שתף קטע נבחר

"ערוכים לחודשים של מבצע": החורף הארוך של יחידת ההנדסה בגבול לבנון

מאות לוחמים וקצינים מיחידת יהל"ם, שמובילה את מבצע "מגן צפוני", עובדים סביב השעון ובמרחק של מטרים בודדים מגדר הגבול - ומועד הסיום אינו ידוע. סא"ל ר', מפקד פלגת הלוחמים, סיפר ל- ynet על המתיחות: "אם לוחם יוריד את העיניים שלו מהמסך - יכול להיות שמחבל יעבור במנהרה ונפספס את הרגע"

 

 

לוחמי יחידת ההנדסה המיוחדת יהל"ם (יחידת הנדסה למשימות מיוחדות) החלו בשגרה ארוכה ומתוחה - אם כי שקטה יותר - של מלאכת איתור והשמדת מנהרות חיזבאללה, כאשר מאות מלוחמי וקציני היחידה שמובילה את מבצע "מגן צפוני" עובדים סביב השעון ובמרחק של מטרים בודדים מגדר הגבול עם לבנון.

 

כוחות נוספים מהיחידה נמצאים בכוננות בדרום ובמרכז; השבוע גויסו כחות מילואים ליחידה, שרובה פרוס במוקדים שונים לאורך 130 הקילומטרים של הגבול, בין ראש הנקרה לחרמון. הלוחמים נושאים עמם לקחים רבים מהשמדת 17 מנהרות חמאס בשנה וחצי האחרונות, אך חלק גדול מהאמצעים ושיטות הפעולה חדשים ומופעלים לראשונה.

 

אחד מהאמצעים הללו הוא מטען זעיר שפותח במכון פיתוח אמצעי הלחימה של יהל"ם בחודש האחרון. את טבילת האש הראשונה של המטען הקטן ראינו בסרטון מתוך המנהרה הסמוכה למטולה: המטען הופעל בלחיצת כפתור על-ידי לוחם יהל"ם שנראה ישוב על כיסא בגובה של 25 מטרים מעל האדמה, בתוך בוטקה כבד, ועל רגליו מחשב נייד קשיח שהקרין בשידור חי את הנעשה במנהרה.

 

צה"ל כבר טמן במנהרה כמה מטענים מסוגים שונים ומצלמות מעקב. כך, זיהה הלוחם באור ראשון של בוקר יום שלישי קבוצה של פעילי חיזבאללה מגיעה למנהרה - זמן קצר לאחר שדחפורי צה"ל הגיעו לראשונה למרחב. הוא ביקש וקיבל אישור ממפקדו, סא"ל ר', להפעיל את מטען האל-הרג.

 

מבצע "מגן צפוני" - כותרות אחרונות:

סרטון ראשון מהמנהרה שנחשפה, חיזבאללה פרסם תמונות חיילים

"התרעתי על מנהרות חיזבאללה, בצבא הטילו עליי חרם"

המבצע נגד מנהרות חיזבאללה: ניוד תותחים וגיוס מילואים חלקי

המבצע בצפון: אולי מישהו רצה להגזים | פרשנות‏

ארה"ב: תומכים במאמצי ישראל להגן על ריבונותה

 

מח"ט הגזרה, אל"מ מני ליברטי ומפקד אוגדת הגליל, תא"ל רפי מילוא, עודכנו לאחר מכן. "המטען פותח ביחידה בהתאם להנחיות של הרמות הממונות והערכת המצב", תיאר סא"ל ר', מפקד פלגת לוחמים ביהל"ם בשיחה עם ynet.

 

"המטען החדש פותח למבצע הספציפי הזה ואכן בסוף פגש אויב מחיזבאללה. זה עולם מאוד מתוחכם ויצירתי. אם לוחם מוריד את העיניים שלו מהמסך שמקרין את התמונה החיה מהמנהרה - יכול להיות שאותו מחבל יעבור במנהרה ונפספס את הרגע. לוחם יהל"ם נעול על המשימה הזו בדיוק כמו הלוחם שמאבטח את המקדח או מפעיל פלטפורמה מבצעית אחרת".

צה
צה"ל במבצע "מגן צפוני" סמוך לזרעית(צילום: אביהו שפירא)

צה
"עובדים מסביב לשעון", כוח צה"ל בגבול לבנון(צילום: אביהו שפירא)

המשך פעילות צה
פעילות צה"ל לסיכול מנהרות הטרור בגבול לבנון(צילום: דובר צה"ל)

עבודות צה
"אמצעים ושיטות פעולה חדשות לאיתור ונטרול מנהרות"(צילום: דובר צה"ל)

בצה"ל דיברו בתחילת השבוע על מבצע בן כמה שבועות, אך כעת נראה שמדובר היה בהערכת חסר. "הדבר הראשון ששואלים 'מוהנדס' זה "כמה זה ייקח?'", אמר השבוע קצין הנדסה מפיקוד צפון. הוא הוסיף כי חלק מהפעילות מנוסה לראשונה באזור, בין היתר בשל סוג האדמה הסלעית בגליל, השונה מזו החולית של עזה.

  

"אנו עובדים כעת על קו המגע, ואם נצטרך אנו יודעים לצאת גם קדימה", אמר סא"ל ר', "אנו ערוכים להסלמה ולפרק זמן של עבודה בת חודשים מסביב לשעון. הסתכלתי ללוחמים בעיניים בתדרוך שקיימנו לפני היציאה למבצע ואמרתי להם: לוחמים, תביאו מספיק בגדים. אנחנו לא הולכים לחזור לסירקין במשך הרבה זמן. החטיבה בצפון תהיה הבית שלנו ואם נסיים מוקדם יותר - נחזור לבסיס'. זה תהליך שלוקח זמן ודורש המון סבלנות, יצירתיות וחשיבה מחוץ לקופסה".

