yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: אפרת בלוססקי
    24 שעות • 30.07.2018
    הישראלי שמכשף את כל העולם
    לאחר שבקיץ שעבר משך המונים לחדר הבריחה שהקים במוזיאון ישראל, הקוסם קליוסטרו מביא את הבשורה אל אחד המוזאונים החשובים בעולם: הרייקסמוזיאום בהולנד. "המנהלים שם מרוצים מאוד, כי זה מביא קהל שבדרך כלל לא היה מוצא את עצמו במוזיאון המכובד הזה"
    לילית וגנר

    הסיפור מתחיל בספריית המוזיאון הלאומי של אמסטרדם, זמן רב אחרי סגירת הדלתות, כשברט, האוצר, מגלה שהוא לא לבד: דמות אפלה עוקבת אחריו בספריה וברט מוצא עצמו מנסה להימלט, כשהוא מגלה שנוסחה עתיקה מהמאה ה־18 נעלמה מתוך ספר כשפים איטלקי עתיק של האלכימאי אלסנדרו קליוסטרו. עכשיו מגיע תורם של המשתתפים להציל את הנוסחה הסודית תוך שהם עוברים בחללי המוזיאון, פותרים כתבי חידה ומחפשים את דלת המוצא מחדר הבריחה החדש שנפתח במוזיאון היוקרתי ביותר בהולנד.

     

    מאחורי הפרויקט השאפתני עומד לא אחר מאשר הקוסם ישראל קליוסטרו ("יליד המאה ה־18. חי בישראל", הוא מגדיר את עצמו), מי שהיה הקצ"ר (קוסם צבאי ראשי) הראשון בצה"ל, ניהל קריירה מפוארת כאמן אילוזיה, מגדל דור חדש של קוסמים צעירים בבית ספר בניהולו, וכבר עשרות שנים עושה את מה שהוא הכי אוהב — "Fucking with People’s Minds", כהגדרתו.

     

    "חדרי בריחה זה עיסוק דומה מאוד למה שעשיתי קודם בהופעות - החוויה של לנסות ולהיכנס לראש של הצופה, לנסות תמיד להקדים אותו ולהיות צעד אחד לפניו", אומר קליוסטרו. "אלא שהפעם אני עושה את זה למאות בני אדם בו־זמנית, ומאוד נהנה לבנות את המלכודות ולראות איך כולם נופלים בפח שהכנתי להם".

     

    חדר הבריחה ברייקסמיוזיאום משתרע על כל שש קומותיו של המוזיאון, והחוויה מהדהדת בכל החללים. "כל כמה דקות יש צרחות שמחה של אנשים מלמטה, שהצליחו לפתור את החידה", הוא מדווח. "מנהלי המקום מרוצים מאוד, כי זאת זווית חדשה לראות אמנות, שמביאה למקום קהל שאולי בדרך כלל לא היה מוצא את עצמו במוזיאון המכובד הזה".

     

    ישראל, שכבר בגיל 12 ידע שיהיה קוסם כשיהיה גדול, בחר בשם "קליוסטרו" באקראי, אחרי שנתקל בו בספר שקרא. רק מאוחר יותר הוא גילה שמדובר בדמות אמיתית - האלכימאי האחרון שהוצא להורג על ידי האינקוויזיציה באשמת עיסוק בכישוף. "מה שהפתיע אותי הוא הקשר שלו ליהדות", אומר מי שנושא את שמו. "בכלל, שמת לב שכל הקוסמים הגדולים הם יהודים?"

     

    דמותו של קליוסטרו ההיסטורי היוותה מקור השראה גדול כל כך לפרנסי המוזיאון, שהם שינו את מחיר הכניסה מ־13 יורו ל־17.77 יורו, כדי לציין את השנה שבה קליוסטרו ביקר באמסטרדם.

     

    לחדר הבריחה ברייקסמיוזיאום קדמו חדרי בריחה במוזיאון ישראל, במוזיאון ההעפלה וצה"ל ובמדע־טק בחיפה. הפרויקט ההולנדי, מספר היזם, דרש היערכות מיוחדת. "הישראלים אוהבים לגעת", מסביר קליוסטרו, "בעוד החוקים באמסטרדם היו ברורים לחלוטין: אסור לרוץ, אסור לגעת ואסור לצעוק".

     

    קליוסטרו חולם בגדול. הוא שבר פעמיים שיאי גינס כשניהל שיעורי קסמים המוניים ל־1,564 משתתפים (שיא שנשבר בינתיים, אבל הוא כבר מתכנן את השיעור הבא לעשרות אלפים), מקווה לבנות חדרי בריחה נוספים במוזיאונים הגדולים בעולם ("אני רואה זאת כמעשה אמנות, כשאני מקיף עצמי באמנים גדולים וביחד עם סיפור העלילה נרקמת יצירת אמנות חדשה"), והפרויקט השאפתני ביותר שלו לא קשור לקסמים דווקא, אלא לצדק היסטורי.

     

    "ב־1795 קליוסטרו הוצא להורג על ידי האפיפיור השישי, ואני רוצה לעשות לו משפט מחודש באיטליה בתקווה לזכות אותו בחנינה של האפיפיור הנוכחי", הוא אומר. "אני מספיק משוגע בשביל להשיג את זה".

     


    פרסום ראשון: 30.07.18 , 20:24
    yed660100