שתף קטע נבחר

מחקר חדש: כך ניתן להפחית תופעות לוואי במטופלי סרטן ריאה

מחקר שטח חדש שהוצג בכנס הסרטן העולמי בשיקגו הראה שגם מתן מינון קטן יותר ב-25% של התרופה ג'יוטריף, המיועדת לחולי סרטן ריאה עם גידולים מסוג תאים שאינם קטנים, הצליחה להאריך את חייהם באותה מידה כמו המינון הגבוה יותר, שהיה מקובל עד כה. המשמעות - פחות תופעות לוואי

לא תמיד תרופות שהראו תוצאות מבטיחות במחקרים קליניים, מצליחות לשמור על תוצאות דומות בטיפול בחולים "אמיתיים", כאלו שמשתמשים בתרופות שלא במסגרת המחקר הראשוני. הסיבות לכך נעוצות בעובדה שבמקרים לא מעטים חוקרים בוחרים חולים מסוימים למחקר ומשמיטים אחרים כדי להבטיח תוצאות טובות יותר בסוף המחקר. זו הסיבה שמפעם לפעם מתפרסמים מחקרי שטח, המכונים באגלית Real World Studies. מחקרים אלו בוחנים מחדש את תוצאות המחקרים הקליניים על-פי התוצאות בשטח של חולים רבים בדרך-כלל במספר רב של מרכזים רפואיים.

 

מחקר שטח כזה הוצג בשבוע שעבר בכנס הסרטן העולמי בשיקגו (ASCO) של איגוד האונקולוגים האמריקני. המחקר, שנערך ב-29 מרכזים רפואיים בעולם ב-13 מדינות שונות, בדק את יעילותה של התרופה ג'יוטריף מדור שני של מעכבי האנזים תירוזין קינאז (Tyrosine Kinase) לחולי סרטן ריאה.

סרטן ריאה. גם בשטח, ב"עולם האמיתי", הוכיחה עצמה התרופה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
סרטן ריאה. גם בשטח, ב"עולם האמיתי", הוכיחה עצמה התרופה(צילום: shutterstock)
 

תרופה זו, שמיוצרת על-ידי חברת BI מיועדת לטיפול בקבוצת חולי סרטן ריאה עם גידולים מסוג תאים שאינם קטנים (NSCLC), אשר הגידול שלהם נושא מוטציה בקולטן EGFR המפעילה באופן חריג גורמי גדילה (oncogenic driver).

 

תוצאות טובות יותר למחקר בשטח

המחקר החדש העלה כי ג'יוטריף מאפשרת לחולים אלה, הנחשבים לחולים קשים, לחיות מעל לשנה וחצי (21 חודשים) לצד המחלה ללא התקדמותה, אף יותר ממה שהציגו המחקרים הקליניים הקודמים.

 

"מחקר זה מצטרף לשורת מחקרים קליניים שנעשו על התרופה ג'יוטריף, שהוכיחו את יעילותה המרשימה", מסביר ד"ר עבד אגבאריה, מנהל המכון האונקולוגי באסותא חיפה ובמרכז הרפואי בני ציון, "תוצאות המחקר העולמי הגדול הזה כמעט זהות לניסיון שלנו עם התרופה בארץ, באמצעותה אנו מטפלים בהצלחה כבר ארבע שנים בחולי סרטן ריאה".

 

אולם ממצא נוסף עלה במחקר, שמשמעותו גדולה לחולים במחלה. במחקר נבדקה האפשרות להפחתת המינון לטובת הפחתה של תדירות ועוצמות תופעות הלוואי. נמצא כי הפחתה של 25% במינון התרופה בחולים שלא יכלו לסבול את תופעות הלוואי לא פגעה ביעילות התרופה והחולים המשיכו לחיות ללא התקדמות המחלה, כמו במינון המקובל 40 מ"ג.

 

"תוצאות מחקר זה נותנים לנו, הרופאים המטפלים, תחושת ביטחון כי הפחתת המינון לחולים שסובלים מתופעות הלוואי של התרופה, לא תפגע ביעילותה, מוסיף ד"ר אגבאריה, "כך נצליח למרות המגבלות לדחות את התקדמות המחלה ב-21 חודשים ולהישאר רגועים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גם מינון נמוך יותר ברבע לא הפחית בתועלת הטיפול
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים