צילום: שי יחזקאל

שלום פחמימות, להתראות שומנים: השפית שרזתה בזכות תפוחי אדמה

בריאיון בלעדי ל"מנטה" מספרת השפית האמריקאית AJ איך השילה 30 ק"ג ממשקלה בלי לרעוב אפילו לדקה – וכיצד היא מצליחה לשמור על ההישג הזה כבר עשר שנים

"אני לא מאמינה בדיאטות כי בימי חיי ניסיתי הכל".  השפית אבי ג'יי  (צילום: באדיבות אבי ג'יי)
"אני לא מאמינה בדיאטות כי בימי חיי ניסיתי הכל". השפית אבי ג'יי (צילום: באדיבות אבי ג'יי)

אין ספק שהשפית אבי ג'יי (שכולם קוראים לה השפית AJ) מייצגת את החלום האמריקאי. לפני כעשר שנים היא הצליחה להשיל ממשקלה יותר מ־30 ק"ג בעזרת דיאטה שהמציאה בעצמה ומאפשרת לה לאכול בלי הגבלה ובלי להזיע אפילו דקה במכון הכושר. איך היא עשתה את זה? זה בדיוק מה שמסקרן את האמריקאים בימים אלה. איך אישה שכבר בגיל חמש הוגדרה כסובלת מהשמנת יתר, ובגיל 11 סבלה מהשמנת יתר חולנית (Obese), הצליחה להשיל כל כך הרבה קילוגרמים ממשקלה בלי ניתוח, בלי תרופות ובלי פעילות גופנית – ועוד לשמור על ההישג הזה במשך כעשר שנים ברציפות.

 

שפית AJ מכנה את השיטה שלה להרזיה "סודות", ואת כולם היא חושפת בספר שיצא לאור במאי האחרון בארצות הברית ונקרא The Secrets to Ultimate Weight Loss: A revolutionary approach to conquer cravings, overcome food addiction, and lose weight without going hungry ("הסודות להרזיה אולטימטיבית: גישה מהפכנית להפחתת הדחף לאכול, להתגברות על התמכרות לאוכל ולירידה במשקל בלי לחוש רעב", בתרגום חופשי).

 

הספר מדורג כרגע בראש רשימות רבי המכר בארצות הברית ובאירופה (צילום: באדיבות אבי ג'יי)
    הספר מדורג כרגע בראש רשימות רבי המכר בארצות הברית ובאירופה(צילום: באדיבות אבי ג'יי)

     

    הספר הפך במהירות לבסט סלר ומדורג כרגע בראש רשימות רבי המכר בארצות הברית ובאירופה. "אני לא מאמינה בדיאטות כי בימי חיי ניסיתי הכל", היא אומרת בריאיון מיוחד למגזין מנטה. "הבעיה שלי היא שכל חיי סובבים סביב אוכל. אני אוהבת לאכול. בגיל שבע קיבלתי מתנה מההורים שלי לכבוד חג חנוכה תנור אפייה קטן ואהבתי לשבת מולו במשך שעות ולראות איך העוגות תופחות, נאפות והופכות למאפים. מובן שאז לא ידעתי שהאהבה שלי לעוגות ולמאכלים מתוקים תהפוך למקצוע שלי, אבל גם להתמכרות שכמעט הרגה אותי".

     

    לאכול, ובגדול

    למען האמת, וכפי שיעיד גם פרק הזמן שעבר בין מועד ההרזיה של השפית המפורסמת עד למועד יציאת ספר הסודות שלה, היא לא חשבה לכתוב ספר דיאטה. היא החליטה לכתוב על הדיאטה שלה בסופו של דבר בעקבות אינספור הודעות אימייל של צופים בתוכנית הטלוויזיה שלה, שבמשך שנים ביקשו לדעת את כל הפרטים על הירידה שלה במשקל ואיך היא מצליחה לשמור עליו במשך זמן רב כל כך.

     

    "הטעות הגדולה בכל הדיאטות היא שלא מבינים את האדם הסובל מעודף משקל. כל הדיאטות כמעט אומרות 'תאכלו הכל, אבל במידה'. אבל אם יכולתי לאכול הכל במידה, לא הייתי סובלת מעודף משקל מלכתחילה, נכון?"
    בספר שלה לא תמצאו הנחיות כמו מה לאכול בכל אחת משעות היממה אלא כמה כללים פשוטים, כי לפי הדיאטה שלה מותר לאכול כמה שרוצים. גם העובדה שהיא לא רופאה או דיאטנית מרוחקת שמטיפה לאיפוק לנוכח דלי גלידה וחפיסת שוקולד תורמת להצלחתה לדבריה. לכולם ברור ש־AJ היא אישה שמנה שאוהבת לאכול אוכל טעים ובכמויות גדולות, בדיוק כמו קהל היעד שלה.

     

    מהפרספקטיבה שלך, מה לדעתך הבעיה בדיאטות? למה הן לא מצליחות?

    "הטעות הגדולה בכל הדיאטות היא שלא מבינים את האדם הסובל מעודף משקל. כל הדיאטות כמעט אומרות לאנשים עם עודף משקל 'תאכלו הכל, אבל במידה', ואת זה אף פעם לא הבנתי. אם יכולתי לאכול הכל במידה, לא הייתי סובלת מעודף משקל מלכתחילה, נכון?

     

    "ההבדל בין השיטה שלי לדיאטות אחרות היא ההבנה שאני לא טיפוס של כמויות קטנות. כל האנשים שסובלים מעודף משקל הם לא אנשים של כמויות קטנות. בעלי, צ'ארלס, הוא אדם רזה. אם תגישי לו פיצה לארוחת הערב הוא יאכל שני משולשים, ישבע ויפסיק לאכול. אני ארגיש שבעה רק לאחר שאסיים את כל המגש. ברגע שהבנתי את זה, נפתרו כל הבעיות שלי. הבנתי מה אני צריכה לעשות כדי להפחית במשקל".

     

    הסיסמה הכי ידועה שלה היא "אין לכם בעיית משקל, יש לכם בעיה במתמטיקה". והחישוב שלה פשוט: גרם חלבון וגרם פחמימה מכילים ארבע קלוריות, אבל גרם שומן מכיל שבע קלוריות. כשמדברים על 2,000 קלוריות ביום שצריכות להשביע אדם, כדאי לאכול יותר פחמימות וחלבונים, שמכילים כמחצית מהקלוריות שמכיל שומן. "כשאני רואה מתכונים אני נדהמת מכמות השומן שיש בכל מנה", היא אומרת. "אלה קלוריות מיותרות שלא משביעות אותנו בכלל.

     

    "כשהייתי שמנה נמנעתי מאכילת פחמימות, אבל לא הייתה לי בעיה לאכול בערב סלט עם שלוש כפות שמן זית. היום אני אוכלת שלושה תפוחי אדמה אפויים, ירקות וקטניות ומרגישה שבעה מאוד"
    "כשהייתי שמנה נמנעתי מאכילת פחמימות מכל סוג. לא אכלתי תפוחי אדמה ובטח שלא אורז. אבל לא הייתה לי בעיה לאכול סלט גדול לארוחת הערב עם רוטב שהכיל שלוש כפות שמן זית. כף שמן מכילה 120 קלוריות, ושלוש כפות שוות ל־360 קלוריות. ותאמיני לי שאחרי ארוחה כזאת לא הייתי שבעה בכלל. היום אני אוכלת בארוחת הערב שלושה תפוחי אדמה אפויים בתוספת רוטב ללא שומן, ירקות וקטניות מבושלות ומרגישה שבעה מאוד. תפוח אדמה בינוני אפוי מכיל 114 קלוריות, פחות מכף אחת של שמן, והוא הרבה יותר משביע. ברגע שהפסקתי לאכול שומן והתחלתי לאכול פחמימות בריאות, השומן פשוט נמס ממני".

     

    האם כשפית היה לך קשה לוותר על שמן בבישול?

    "בהתחלה זה היה מוזר, אבל התרגלתי מהר מאוד. כיום אני בטוחה שהשמן מיותר לחלוטין. אני מאמינה שהסיבה לכך שהאסייתים, לפחות ברובם הגדול, רזים היא כי הם לא אוכלים כמעט שומן. אנחנו במערב מבשלים אורז עם כמה כפות שמן. האסייתים מכינים אורז בלי שמן והם המומחים לאורז. נסי פעם אחת להכין אורז בלי טיפת שמן ותראי שלא תרגישי בהבדל כלשהו בטעם או במרקם. נסי להכין תבשיל תפוחי אדמה עם בצל ותבלינים בשיטה קוריאנית ותראי שהם מכינים את המנה בלי טיגון בכלל, מקסימום הם מוסיפים בסוף 1־2 כפיות שמן שומשום לסיר שלם רק למטרת תיבול. נכון שיש להם מנות מטוגנות, אבל רוב רובו של האוכל שלהם לא מכיל שמן והוא טעים מאוד".

     

    שלום פחמימות, להתראות שומנים

    הדיאטה של AJ היא חלק מטרנד בריאותי חדש ששוטף את ארצות הברית, חזרה לפחמימות, והוא נותן פייט לדיאטות השונות שפרחו בעשור האחרון ומבוססות על התנזרות מפחמימות ואכילה אינטנסיבית של חלבון ושומן, כמו למשל דיאטת אטקינס, פליאו, סאות ביץ' והדיאטה הקטוגנית. אמנם השיטה שלה מבוססת על פחמימות - אבל כוללת הימנעות מכל סוג של מזון מעובד. המשמעות היא שלא נוגעים בסוכר, מלח, שמנים מעובדים וכן בכל המוצרים מהחי. אגב, היא מזכירה לא מעט את דיאטת הסטארץ', עוד דיאטת פחמימות טרנדית, שעליה כתבנו השנה.

     

    "ההגדרה של מזון מעובד היא מזון לא טבעי ששינו אותו", היא מסבירה. "סוכר, לדוגמה, עשוי מסלק, שהוא בריא מאוד בצורתו הטבעית. אבל כשהופכים אותו לסוכר, אנחנו מקבלים מאכל מעובד מאוד ולא בריא, כזה שאין בו סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. גם זיתים הם מאכל בריא מאוד. 100 גרם זיתים מכילים כ־160 קלוריות, אבל כשמוציאים מהם את הסיבים התזונתיים, מרסקים אותם ומעבדים אותם, מקבלים שמן זית שמכיל כ־900 קלוריות ל־100 גרם. נכון שלשמן הזית יש יתרונות בריאותיים, אבל הוא נטול סיבים תזונתיים ומכיל יותר מדי קלוריות. שמן זית, כמו כל השמנים האחרים, הוא מזון מעובד".

     

    ומה בנוגע לאגוזים או לאבוקדו שעשירים בשומן?

    "אבוקדו ואגוזים הם מאכלים לא מעובדים שמכילים כמות גבוהה של שומן וקלוריות. אפשר לאכול אותם, אבל בכמות סבירה. הדיאטה שלי מאפשרת לאכול ללא הגבלה, אבל הרעיון הוא שאנשים שסובלים מעודף משקל צריכים לאכול הרבה אוכל בצפיפות אנרגטית נמוכה. הרעיון הוא לאכול מאכלים שמכילים לא יותר מ־200 קלוריות ל־100 גרם. אפשר לאכול אגוזים או אבוקדו, אבל כדאי לערבב אותם בסלט ירקות, שמכיל ירקות עם צפיפות אנרגטית נמוכה מאוד. חסה מכילה רק 13 קלוריות ל־100 גרם, מלפפונים – 12 קלוריות, ועגבניות – 21. אפשר להכין סלט ירקות ולתבל אותו במעט אגוזים ואבוקדו".

     

    מה המאכל שהיה לך הכי קשה לוותר עליו?

    "סוכר. הייתי מכורה לפחמימות מזוקקות כמו סוכר וקמח לבן מגיל צעיר מאוד. כשהתחלתי את הדיאטה שלי לקח לי שבוע שלם להיגמל. הייתי אומללה וממש בכיתי כי לא היה לי את הסם שלי".

     

    את ממליצה על אכילת חצי ק"ג ירקות בבוקר. נשמע כמו הרגל לא פשוט.

    "היה לי קשה עם ההרגל הזה, אבל הוא פשוט משנה את החיים לטובה. כשמתחילים ככה את היום, מקבלים המון אנרגיה, ומשהו במנגנון הרעב והשובע מסתדר טוב יותר. חצי ק"ג נשמע הרבה, אבל בסך הכל מדובר בכמה עלי חסה, מלפפון ועגבנייה. זו התחלה מצוינת לכל יום".

