, שכונה מנוכין על ידי הנשיא ריבלין הנרגש, השליח למזרח התיכון ג'ייסון גרינבלט וסגן מזכיר המדינה ג'ון סאליבן.

 

אחד האורחים המוזמנים שהגיעו היישר מלוס אנג'לס היה הרב מרווין האייר, מייסד מכון שמעון ויזנטל ומי שידוע כרב שנשא תפילה עוד בטקס ההשבעה של טראמפ.

 

בראיון ל'ידיעות אמריקה' רגע אחרי, הוא מתאר את התחושות: "האירוע היה מדהים. זה אירוע של פעם בחיים. העובדה שארה"ב, האומה החשובה בפלנטה, הכירה בירושלים כבירת ישראל זה ביג דיל", אומר האייר. "אני גאה כאמריקאי, אחרי שהרבה נשיאים הבטיחו, שהנשיא טראמפ הגשים את ההבטחה”.

 

כמי שעוסק באנטישמיות וביחס של העולם ליהודים, הרב האייר מזכיר כמה קשה היה להגיע לרגע הזה. "כל כך הרבה שנים הפוליטיקה מהצד של העולם הערבי מנעה את ההכרה הזו וכשנפט היה יקר כל כך, קשה היה לעמוד מולם עם עבודות בשטח. אבל האמת היא שהעובדות האלו היו צריכות להיות ברורות מזמן. לו היו נאמנים להצהרת בלפור, לא היתה ישראל מתמודדת עם המחלוקת הקשה מולה היא נאלצת להילחם היום. בעוד כל מדינה זוכה להחליט איזו עיר בשטחה תהיה בירתה, רק עבוד ישראל ההחלטה היא שונה. לנו יש מסמך המתעד מכתב ששיגר האפיפיור בשנת 1943, במקום כנראה להקדיש את זמנו לגנות או להתנגד לשלטון הנאצי, ובו הוא מכריז כי אסור בשום אופן להיתיר ליהודים להקים בירושלים מדינה כי אלו איזורים עליהם לנוצרים יש בעלות. אף אחד גם לא זוכר שהיחידים שהודרו שנים ארוכות מתפילה במקומות הקדושים היו יהודים, בעוד מדינת ישראל מאפשרת לכל אחד באשר והוא ובהתאם לאמונותו להגיע לאיזור. הנשיא טראמפ אמר בדיוק את הדבר הנכון- מספיק זה מספיק”.

 

- ()
“ארה”ב היתה מגיבה אותו דבר”. האייר צילום: Bart Bartholomew/Simon Wiesenthal Center

 

בטקס נאמו בין השאר ג'ארד קושנר, יועצו וחתנו של טראמפ, השגריר פרידמן וגם ראש ממשלת ישראל. "בירושלים המלך דוד ייסד את הבירה לפני 3,000 שנה", קרא נתניהו. "המלך שלמה בנה את המקדש שעמד מאות ארוכות. יהודים שחזרו מהגלות בנו את המקדש מחדש. המכבים הקדישו את המקדש מחדש והחזירו ריבונות בארץ הזאת. מכאן בירושלים, 2000 שנה לאחר מכן, חיילי ישראל אמרו שלוש מילים אלמותיות: 'הר הבית בידינו'. מילים שהרימו את רוחה של האומה. אנחנו בירושלים ואנחנו כאן כדי להישאר."

 

נתניהו הוסיף כי "זה יום גדול לישראל, יום גדול לאמריקה, יום גדול לשותפות המדהימה שלנו. אבל אני מאמין שזה גם יום גדול לשלום. האמת והשלום הם מחוברים. שלום שבנוי על שקרים יתמוטט על סלעים של מציאות מזרח תיכונית. אפשר לבנות שלום רק על אמת. אמת שלום וצדק, זה מה שיש לנו ואנו מאמינים בו. הלוואי שפתיחת השגרירות תבסס שלום ארוך טווח בין ישראל לשכנותיה". ראש הממשלה סיים בברכה: "שהחיינו וקיימנו והגיענו ליום הזה".

בטקס החגיגי איש כמעט לא הזכיר ולו במילה את הסערה שמתחוללת ממש בקרבת מקום. מחוץ לאזור הטקס הפגינו כמה מאות תושבי מזרח ירושלים נגד פתיחת השגרירות וברצועת עזה, מהומות קשות עם תוצאות כואבות כאשר למעלה מ-60 בני אדם נהרגו מאש צה"ל. 2,771 בני אדם נפצעו בהפגנות, יותר מ-1,359 מהם מאש חיה. 54 מהם במצב אנוש ויותר מ-70 במצב קשה.

 

- ()

- ()

 

כפי שידוע היה עוד בטרם הונפו דגלי ארה"ב בקונסוליה, עשרות אלפים התכוונו להגיע לגדר הרצועה. כ-40 אלף פלסטינים הפגינו באזור במה שהפך ליום הקטלני ביותר מאז מבצע "צוק איתן".

 

הרשות הפלסטינית הכריזה על שלושה ימי אבל ושביתה כללית ובשעות אחה"צ הורו בחמאס למפגינם לפנות את האיזור. "בזמן שהמצב בעזה קשה כל כך", קרא אחד הכתבים ששידר מגבול הרצועה, "מרגישים התושבים כאן שלא נותרה להם ברירה והם צועדים לעבר הגבול שמפריד אותם מהמקום שממנו 750 אלף מתוכם הוצאו בכוח, נקרעו מבתיהם”.

 

קולות דומים נשמעו ברוב ערוצי התקשורת והמדיה. בהאפינגטון פוסט כינו את יום העברת השגרירות וההפגנות בעזה, "טבח יום השגרירות", הוול סטריט ג'ורנל פתח בכותרת "כאוס בפתיחת שגרירות ארה"ב והניו יורק טיימס הצהיר: "ישראל הרגה עשרות בעזה"והוסיף: "שגרירות ארה"ב נפתחת בירושלים, אבל השלום רחוק מתמיד".

 

הר האייר מתקומם על הסיקור: "אני כואב את המוות הזה, ברור. אבל אני מדבר כאזרח אמריקאי ואין לי ספק שאם מחר למשל הקובנים יחליטו לשים 25 אלף איש בגבול, וילדים בשורה הראשונה, כי לא רוצים לגור בקובה ומעדיפים לגור בדטרויט, ארה"ב תתמודד עם אותה בעיה. מה היא תעשה? אם היא תזהיר והם עדיין יגיעו וירצו לחצות את הגבול, אני מבטיח לך שארה"ב פיזית תזרוק אותם מכאן אם דיבורים לא יעבדו. כל מדינה צריכה לשמור על הגבולות שלה. כך גם תנהג כל מדינה אחרת, גם אלו שהשבוע הביעו ביקורת קשה על ישראל. ואני חוזר ואומר", הוא מזכיר,"העולם הערבי יכול היה לעשות כל כך הרבה בשביל הפלסטינים ומצבם יכול היה להיות שונה בתכלית. אבל כל מה שהם חשבו זה רק לצמצם ולחסל את מדינת ישראל. השאלה האמיתית היא איך העולם שותק כשארגון טרור השתלט על תושבי עזה”.

 

ובכל זאת, האייר עדיין נרגש מהמעמד וחותם בנימה אופטימית: "אני חושב שעכשיו יותר ויותר מדינות יבינו שזו עובדה. אני לא רואה איך מדינות אחרות יכולות לשבת מנגד. בסופו של דבר ההכרה שלהם תוביל אולי, גם לשלום”.

 

לכותבי הטורים שלנו יש הרבה מה להגיד על האירועים האחרונים:

לטור של שחר עזאני- דברים שרואים מכאן

לטור של אופיר דיין-מבחן אמריקאי

לטור של סא"ל. במיל אלון אביתר-ענייני המזרח התיכון

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיא ריבלין בטקס חנוכת השגרירות
מומלצים