 

יהל"ם כמעט שילשה את גודלה מאז מבצע צוק איתן. כיום מהווה היחידה את מוקד הידע הצה"לי למלחמה במנהרות הטרור: חודרות, התקפיות ופנימיות ללחימה בתמרון כאחד. "יש לנו כבר מאות לוחמים שמתמחים בתת- קרקע, פרוסים מההר ועד לים", אמר סא"ל ר', "הרוב המוחלט של הלוחמים לא הכיר את המבצע עד לתחילת השבוע בשל מעטה החשאיות הכבד. ביום הפקודה אמרנו להם: את כל העקרונות שלמדתם בדרום תפנו לצפון.

 

"אני לא יכול להגיד שמשהו הפתיע אותי", המשיך סא"ל ר'. "זה משחק בין טכנולוגיה שפוגשת את היכולות ההנדסיות הייחודיות שלנו. אנו לוקחים מרחב ויודעים לפרק אותו עם אמצעים טכנולוגיים שונים. אנו משתמשים במומחי טכנולוגיה, גיאולוגיה ואנשי מודיעין. אנו לא מרגישים שמוצמד לנו "אקדח לרקה" מבחינת לוחות הזמנים, אבל גם לא מנותקים מההקשר. ההורים שלי גרים ביישוב סמוך לגבול לבנון ואני רוצה להרחיק את האיום הזה. מבחינתי זו מלחמה על הבית".

 

אלוף פיקוד צפון יואל סטריק עם מפקד יוניפי
אלוף פיקוד צפון יואל סטריק עם מפקד יוניפי"ל (צילום: דובר צה"ל)

עבודות צה
"לוחם יהל"ם נעול על המשימה"(צילום: דובר צה"ל)

תותח של טנק מרכבה  (צילום: AFP)
תותח של טנק מרכבה (צילום: AFP)

צה
צה"ל מתארגן לקראת הריסת מנהרת טרור באזור זרעית(צילום: אביהו שפירא)

סא"ל ר' מפקד על מרחב פעילות לאיתור מנהרה ותפקידו מקביל למג"ד. בשלושה אתרי עבודה ראשונים לאורך הגבול, אותרה עד כה מנהרה אחת. סא"ל ר' מקיים הערכת מצב הנדסית פעמיים ביום ותחתיו ערב רב של כוחות: מאזרחים שמפעילים את הדרילרים והדחפורים- ועד ללוחמי אגוז מחטיבת הקומנדו שמאבטחים את המרחב.

 

המבחן הגדול עוד לפניו: מרחב הפעולה שלו נושק לגבול, בשטח שנשלט באש ותצפית מהצד הלבנוני, ובו הוא יפעל תקופה ארוכה ויידרש לתפעל תקרית ירי אם תתרחש. וזאתעם כוח מגוון שאינו אורגני וחלקו אף לא לובש מדים ולא נושא נשק.

 

סא"ל ר' הוא הקצין שחייב לשמר על מתח מבצעי גבוה, גם כשהמבצע ייכנס לחודשו השני, ולדרוש למשל מכל אחד מהגורמים באתר העבודה להתמגן תמיד בקסדה ושכפ"ץ, משימה שהייתה קשה לביצוע כבר בימי המבצע הראשונים. "כשהכול עובד חלק אז הכול בסדר. אבל בתת-קרקע לא הכול עובד חלק ואז נדרשת ההתערבות שלי ושל היחידה", מזכיר סא"ל ר' את ליבת משימתו.

 

"לדוגמה, נתקלנו במכשיר שלא עבד בקרקע מסוימת, או גילינו שחלק מהמערכות לא עובדות טוב בגשם, אז אמרתי לכוחות- בואו נכניס מערכת אחרת או רובוט אחר לפעולה. אני צריך לקחת את המרחב, לבודד את רעשי הרקע מהקצינים ומהלוחמים שלי, ולאפשר עבודה רציפה כדי לפגוע במנהרה. נגיע לעוד הישגים בהמשך".

 

סא"ל ר' ולוחמיו זוכים לעידוד ולתמיכה מצד תושבי מטולה, הקיבוצים והמושבים הסמוכים: "בעלי צימרים באזור הזמינו את החיילים להתארח בסוף שבוע, ואזרחים מזמינים אותנו לאכול בביתם ולהדליק איתם נרות חנוכה", המשיך. "לרוב ההצעות אנו מסרבים בנימוס כי יש לנו משימה לבצע. הלוחמים יודעים שבראש ובראשונה זו משימה ערכית".

 

מבצע "מגן צפוני"החל בקול ענות חלושה יחסית מבחינת הטמפרטורה הבטחונית בגזרה, ואולי זהו מקור הביקורת להדהוד היתר שיצר לו צה"ל. אך נראה שאופיו של המבצע עלול להשתנות בתקופה הקרובה - והשלכותיו בהתאם.

 

לא מן הנמנע שהצבא יצטרך לנטרל מנהרות גם בצד הלבנוני כדי להשלים את השמדתן, פעולה שצפויה לגרור תגובה התקפית של חיזבאללה, כמו ירי רקטות או אש מנגד על כוחות צה"ל ליד הגבול. רמז לבאות קיבלנו אתמול, כאשר מפקד פיקוד הצפון, אלוף יואל סטריק, דרש ממפקד יוניפ"יל, הגנרל האיטלקי סטאפנו דל קול, לפעול עם צבא לבנון להשמדת מנהרה בגזרה המערבית של דרום לבנון בכפר הלבנוני ראמייה, ממנו נחפרה.


פורסם לראשונה 07/12/2018 22:12

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חיילי צה"ל ליד גבול לבנון
צילום: AFP
מומלצים