     

    חיים מרים, אוכל מתוק

    בספר היא חושפת גם את סיפור חייה, שהיו ברובם קשים. היא בת 58, ובגיל ההתבגרות סבלה מבעיות חברתיות בגלל המשקל העודף שלה. "אף אחד לא הזמין אותי לנשף סיום התיכון (Prom), וזה כאב לי מבפנים ומבחוץ", היא כותבת. בגיל ההתבגרות נטש אביה את המשפחה והיא נשלחה ללוס אנג’לס להתגורר עם דודתה שהייתה טבחית מקצועית ולימדה אותה לבשל. בתקופת הלימודים בקולג' היא חלתה באנורקסיה והייתה מאושפזת במשך חודשים רבים בבית החולים. בגיל 35 היא נישאה אך לא הצליחה להביא ילדים לעולם. הייתה לה סדרה של הפלות והיא סבלה מדיכאון ומהתקפי חרדה שגרמו לה להסתגר בבית ולאבד את עבודתה ואת הבית שהיה לה.

     

    באותה תקופה היא צרכה רק מזון מתוק, בעיקר משקאות קלים. "החיים שלי היו כל כך מרים וקשים שהרגשתי שאני מסוגלת לאכול רק מתוק. נהגתי למזוג מעל ברד הקולה שהייתי שותה עוד תשע לחיצות של סירופ וניל מתוק כדי שהקולה תהיה מתוקה עוד יותר", היא מספרת. לפני כעשר שנים, בעקבות גילוי פוליפים טרום סרטניים במעי הגס שלה, היא החליטה לעשות שינוי תזונתי, לעבור לאכול מזון בריא ולהפחית במשקל. "אמנם הייתי צמחונית אז", היא אומרת, "אבל אכלתי רק ג'אנק פוד צמחוני".

     

    יש הטוענים שהמלצות התזונה שהיו נהוגות בשנות ה־70 להפחתת השומן במזון היו טעות כי הן עודדו את הציבור להחליף את השומן בפחמימות, שגרמו לעלייה בהשמנת היתר ובתחלואה בסוכרת. מה דעתך על כך? "הטעות לא הייתה בהמלצה לצמצם את צריכת השומן אלא בכך שאנשים החליפו את השומן בפחמימות מעובדות כמו סוכר, קמח לבן ופסטה, במקום להחליף אותו בפחמימות לא מעובדות ומשביעות, כמו תפוחי אדמה, אורז מלא וקטניות. יש מדד תזונתי מדעי שנקרא "מדד השובע", שבדק איזה מזון הכי מספק אותנו וגורם לנו לתחושת שובע וסיפוק. תפוחי האדמה מדורגים במקום הראשון והשומן במקום האחרון".

     

     מדד הסיפוק:

     

    המזונות שצריך לאכול כדי לא להרגיש רעבים

    המזונות שצריך לאכול כדי לא להרגיש רעבים

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

     

    מה דעתך על הדיאטות עתירות השומן והחלבון כמו פליאו, אטקינס או הדיאטה הקטוגנית שזכו להצלחה רבה בשנים האחרונות?

    "אני מאמינה שהן מתאימות לאנשים מסוימים. אני לא הייתי מסוגלת לאכול כל כך הרבה בשר ומאכלים מהחי. אני לא אוהבת את האוכל הזה. לפני 33 שנה נהפכתי לצמחונית מטעמי מצפון ואחר כך לטבעונית, ואני מרוצה מאוד מדרך החיים הזאת. הבעיה עם הדיאטות האלה היא שהמרכיב המרכזי בהן – בשר – הוא מזון לא בריא. אני מאמינה שאנחנו צריכים לאכול את מה שנועדנו לאכול – אוכל לא מעובד, כפי שהוא נוצר בטבע. תזונה שעיקרה פחמימות מלאות, קטניות וירקות ופירות היא התזונה הבריאה ביותר בעולם.

     

    "יש לי עיקרון שמנחה אותי – מה שאני לא יכולה להכין במטבח שלי הוא מזון מעובד מבחינתי. אני לא אוכלת סירופ מייפל או סירופ אגבה כי אני לא יכולה להכין אותם במטבח שלי. אבל אני נהנית מאוד מסירופ תמרים שאותו אני יכולה להכין בבית שלי. כשאני רוצה להמתיק מזון אני משתמשת בתמרים. הסוד לבריאות ולהרזיה פשוט וקל מאוד ליישום. בזכות השינויים הבריאים קיבלתי את החיים שלי במתנה. הפוליפים שהיו לי נעלמו, אני אוכלת המון אוכל טעים בכל יום, אני לא מתוסכלת או רעבה ושומרת על המשקל ועל הבריאות שלי".

     

                                             # # #

     

    רוצים ליישם? עקרונות המפתח של הדיאטה

    1. אל תאכלו מזון מעובד בשום צורה, כולל שמנים שנחשבים בריאים כמו שמן זית בכבישה קרה.

    2. אל תשתו את הקלוריות שלכם. נכון, שייק ירוק זה בריא, אבל רוב השייקים מכילים יותר מדי קלוריות ולא משביעים בכלל.

    3. אכלו בכל יום תפוחי אדמה. זה ישאיר אתכם שבעים ומרוצים.

    4. אל תגבילו את עצמכם בכמות האוכל. אכלו עד שאתם שבעים ומרוצים אבל לא מתפוצצים ומרגישים רע. עם זאת, מזונות שומניים כמו זיתים, אגוזים ואבוקדו צרכו בכמות קטנה בגלל הצפיפות הקלורית שלהם.

    5. התחילו את היום עם חצי ק"ג ירקות לא עמילניים, כמו חסה, ברוקולי, נבטים, מלפפון, עגבנייה, פלפל. אפשר לאכול אותם אפויים או מבושלים. יהיה לכם קשה להתרגל אבל מהר מאוד תגלו שההרגל הזה עושה פלאים למנגנוני הרעב והשובע שלכם ותורם רבות להרזיה. שימו לב! חשוב להקפיד לאכול במשך היום כשני ק"ג של ירקות לא עמילניים (תפוחי אדמה, בטטה, אפונה ותירס, שהם עמילניים, לא כלולים בחשבון).

     

    התפוד המכני: התפריט היומי של השפית

    • בוקר: דייסת שיבולת שועל עם פירות כמו בננה ותמרים או ופל בלגי (ראו מתכון).
    • צהריים: ירקות מבושלים או סלט ירקות עם אורז/אטריות/תפוחי אדמה או בטטות.
    • ערב: תפוחי אדמה אפויים עם רטבים ותבשילים מתחליפים כמו תבשיל שעועית אדומה בסגנון מקסיקני, סלסה או רוטב סלט.
    • בין הארוחות: פירות.

     

                                             # # #

     

    מהמטבח בהרחבה: עוד כמה מתכונים מבית מטבחה של AJ

     

    "ופל" בלגי

    מה צריך: 4 תפוחי אדמה בינוניים, אפויים עם הקליפה

    מה עושים: מניחים את תפוחי האדמה במכשיר להכנת ופל בלגי ומועכים כך שמתקבלת צורת ופל בלגי. מגישים עם פירות או עם סירופ תמרים.

     

    המבורגר צמחוני

    מה צריך (ל־6 מנות):

    • 3 כוסות שעועית אדומה, מבושלת
    • 2 כוסות אורז אדום מלא (או כל אורז אחר), מבושל
    • 2 כוסות בטטה מבושלת, מעוכה לפירה
    • 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
    • 1/2 כוס כוסברה קצוצה
    • 1 כף כמון טחון
    • 3 כפות שמרי בירה
    • פלפל חריף, לפי הטעם

     

    מה עושים:

    1. מועכים במעבד מזון או בעזרת מזלג מחצית מהשעועית. מערבבים את כל המרכיבים ויוצרים קציצות המבורגר.

    2. אופים בתנור שחומם מראש ל־200 מעלות, עד השחמה.

    3. מגישים לצד תפוחי אדמה אפויים בתנור בצורת צ'יפס, ללא שמן.

    _____________________________________________________

     

    ירד 45 קילו עם דיאטה שכוללת פיצה, תפוחי אדמה ופסטה:

     

     המהפך של עמית אור-מצליח, הקליקו על התמונה (צילום: באדיבות עמית אור־מצליח)
    המהפך של עמית אור-מצליח, הקליקו על התמונה (צילום: באדיבות עמית אור־מצליח)

     

     

     

     

     

     

    הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
    הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
     
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד