שתף קטע נבחר

הצעת חוק של ביילין לבטל את "חוק דרעי"

למרות שהחוק עדיין לא התקבל בג"צ נוהג לפי רוחו. בהחלטתו בעניין שקולניק, שרצח מחבל כפות, בג"צ הרחיב את סמכותה של ועדת השחרורים. מעכשיו בהחלטותיה לא רק שיקולי התנהגות טובה , אלה גם שיקולי הרתעה ומוסריות

הממשלה אישרה היום את הצעת החוק המבטל את "חוק דרעי".
את הצעת החוק יזם שר המשפטים יוסי ביילין והיא מסבירה את הליכי השחרור המוקדם מהכלא. בין היתר נקבע בה, כי האסיר יוכל לפנות בבקשת שחרור לוועדת השחרורים של שרות בתי הסוהר בתום ריצוי שני שלישים מעונשו ולא מחצית כפי שקובע חוק דרעי.
בנוסף קובעת הצעת החוק את הקריטריונים לשחרורו המוקדם של אסיר, ובניגוד למצב הקיים היום בו הקריטריון המכריע הוא התנהגות האסיר על פי הצעת החוק של השר ביילין, ועדת השחרורים תשקול גם שיקולים מוסריים וערכיים כמו חומרת העבירה שביצע האסיר ונסיבותיה.
בג"צ קבע הבוקר החלטה ברוח זו בעניינו של יורם שקולניק, שרצח מחבל כפות וקבע, כי ועדת השחרורים צריכה לדון גם בשיקולי הרתעה ומוסריות. פסיקת בג"צ מרחיבה מאוד את סמכותה של ועדת השחרורים לשקול שיקולים של טובת הציבור וייתכן, כי החלטת בג"צ מבטלת למעשה את חוק דרעי כיוון, שועדת השחרורים תוכל שלא לשחרר אסירים למרות התנהגותם הטובה, אם תהיה סבורה ששחרורם יעביר מסר שלילי. הצעת החוק החדשה תוצג כנראה בבג"צ במסגרת תשובת המדינה לעתירה שהגישה התנועה לאיכות השלטון נגד חוק דרעי.
בנוסף מסבירה הצעת החוק את הקמתה של ועדת שחרורים מיוחדת בראשות שופט בית משפט עליון אשר תקצוב את עונשם של אסירים שנגזר עליהם מאסר עולם זאת לאחר שריצו 30 שנות מאסר. על פי המצב הנוהג כיום הסמכות לקציבת עונשם של אסירי עולם מצויה בלעדית בידי נשיא המדינה אשר מטבע הדברים לא שוקל את כל השיקולים המשפטיים העונשים והמוסריים שבשחרור אסיר. במשרד המשפטים מקווים כעת כי הצעת החוק תביא לשינוי במצב הקיים וכך אסירי עולם ירצו לפחות 30 שנות מאסר ורק במקרים מיוחדים יממש נשיא המדינה את סמכותו לקצוב או להעניק חנינה לאסירים. ביילין יעלה מחר את הצעת החוק לפני ועדת השרים לענייני חקיקה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו פריד
יוסי ביילין. לא מוותר
צילום: דודו פריד
מומלצים