שתף קטע נבחר

לפני ההידרדרות

המשאית דוהרת בירידות סדום, מהעיקול הראשון לשני ומהשני לזה שאחריו. הבלמים עייפים והתנע לעיתים מנצח. שם למטה, קשה כבר לעצור. באמצע, אפשר. לפעמים.

 

פרופ' ניר פלד (צילום: יח
פרופ' ניר פלד(צילום: יח"צ)

 

מוקדם זה שם המשחק. לפני שהיא תופסת תאוצה. לפני הירידה הקשה במשקל ואיבוד משאבי הגוף. כימותרפיה כבולמת ואימונותרפיה כבונת יכולת עומק. מחקר אחר מחקר תומכים ומראים השנה כי שילוב השניים כבר בהתחלה - זו הדרך לבלימה. כמו בירידה לסדום, העצמת הטיפול כבר בהתחלה מרסנת את ההחמרה ולעיתים אף מביאה לעצירה מוחלטת. השילוב בין הכימותרפיה לאימונותרפיה הביא להפחתת התמותה בכמחצית כפי שעולה משני מחקרים גדולים שפורסמו בשנה האחרונה, ואנו תקווה כי שילוב זה יונגש לכלל החולים בסל התרופות הקרוב.

 

מעיסוק שטוח הפך תחום סרטן הריאה לחזית הרפואה המותאמת אישית. כלי אבחון מתקדמים מנתבים את הבחירות בין חסימה ביולוגית סלקטיבית לבין שילובים כימו-אימוניים או אף דאבל אימוניים במצבים ייחודיים, שבעבר טופלו על ידי כימותרפיה בלבד. "מלכת הכיתה" השנה היא הביופסיה הנוזלית. פלא המאפשר ניתוח גנטי של רקמת הגידול באמצעות בדיקת דם "פשוטה". זו האחרונה מאפשרת הגעה לאבחון מדוייק תוך ימים ספורים והתאמת טיפול מיטבית. הביופסיה הנוזלית מצטיינת במיוחד בתכנון מסלול מחודש בזמן הופעת העמידות לטיפולים ביולוגיים, והצורך בהתאמת טיפול חוזרת. בדיקות אלו זמינות היום במרבית המרכזים הרפואיים בארץ.

 

שירותי הבריאות בישראל השכילו להכיל את מרבית החידושים בתחום סרטן הריאה, בשדה האבחון כמו גם בשדה הטיפול. הארכת החיים וגילוי פוטנציאל הריפוי גם במחלה גרורתית הן חדשה של ממש.

 

פרופ' פלד הוא יו"ר תחום סרטן הריאה באיגוד רופאי הריאות האירופאי

 

הכתבה פורסמה במוסף Yhealth ב"ידיעות אחרונות", בשיתוף מרכז לגאסי הריטג' לאונקולוגיה ומכון ד"ר לארי נורטון, סורוקה - מרכז רפואי אוניברסיטאי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים