לא רק בגיל ההתבגרות: מדוע מופיע אקנה בגיל מבוגר וכיצד מטפלים בבעיה

מה קורה כשפצעוני האקנה מופיעים אצלנו בגיל מבוגר? במשך שנים עולמות הרפואה והקוסמטיקה מנסים למצוא פתרון לבעיה וכיום ישנן מספר אפשרויות לטיפול

מיטל ר. פישמן - בשיתוף חוה זינגבוים

|

26.09.18 | 15:06

   (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מי לא מכירה את האקנה – הפצעונים הלבנים והשחורים שמכסים את הפנים שלנו בגיל ההתבגרות, אבל צצים גם בחיינו הבוגרים. במשך שנים עולמות הרפואה והקוסמטיקה מנסים למצוא פתרון לבעיה אבל לא מצליחים לחסל אותה אחת ולתמיד. מה בכל זאת אפשר לעשות?

 (צילום: Shutterstock)
    (צילום: Shutterstock)

    אין אישה שלא חוותה את הסיטואציה הזו לפחות פעם אחת בחייה: את לפני אירוע חשוב, פגישה עסקית, ראיון עבודה, מסיבה או דייט ולפתע מופיע פצע על הפנים. לפעמים יותר מאחד. האקנה היא זיכרון עגום שנשים נושאות איתן מגיל ההתבגרות והיא מופיעה גם במהלך החיים הבוגרים, בדרך כלל בתקופות של שינויים הורמונאליים, כמו המחזור החודשי, טיפולי פוריות או נטילת גלולות למניעת היריון.

     

    מהי אקנה ומה הסיבות להיווצרותה?

    במילון הדרמטולוגי מוגדרת האקנה בתור "הפרעה כרונית של בלוטות הזיעה, זקיקי השערה ובלוטת החלב". פצעי האקנה מופיעים בדרך כלל על הפנים, המצח, החזה, הגב והכתפיים, הם נגרמים משינויים הורמונליים ומתבטאים בעלייה ברמת הטסטוסטרון בגוף. שינויים אלו משפיעים על עובי העור, על רמת השומניות ועל השיעור בפנים ובגוף.

     

    ישנן סיבות נוספות להיווצרותה של האקנה, תזונה, למשל. מחקר שבחן כיצד משפיעה צריכת סוכרים (פחמימות פשוטות) על הגוף מצא כי הם מעוררים התפרצויות של פצעי אקנה בקרב בעלי נטייה גנטית לכך.

     

    האקנה עלולה להופיע גם בגלל היגיינה לקויה, זיעה מוגברת, מתח המשפיע על המאזן ההורמונלי בגוף ואף בשל שימוש במוצרי קוסמטיקה המכילים חומרים שומניים (כמו, למשל, פטרלוטום, לנולין, דיאמתיקונים-סיליקונים לשיער ותכשירי איפור כמו מייק אפ ופודרה).

     

    פצעי האקנה, אם כן, הם סימפטומים לבעיה שנמצאת בעומק העור. מדובר בהפרעה גנטית שלא תיעלם בעצמה במהירות ולכן היא דורשת טיפול קבוע לאורך זמן.

     (צילום: Shutterstock)
      (צילום: Shutterstock)
        

      אז איך נפטרים מהאקנה?

      ישנן מספר גישות רפואיות לטיפול באקנה, אך עד היום לא נמצא דרך להתמודד עם הופעה חוזרת ונשנית של הפצעים. במצב כזה הפצעונים מתפרצים בכל פעם מחדש וגורמים בין היתר לצלקות בעור.

       

      הרפואה נוהגת לטפל באקנה בשתי דרכים עיקריות: אנטיביוטיקה או רואקוטן. האנטיביוטיקה מחסלת את חיידק האקנה (p.acne) והיא ניתנת בדרך כלל בצורת כדור אנטיביוטי ממשפחת הטטרצקלינים או במריחה מקומית של ג'ל או קרם. 

       

      הרואקוטן (נגזרת של ויטמין A) מקטין את גודל בלוטות החלב ובמשך שנים הוא נחשב לתרופה היעילה והעוצמתית ביותר נגד אקנה. 

       

      פתרון נוסף הוא טיפול משחתי רפואי ברטין A, אשר מעודד צמיחת תאים ומפחית דלקות ונפיחות. הרטין A מטפל באקנה בינוני עד חמור.


       (צילום: Shutterstock)
        (צילום: Shutterstock)
         

        גם עולם הקוסמטיקה מצא במהלך השנים פתרונות לאקנה. בעבר היה נהוג לחשוב שייבוש השכבה החיצונית של העור יפתור את בעיית האקנה ולשוק יצאו מסכות מייבשות, מי-פנים מבוססי אלכוהול ותרחיפי יבוש.

         

        התפיסה המוטעית סברה שאקנה נגרמת מעודף שומניות בעור ולכן הפתרון הוא ייבושו. אמנם תכשירים מבוססי אלכוהול הם אנטי-בקטריאליים ויכולים להסיר שומנים מהעור, אבל הם מייבשים אותו וכיום הם אינם מומלצים על ידי רופאי עור.

         

        כיום אנחנו יודעים שהאקנה הוא חיידק אנארובי וייבוש העור גורם לו לפרוח מתחת לפני השטח. לכן נדרשת דרך אחרת, עדינה יותר.

         

        לתקוף את האקנה מהשורש

        בעיות עוריות מתרחשות בעומק העור, הן עולות בהדרגה עם התחדשות התאים על פני השטח ולכן יש לטפל בהן מהשורש. כלומר, לטפל בגורמים ולא רק בסימפטום החיצוני.

         

        אחד הפתרונות לטיפול עומק שכזה היא השיטה הדו עומקית המשלבת טיפולים בקליניקה, המבוצעים על ידי קוסמטיקאית, לאחר אבחון ועם מערך טיפולי משלים של תכשירים לשימוש יומיומי בבית. "השיטה כוללת שימוש בחומרים טרנס אפידרמליים שהורגים את חיידק האקנה (p.acne) במקום בו הוא פורח - זקיק השערה", מסבירה חוה זינגבוים, שהשיטה שלה מבוססת על שימוש בקולאוס, חומצה קוזית, חומצה אזלאית ומגוון רחב של רכיבים אנטי דלקתיים.

         

         (צילום: Shutterstock)
          (צילום: Shutterstock)

           

          כמו כן, היא כוללת חומרים קרטוליטיים מחדשי עור שגורמים להשלה עדינה של תאי הקרנית ועל ידי כך לצמיחה מחודשת ובריאה יותר של עור הפנים. כדי להקדים תרופה למכה, בשיטה הדו-עומקית נעשה שימוש בחומצות אלפא ובטא הידרוקסיות (חומצה פיטית, חומצה אזלאית, חומצה סליצילית,חומצה קוזית, סודיום לקטאט ועוד), המצויים בתכשירי האקנה בכדי למנוע פיגמנטציה וצלקות פוסט אקנה.

           

          אקנה היא בעיית עור כרונית שדורשת שימוש ברכיבים עוצמתיים על בסיס קבוע, אבל הדבר האחרון שאנחנו רוצות לעור הפנים שלנו הוא לתקוף או לייבש אותו. לכן ישנה חשיבות רבה בטיפול עדין שאינו מגרה את העור.

           

          בשיתוף חוה זינגבוים

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד