שתף קטע נבחר

הקשר בין התזונה לביטחון עצמי של ילדיכם

כדי לגדל ילדים בריאים צריך להימנע מדיבור על דיאטות והשמנה ופשוט לעזור להם לאמץ אורח חיים נכון מגיל צעיר. נשמע מסובך? איזון, גיוון, דוגמה אישית ופינוקים קטנים יעזרו לכל המשפחה במשימה

בשיתוף טרה

 

למראה החיצוני שלנו יש חשיבות מגיל צעיר. מונחים של דיאטה נזרקים לאוויר הרבה לפני גיל ההתבגרות ולפעמים הילדים אומרים משפטים שקשורים לדימוי גוף ולתזונה ונראה לנו מוזר ולא תמיד ברור איך להגיב ולתווך להם את הנושא ואיך לגרום להם לאכול נכון כי תזונה נכונה משפיעה לא רק על המראה אלא גם עלההרגשה.

 

"ילדים קטנים בני 6-5 אומרים 'זה משמין' וגם 'זה מרזה'", מסבירה לימור בן חיים, דיאטנית, יועצת תזונה טרה.

 

באילו מונחים מומלץ להשתמש בבית?

"לא צריך לחשוב איך מכנים את הילד, איך מגדירים אותו, אלא איך מכוונים אותו בהתנהגות: הילד צריך להיות פעיל, לאכול באופן מידתי, להיות בריא במשקל בריא. לא להתייחס לתוצאה של השמנה, אלא להתנהגות. לייצר אורח חיים בריא בבית ואז לא יהיה עניין סביב האוכל או המשקל משום שיש תרבות משפחתית. למשל לחפש בסופר מוצרים ללא חומרים משמרים כמו גבינה צהובה, גבינה צפתית ופסטרמה, רכיבים טבעיים וללא תוספת סוכר כמו קטשופ או שוקו. חשוב לבדוק לפני שקונים על תווית האריזה וכיום כבר יש אלטרנטיבות".

 

ילדים (צילום: shutterstock)
העצימו את החיובי(צילום: shutterstock)

בן חיים מסבירה כי בעבר ילד שהיה זקוק לשינוי הרגלי אכילה, הוא זה שהיה מתאמץ ומשנה, אך היום הגישה היא משפחתית. "הימנעו כהורים להעיר על כמות האוכל ותחשבו איך להעצים את הילדים. התחילו ממקום חיובי, כל המשפחה מתגייסת כדי שלא יווצר מצב שכולם אוכלים מלבדו. אם מחליטים לקצץ בכמות החטיפים בבית, לא לקצץ לילד אחד אלא לכל המשפחה".

 

מה חשוב שההורים יעשו?

"אם אנחנו כהורים דואגים שהאוכל שמוגש הוא בריא והילד רוצה לאכול תוספת, אל תגידו 'אתה מגזים'. הדגימו התנהגות נכונה, שמשו דוגמה. במקום להגיד 'תאכל, זה בריא' תראו לילדים שאתם אוכלים בריא, משלבים ירקות בכל ארוחה ואוכלים למשל לחם מלא במקום פיתות ולחמניות. הראו להם שאתם מעדיפים לצרוך פחות סוכר וגם אפשר ללמד אותם להסתכל על רשימת הרכיבים כדי שיבינו ויהיו מודעים. כמו-כן, אל תתייאשו, זכרו שלוקח זמן לרכוש טעמים חדשים ולהתרגל.

 

"הקפידו על חזרתיות למאכלים חדשים בלי הרבה מילים, אלא מעשים שלכם כהורים. "בקרב ילדים דרושים לעיתים בין 13-10 ניסיונות. אכילה משותפת ביחד תורמת רבות לשיח המשפחתי וגורמת לילדים לאכול יותר אוכל בריא, בטח לעומת אוכל שנמצא במקרר וכל אחד בוחר לעצמו ובזמן שלו".

 

ממה להימנע?

"אם יש ילד שיש לו בעיה, הוא לא הופך לבעיה בשולחן או הבעיה של המשפחה, לא מדברים על זה. אין ילד שמן ואין ילד עם בעיה. יש משפחה שצריכה לעשות שינוי. ההורים צריכים להיות סוכני בריאות וחייבים לשמש דוגמה אישית".

 

תנו דוגמה אישית (צילום: shutterstock)
תנו דוגמה אישית(צילום: shutterstock)

מה לגבי מזונות עם סוכר?

"יש כל מיני מזונות שהמטרה שלהם גם להיות טעימים ונחשקים וגם אפשר שיהיו על שולחן המשפחה, כמו שוקו ללא תוספת סוכר, שנחשב יותר בריא משוקו רגיל או גלידות מיוחדות למשל. זה מאפשר ליהנות ממשהו מפנק, אבל לא לשבור את הכללים של הרבה סוכר או שמן.

 

"אותה התייחסות צריכה להיות לגבי מלח. כדי ליהנות מחטיף, לא צריך לשנות את מרכיב הטעם. אפשר למצוא היום שקיות קטנטנות במיוחד ועדין לשמור על איזון. מותר לאכול לא רק דברים בריאים, לאזן, להרשות לעצמנו מדי פעם מאכלים מפנקים. אם למשל אנחנו מקפידים על יוגורטים בריאים, אחת ליום בארוחת ערב, אז אחת לשבוע נרשה לעצמנו ולילדים לאכול מעדן מפנק יותר".

 

באיזה גיל אפשר להתחיל לשים דגש על תזונה נכונה?

"מההתחלה, בשלב הטעימות של התינוק. הרבה יותר קל להטמיע אוכל בריא, מאשר לשנות הרגלים. בדיוק כמו שאנחנו כהורים חושבים איזו עגלה לקנות, איזה צעצוע התפתחותי חשוב, צריך לחשוב היטב איזה אוכל הילד צריך לאכול.

 

"אם בחרתם להכניס סוכר, עשו זאת במינון הנכון. לא רק להגיד איזה טעם לא, אלא להגיד אילו טעמים כן. אם מציעים פרי מתיקות, כשלילד שלנו יש מדד מתוק של בננה או תמר, הוא מתרגל ומבין. אם נרגיל למתיקות זה יהיה מנעד הטעמים שלהם. אם נצליח לשמור ולשמר, הילד בעצמו ידע להגיד מה מתאים לו.

 

"כדי למנוע מונחי דיאטה, אמצו אורח חיים בריא, הקפידו לשמש דוגמה אישית והקפידו על חזרתיות בהצגת מזונות חדשים מהיום הראשון שבו מציעים טעימות לתינוק. הקפידו שמונחים כמו: 'דיאטה' או 'השמנה' לא יהיו בלקסיקון של המשפחה".

 

בשיתוף טרה

 

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הימנעו ממונחים כמו "דיאטה" או "השמנה"
צילום: shutterstock
מומלצים