שתף קטע נבחר

קיבלתי תשובת HIV חיובית – מתי להתחיל טיפול?

בשנים האחרונות השתנו ההנחיות לטיפול בנשאי HIV, מתי צריך להתחיל טיפול, מה קורה למצב הבריאותי של הנשא ושל סביבתו והאם ניתן יהיה להחלים לחלוטין בעתיד הנראה לעין?

בשיתוף הוועד למלחמה באיידס

 

התא העיקרי שנפגע אצל נשאי HIV הוא תא המכונה CD4, המהווה את אחד מתאי הדם הלבנים. תא זה מהווה את אחד התאים החשובים במערכת החיסון, וכדי לשמור על מערכת חיסון תקינה צריך שהכמות שלו תהיה למעלה מ-500 תאים לממ"כ (מילימטר כספית) דם.

 

כאשר ספירת התאים יורדת מתחת ל-200 תאים לממ"כ, מערכת החיסון מדוכאת, מצב המכונה איידס, והגוף חשוף למגוון זיהומים, גידולים ותופעות קליניות אחרות שללא טיפול גורמות לתחלואה ולתמותה בחולי איידס.

 

בתקופה בה התרופות היו פחות מוצלחות, והידע שהיה לקהילה הרפואית היה פחות מגובש, התחילו טיפול רק כאשר ספירת תאי CD4 הגיע ל 350 תאים לממ"כ ופחות. כיום, בעקבות מחקרים רבים, ובעקבות פיתוחן של תרופות שהן הרבה יותר יעילות ובטוחות בהשוואה לתרופות מהדור הקודם, ההמלצה היא להתחיל את הטיפול התרופתי מיד עם הגילוי.

 

HIV. הטיפולים היעילים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
HIV. הטיפולים היעילים(צילום: shutterstock)

 

אז מה בעצם השתנה?

א. טיפול מיידי - נשא HIV שמתגלה כיום עשוי לחיות תוחלת חיים רגילה זאת בתנאי שהוא מתגלה מוקדם ומתחיל טיפול מיידי. שימור מערכת החיסון – ממחקרים רבים ובראשם מחקר ה-START שתוצאות ראשונות שלו פורסמן כבר ב-2015 עולה כי התחלת טיפול מוקדמת מביאה לכך שמערכת החיסון תישמר לטווח הרבה יותר ארוך מאשר התחלת טיפול מאוחרת.

 

זה כמובן מונע מעבר מנשאות HIV לאיידס. בנוסף, התחלה מוקדמת של טיפול עשויה למנוע תחלואה במחלות נלוות שאינן איידס אך שכיחותן עולה בנשאי HIV שאינם מטופלים, כמו מחלות לב וכלי דם, הדרדרות קוגניטיבית וגידולים מסוימים כמו לימפומה.

 

ב. ירידה בסיכון להדבקת אחרים – כיום ברור לחלוטין שנשא או נשאית שמטופלים היטב ונוטלים את התרופות כמו שצריך אינם מדביקים. גם עובדה זאת ידועה כבר מספר שנים, אך בכנס האיידס העולמי שהיה השנה באמסטרדם הוצג מחקר ובו נכללו 58,000 אקטים מיניים לא מוגנים בין נשא/ית מטופלים למי שאינו או אינה נשאי הנגיף, ולא נצפתה אף לא הדבקה אחת.

 

תצפית זאת הביאה את כל ארגוני הרופאים המטפלים בנשאי HIV להכריז כי מי שהנגיף אינו נמצא בדמו באמצעות טיפול תרופתי אינו מדבק undetectable=UNtransmissible.

  

ארגון הבריאות העולמי הכריז כבר לפני כמה שנים על תכנית "90-90-90" שעל פיה אם נאתר 90% מהנשאים ונטפל ב-90% מהם בטיפול יעיל וב-90% לא יימצא הנגיף בדם ניתן לגמור עם מגפת האיידס, והתחלת טיפול מוקדמת בהחלט תתרום למימושו של חזון זה.

 

ג. סיכוי להחלים בעתיד? – כיום מתחילים לדבר לא רק על לחיות עם הנגיף בשלום אלא אף להיפטר ממנו לחלוטין. הסיבה שעד היום לא הצליחו במשימה זאת היא שהנגיף נמצא בין השאר במעין מחסנים במצב רדום והתרופות אינן מסוגלות להתמודד עם נגיף רדום שנמצא במאגרים אלה.

 

ככל שהנשא אינו מטופל כך המאגרים עשויים להתמלא בעוד ועוד נגיפים. כיום די ברור שזה רק עניין של זמן עד שהמדענים יצליחו למצוא דרך לעורר נגיף רדום ולהוציא אותו מהמאגר כך שניתן יהיה להפתר ממנו. ייתכן וככל שהמאגר יהיה גדול יותר, יהיה קשה יותר להפטר ממנו, וזאת עוד סיבה למה כדאי להתחיל לטפל מוקדם ככל שניתן.

 

ד. התרופות – פעם התרופות היו מאוד לא יעילות, היה צורך לקחת כמות גדולה שלהן והיו להן תופעות לוואי קשות. בנוסף, הן לא הצליחו להתגבר על נגיפים עמידים ולכן היה צורך לבצע בדיקת עמידות לפני התחלת הטיפול על מנת להתאים את התרופה המדויקת.

 

כיום הטיפול הרבה יותר יעיל, הרבה יותר נסבל ואף הרבה יותר בטוח לטווח הארוך. בנוסף, התרופות כיום מסוגלות להתגבר גם על נגיפים שיש להם מוטציות המקנות עמידות לחלק מהתרופות כך שניתן להתחיל בביטחון רב בטיפול תרופתי ולשנות אותו בהמשך בהתאם לתוצאת בדיקת העמידות.

 

מכל הסיבות הללו, ההמלצה החד משמעית של כל ארגוני הרופאים והרופאות המטפלים/ות בנשאי HIV היא ללכת ולהיבדק, כדי להתגלות הכי מהר שאפשר לאחר ההדבקה ולהתחיל טיפול מיד עם הגילוי.

 

ד"ר איציק לוי, מנהל יחידת האיידס ומחלות המועברות במגע מיני, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר

 

 

בשיתוף הוועד למלחמה באיידס

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הטיפול בנשאי HIV
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים