עם המון בצל וים זיכרונות: העוף של אימא רות, הכרוב של הדה בר אבא

ביקור בבית ילדותה הזכיר לאסנת לסטר את ריחות הבישולים שאפפו את השכונה – ובעיקר את החיבה לבצל שהיו לאמה ולשכנה, אמו של שלמה בר אבא

אסנת לסטרפורסם: 20.06.18 22:05
כרוב מבושל עם בצל מטוגן (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
כרוב מבושל עם בצל מטוגן (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

לא מזמן ביקרתי בבית ילדותי שברמת אפרים בנתניה. כשיצאתי מהמכונית עמדתי לשנייה ונדמה היה לי שאני שומעת את ילדות השכונה קופצות בחבל על הכביש הצר. מרחוק הדהדו פרסות הסוס של בידר השכן, שצעק "הויסה!" - והצעדים נדמו. הקשבתי לקולות הרחוב בשעת הערב ופתאום נדמה היה לי שאימא קוראת לי להיכנס הביתה.

 

אני זוכרת את הדה בר אבא, אמו של שלמה בר אבא, קורצת עוגיות על השולחן במטבח ביתה. ממש ממול היתה מכינה אמי את ארוחת הערב. ככה זה היה תמיד, מרפסת מול מרפסת, והריחות מתערבבים.

 

מרים בר אבא, בתה של הדה, חיכתה לי. יחד טיילנו בשתי החצרות המחוברות שבהן גדלנו. נזכרנו היכן היו עץ הגויאבות, עץ השזיפים, התרנגולות ולול תרנגולי ההודו. שיחי הפיטנגו והקקטוסים עדיין היו שם, יחד עם המון זיכרונות.

 

ואז נזכרנו בטעמים. מרים בתבשיל הכרוב של אימא הדה ואני בתבשיל העוף של אימא רות. שניהם עם הרבה בצל מטוגן וטעם של פעם.

 

מטבח מול מטבח, מרפסת מול מרפסת. בית הוריה של אסנת (משמאל) ולצדו בית משפחת בר אבא (צילום: אסנת לסטר)
    מטבח מול מטבח, מרפסת מול מרפסת. בית הוריה של אסנת (משמאל) ולצדו בית משפחת בר אבא(צילום: אסנת לסטר)

     

    כרוב מבושל עם בצל מטוגן

    תבשיל שאת הכנתו למדה מרים בר אבא מאמה, הדה. בגלל טעמו המיוחד והזיכרונות שכרוכים בו, היא מכינה אותו לעתים קרובות.

     

    מרכיבים

    6 מנות

     

    • 1/2 כוס שמן זית
    • 2 בצלים קצוצים
    • 1/2 כרוב גדול או 1 כרוב קטן, חתוך לרצועות
    • 1 כף קמח
    • 1 כף שמן
    • 1 כף מים
    • 1/2 עד 3/4 כוס חומץ
    • 1 כפית מלח
    • 1 כף מלאה סוכר

     

    אופן ההכנה
    1. מחממים את השמן בסיר בינוני ומטגנים את הבצל עד שהוא מזהיב היטב. מעבירים לאש קטנה, מוסיפים את הכרוב החתוך ומטגנים 20-15 דקות, תוך ערבוב וגירוד תחתית הסיר בכף עץ. נפח הכרוב יצטמצם מאוד והתבשיל ישחים.
    2. שמים בקערית את הקמח, השמן והמים ומערבבים לרביכה (אם יש צורך, מוסיפים עוד כפית או כף מים).
    3. מוסיפים את הרביכה לתבשיל הכרוב, מערבבים ומבשלים על אש קטנה 5-3 דקות נוספות, עד שהתבשיל מסמיך.
    4. מוסיפים לסיר את החומץ ומערבבים. מוסיפים את המלח והסוכר ומערבבים שוב. מסירים מהכיריים.

     

    תבשיל עוף עם בצל (צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)
      תבשיל עוף עם בצל(צילום, סגנון והכנה: אסנת לסטר)

       

      תבשיל עוף עם בצל של אמי, רות ראונר

      אני זוכרת את אימא אומרת לי יום אחד בהתלהבות שחברה לימדה אותה איך מכינים את העוף הכי קל והכי טעים: פשוט קוצצים המון בצל ומטגנים יחד עם נתחי העוף. אימא ניגשה מיד להכנה וכשהצצתי בסיר ראיתי כמות עצומה של בצל. בהתחלה לא האמנתי שגם העוף ייכנס לאותו סיר אבל לא עבר זמן רב ואימא הכריזה: "זהו, עכשיו אני מוסיפה לסיר את העוף" – וכך היה.

       

      מרכיבים

      6-4 מנות

       

      • 1 ק"ג בצל, קצוץ
      • 1/2 כוס שמן זית
      • 8-6 נתחי עוף (שוקיים או ירכיים)
      • 1 כפית מלח
      • 1 כפית פלפל שחור גרוס
      • תוספת שלי (לא חובה): 1 כפית פפריקה

       

      אופן ההכנה
      1. מחממים את השמן על אש בינונית בסיר רחב ומטגנים את הבצל, תוך ערבוב, עד שהוא מראה סימנים ראשונים של הזהבה.
      2. מוסיפים לסיר את נתחי העוף ו"קוברים" אותם בבצל. מכסים את הסיר, מעבירים לאש נמוכה ומבשלים שעה וחצי עד שעתיים, עד שהעוף רך ושחום. מדי פעם מרימים את הסיר ומנענעים אותו קלות לצדדים, כדי שנתחי העוף לא יידבקו לתחתית. פעם ב-30-20 דקות פותחים את הסיר ובזהירות רבה הופכים את נתחי העוף.
      3. מפזרים את התבלינים על התבשיל ומנענעים את הסיר לצדדים כדי שיתערבבו. מבשלים 5 דקות נוספות.

       

      • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

      וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

      בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

      כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

      עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

      (צילום: אסף אמברם)